avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, in situatia in care o salariata depune ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, in situatia in care o salariata depune cerere, la indeplinirea ...

Buna ziua, in situatia in care o salariata depune cerere, la indeplinirea conditiilor PLV, pentru continuarea CIM pana la implinirea varstei de 65 de ani, trebuie incheiat act aditional la CIM sau nu? Am primit opinii diferite:
1. trebuie incheiat act aditional, ca pentru orice modificare a conditiilor CIM
2. nu este obligatorie intocmirea unui act aditional, deoarece nu este necesar acordul partilor, cf. art. 17 (5) din Codul Muncii (“Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”).
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
loreta.vatamanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: loreta.vatamanu , utilizator 15:22, 20 Octombrie 2022
La indeplinirea conditiilor PLV, c.i.m. inceteaza de drept ... cererea trebuia depusa cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare .
Multumesc pentru raspuns! Cererea a fost depusa, intrebarea este daca este necesara intocmirea unui act aditional sa nu, in baza urmatoarelor articole din codul muncii:
art. 56.1.c) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare [...}
art. 56 (3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. c) teza întâi. -> deci nu vorbim despre acordul partilor
art. 17 (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Coroborand art. 56 (3) cu 17(5) se poate considera ca prelungirea la solicitarea salariatei se face prin prevedere expresa a legii, iar actul aditional nu este necesar deoarece acordul angajatorului nu este necesar?
Multumesc frumos
Nu este necesar actul aditional .. poate doar o decizie a angajatorului.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, se poate intocmi astazi - 07.09.2021 un act aditional ... ionelamiron ionelamiron Buna ziua, Se poate intocmi astazi - 07.09.2021 un act aditional de majorare salariala care sa aiba aplicabilitate incepand cu 01.09.2021? Multumesc frumos ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, referitor la un act aditional incheiat la cim, in ... psychoxit psychoxit Buna ziua, Referitor la un act aditional incheiat la CIM, in care se modifica salariul (se mareste), se poate incheia de exemplu astazi, in data de ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters48681 ContSters48681 Buna ziua. Am bagat dosarul de pensionare. Mai trebuie sa lucrez pana imi vine decizia sau nu e obligatoriu? Multumesc. (vezi toată discuția)