avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Activitate Mariana.B

Activitate Mariana.B

Au spus ca îl vor suspenda când intru în concediu prenatal,pana atunci sunt în concediu medical și nu l-au suspendat!
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Suspendarea opereaza in vitutea legii ..de ce spuneti ca nu vi l-au susopendat?

Se platesc numai zilele lucratoare.

Concediu risc maternal
Bună ziua! Am intrat în concediu de risc maternal începând cu 20 februarie 2023. În cazul concediului de risc maternal contractul de munca nu se suspenda de drept? Mie nu mi l-au suspendat. În legătură cu plata indemnizației concediului de risc maternal se plătește aferent zilelor lucrătoare din luna sau aferent numarului de zile de concediu medical? Zilele libere nationale se iau în calcul? Exista o diferență substanțială pe fluturasul de salariu la suma între luna martie(23 zile lucrătoare)și aprilie(18 zile lucratoare). Mulțumesc
Concediu risc maternal
Bună seara. Sunt în concediu medical de aproximativ 3 săptămâni, iar în începând de ieri am intrat în concediu de risc maternal. Ieri am primit un mesaj prin care șeful solicita sa ma prezint la servici pentru a preda actele care le am în gestionare și stampila. Cum se procedează? În afara de actele de resurse-umane ,etc trebuie sa fac și predarea obiectelor de inventar( laptop,birou,etc)?mulțumesc
multumesc!
DEDUCERE PERSONALA SUPLIMENTARA - Ordonanţă 16/2022
Bună ziua! Există un model de declarație pe propria răspundere pentru deducerea personală suplimentară? Mulțumesc!
INDEMNIZATIE COMPENSATORIE PERSOANE CU HANDICAP
Buna ziua!
Conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr.168 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Artă. XIX. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republica, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilitati beneficiaza de o indemnizatie compensatorie.
(2) Pentru persoane adulte cu handicap, indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:
a) in valoare de 368 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) in valoare de 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) in valoare de 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.
Menționez ca în cadrul instituției avem un salariat cu handicap grav care beneficiaza de un spor de handicat (15 %) , acordat la nivelul salariului din dec. 2018.
În acest caz cum se procedează? se acorda ambele sau?
Multumesc!

Multumesc pt raspuns!
Prin depunerea declaratiilor rectificative în contabilitate urma recuperarea contribuțiilor platite raportat la salariile acordate majorat, dar conform art. 2 alin (3) din Legea Nr.78 Se exonereaza de plata si impozitul pe venit, contributiile sociale si obligatiile fiscale accesorii drepturilor de natura salariala prevazute la alin. (1), consecinta a constatarii Curtii de Conturi sau a altor structuri/institutii cu atributii de control a unor prejudicii, atat pentru salariati, cat si pentru angajatorii acestora.
Acest articol m-a nedumerit
LG.78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.

Buna ziua! In urma controlului realizat de auditorii publici externi s-a constatat ca au fost efectuate plati salariale nelegale, acordandu-se in mod eronat sporul pentru conditii de munca si sporul pentru solicitare neuropshihica , calculate prin raportare la un salariu de baza mai mare decat cel existent în plată la nivelul anului 2018. Pe lângă recuperarea prejudiciului ni s-a pus in vedere depunerea declaratiilor 112 rectificative pentru perioada iulie 2019-mai 2022. In cadrul institutiei s-au emis decizii de imputare si angajamente de plata , urmand a fi platite incepand cu ianuarie 2023. Odata cu intrarea în vigoare a legii mai sus mentionață , dupa emiterea deciziei de exonerare de la plată a sumelor în baza deciziilor de imputare, mai este necesara transmiterea declaratiilor rectificative, tinand cont ca instituatia nu a recuperat nici o sumă? multumesc
Recuperare plati salariale eronate
Buna seara! In urma controlului realizat de auditorii publici externi s-a constatat ca au fost efectuate plati salariale nelegale, acordandu-se in mod eronat sporul pentru conditii de munca si sporul pentru solicitare neuropshihica , calculate prin raportare la un salariu de baza mai mare decat cel existent în plată la nivelul anului 2018.
Va rog sa ma ajutati cu procedura de recuperare a prejudiciului, care sunt pasii ce trebuie urmati? Cum se procedeaza in cazul persoanelor care au beneficiat de respectiviul spor si care nu mai sunt angajate în cadrul institutiei?
multumesc
Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu o informație! În sistemul bugetar sporurile au fost plafonate începând cu anul 2019 la nivelul lunii decembrie 2018.CFP-ul trebuia și el plafonat? Din câte știu CFP-ul nu este un spor și nu ar trebui sa se supună condițiilor de plafonare din OUG 114/2018, ci se aplica o majorare de 10 % la salariul obținut. Regasesc undeva un articol sau vreo reglementare in acest sens? Se poate considera ca majorarea salariala aferenta activitatii de CFP este element al sistemului de salarizare, situatie in care acesta se acorda incepand cu anul 2019 si pana in prezent in cuantumul stabilit pentru decembrie 2018 si nu este majorat ca procent odata cu cresterile salariale acordate, potrivit legii? Ni s-a spus ca CFP- ul trebuia plafonat, in conformitate cu OUG 114/2018 art. 34. - (2) "Incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Multumesc!