avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Activitate DeeaJo

Activitate DeeaJo

Buna ziua, am o intrebare care tine de dreptul muncii in invatamantul superior de stat:
Cadrele didactice se titularizeaza prin concurs pe posturi care obliga la prestarea unui anumit numar de ore didactice. Dar daca universitatea angajator isi reduce ulterior numarul de ore din programele de invatamant, asa incat normele nu mai pot fi acoperite, ce se intampla cu acei titulari? Legislatia permite sa fie disponibilizati?
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
Intrebarea mea priveste dreptul la munca in context universitar.
Tinand cont ca legea interzice oricui sa munceasca peste 12 ore/zi si ca un student la buget este practic platit de stat ca sa invete, as vrea sa stiu daca in Romania este legal ca studentii de la buget sa aiba angajamente care depasesc 4 ore/zi?
Reamintesc aici ca pentru a absolvi un an universitar (care are o durata de 36 saptamani sau 180 zile lucratoare) studentii europeni au de obtinut 60 de credite transferabile (ECTS), Efortul mediu necesar dobandirii unui astfel de credit este de 25 de ore, ceea ce conduce la un timp de lucru de 8 ore/zi . (calculat ca 60 ECTS x25 ore /180 zile)
Aceasta echivalenta intre creditele universitare si orele de munca este unanim acceptata in toate tarile care au adoptat sistemul de credite transferabile, tocmai pentru a nu supraincarca studentii. In acest context, studentii nu pot avea, teoretic, angajamente suplimentare care depasesc 4 ore / zi, iar unele universitati din afara le cer sa isi asume acest fapt la inrolarea in anul universitar.
Care este cadrul legal la noi in tara?
Răspuns la discuția Dreptul la decizie
Multumesc pentru raspuns, dar nu e cazul nostru deoarece mama nu este lipsita de putinta de a se salva. Este lucida, vorbeste si are acces permanent la mobil, ar putea chema oricand salvarea. Dar, asa cum spuneam, autoritatile au fost deja anuntate si mama a declarat explicit ca nu vrea sa fie ajutata. Ii respect dorinta si imi asum consecintele, voiam doar sa stiu care sunt acelea.

Avocat Neagu Elena a scris:

Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înştiinţa autoritatea, de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, sănătate sau integritate corporală este în primejdie şi care este lipsită de putinţa de a se salva, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă

Mama mea are 85 de ani, e perfect lucida, dar de o luna e complet imobilizata la pat. Atunci a decis sa puna capat suferintei si a intrat in greva foamei. Sunt singura din familie care ii respecta dorinta si totodata sunt cea care o ingrijeste acasa. Exista vreun risc ca sa fiu acuzata de moartea ei? Mentionez ca rudele au incercat sa cheme salvarea dar dispecera a cerut acordul mamei, care a spus explicit ca vrea sa fie lasata sa moara acasa.
Multumesc pentru ambele raspunsuri. Am formulat prost, imi cer scuze. Intrebarea nu era despre angajare, ci despre cum ar putea cineva sa presteze servicii de grafica 3D pe drept de autor, daca legea drepturilor de autor nu pomeneste aceasta ocupatie?
Cum pot angaja pe drepturi de autor un artist 3D? (creator de modele virtuale pentru industria de gaming) Meseria nici nu exista la noi in 1996, cand a fost promulgata legea. Nu exista nici acum in COR, cea mai apropiata pe care o gasesc fiind cea de grafician calculator.