avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Activitate loreta.vatamanu

Activitate loreta.vatamanu

Buna ziua, rog opinie pe urmatoarea speta: o salariata intruneste conditiile pentru pensionare la limita de varsta, insa este in continuare activa in baza unei cereri de continuare a exectuarii CIM. Acum doreste sa inceteze contractul inainte de implinirea varstei de 65 de ani. In baza cererii pe care o depune, incetarea trebuie facuta cu art. 56, al.1, lit. c (incetare de drept la data indeplinirii conditiilor cumulative pt. PLV,) sau cu art 55. lit. b (cu acordul partilor)?

Multumesc frumos!
Multumesc mult!
Multumesc pentru raspuns! Cererea a fost depusa, intrebarea este daca este necesara intocmirea unui act aditional sa nu, in baza urmatoarelor articole din codul muncii:
art. 56.1.c) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare [...}
art. 56 (3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. c) teza întâi. -> deci nu vorbim despre acordul partilor
art. 17 (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Coroborand art. 56 (3) cu 17(5) se poate considera ca prelungirea la solicitarea salariatei se face prin prevedere expresa a legii, iar actul aditional nu este necesar deoarece acordul angajatorului nu este necesar?
Multumesc frumos
Buna ziua, in situatia in care o salariata depune cerere, la indeplinirea conditiilor PLV, pentru continuarea CIM pana la implinirea varstei de 65 de ani, trebuie incheiat act aditional la CIM sau nu? Am primit opinii diferite:
1. trebuie incheiat act aditional, ca pentru orice modificare a conditiilor CIM
2. nu este obligatorie intocmirea unui act aditional, deoarece nu este necesar acordul partilor, cf. art. 17 (5) din Codul Muncii (“Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”).
Va multumesc!