Bună ziua!
Am o nelămurire, cui ar trebui mă adresez?
Conform art 30 din Statutul Elevului, la care faceți referire, doar contestarea sancțiunilor prevazute la art 16 al. 4 lit.c-i se adresează consiliului de Administrație, observația individuală fiind la litera a).
Conform art 18 al 3 sancțiunea "observatie individuală " , în cazul contestării este soluționată de consiliul clasei.
Mulțumesc!
Cornel Vasile a scris:
Contestarea sancțiunilor ce pot fi aplicate elevilor se adresează în scris de către elevul major sau, după caz, de către părintele/reprezentantul legal al elevului consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar, în termen de 5 zile lucrătoare de la aplicarea sancțiunii.
Contestatie sanctiune elev
Bună seara! Am primit următoarea sancțiune școlară în data de 28.01.2025 în cadrul ședinței cu părinții:
Prin prezenta, vă aducem la cunoștintă că fiica dumneavoastră ......, elevă în clasa a VI-a B la ...... a fost sancţionată cu observaţie individuală în cadrul consiliului clasei, întrunit miercuri, îin data de 22.01.2025, conform prevederilor art 16, alineatul 4 a. și alineatul
7 din Statutul Elevului, aprobat prin OM 5707 din 1 august 2024.
Faptele pentru care a fost sancţionată sunt urmatoarele:
- manifestarea unui comportament neadecvat în interacţiunile cu cu colegii şi profesorii;
- deranjarea orelor de curs.
Menţionăm că sancţiunea va fi înregistrată în registrul de procese-verbale al clasei,
conform Art. 19 din Statutul Elevului și nu este însoțită de scăderea notei la purtare. În
cazul în care comportamentul prezent continuă, următoarea sancţiune va fi mustrare
scrisă însoțită de scăderea notei la purtare.
Diriginte,
Dorim să contestăm observația individuală aplicată fiicei noastre în cadrul Consiliului Clasei. Considerăm că această sancțiune este nejustificată și că a fost aplicată fără o documentare clară și fără respectarea principiilor de informare corectă a părinților.
Motivele contestației:
1. Lipsa informării anterioare – Am participat la toate ședințele cu părinții și chiar la o ședință de consiliere pe care am inițiat-o personal, însă niciodată nu mi s-a adus la cunoștință că fiica mea ar fi deranjat orele de curs sau că ar fi avut un comportament neadecvat față de colegi sau profesori. Singurele aspecte discutate anterior cu profesorul diriginte au fost:
Nemulțumirea fiicei mele față de notarea unui proiect, aspect care s-a soluționat atunci, primind nota 10 la proiect
Faptul că a plâns când a fost mutată în bancă cu un coleg și doamna a considerat acest fapt o victimizare.
O situație punctuală la ora de limba română, când nu știa exact unde au rămas cu lecția.
2. Inexactitatea faptelor menționate – În documentul transmis de școală, se face referire la un comportament neadecvat față de colegi și profesori. Cu toate acestea, după ședința Consiliului Clasei, am luat legatura cu doamna dirigintă si aceasta nu a putut identifica profesorii sau materiile la care fiica mea ar fi avut un comportament inadecvat. Ulterior, la o săptămână după aplicarea sancțiunii(astăzi când am primit un exemplar) mi-au fost comunicate trei materii: Educație Muzicală, Biologie și Educație Tehnologică. Consider că această întârziere pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului decizional.
3. Afirmații neadevărate – În ceea ce privește relația cu colegii, mi-a menționat că fiica mea ar fi făcut observații răutăcioase despre vestimentația unui coleg, ceea ce nu corespunde realității și nici nu a fost susținut de dovezi concrete, lucru consemnat in cadrul ședinței cu părinții, doamna recunoscând ca poate a înțeles greșit si nu era vorba despre fiica mea.De asemenea, nu s-a oferit posibilitatea unui dialog înainte de sancționare pentru a clarifica situația.
4. Modul în care am aflat despre sancțiune – În loc să fiu informată direct de către școală, am aflat de această sancțiune de la colegii de clasă ai fiicei mele, ceea ce consider că denotă o lipsă de transparență și o gestionare defectuoasă a situației.
Așadar doresc:
1. Revizuirea și anularea observației disciplinare, având în vedere lipsa unor dovezi clare și a unei comunicări prealabile.
2. O clarificare scrisă privind motivele sancțiunii, incluzând detalii exacte despre profesorii implicați și comportamentele presupus inadecvate.
3. Un cadru clar de comunicare între părinți și școală, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete fără informarea corectă și în timp util a familiei elevului.
Dorim să colaborăm pentru binele copilului nostru, însă considerăm că aplicarea unei observații disciplinare trebuie să fie un proces echitabil, transparent și bazat pe fapte concrete.
Menționez și faptul ca la întrunirea consiliului nu a participat un reprezentant al părinților.
Va rog sa îmi spuneți dacă trebuie sa fac contestația cu toate aceste detalii și dacă trebuie sa fac referire si la anumite articole. Cel mai mult ma interesează ca doamna diriginte sa revină cu lămuriri, sa-și recunoască acuzațiile făcute în mod eronat în fața profesorilor. Doi dintre profesori au stat de vorba cu copilul și au aflat ca nu si-a denigrat colegul...
Mulțumesc anticipat!
Concediu risc maternal
Bună ziua! Am intrat în concediu de risc maternal începând cu 20 februarie 2023. În cazul concediului de risc maternal contractul de munca nu se suspenda de drept? Mie nu mi l-au suspendat. În legătură cu plata indemnizației concediului de risc maternal se plătește aferent zilelor lucrătoare din luna sau aferent numarului de zile de concediu medical? Zilele libere nationale se iau în calcul? Exista o diferență substanțială pe fluturasul de salariu la suma între luna martie(23 zile lucrătoare)și aprilie(18 zile lucratoare). Mulțumesc
Concediu risc maternal
Bună seara. Sunt în concediu medical de aproximativ 3 săptămâni, iar în începând de ieri am intrat în concediu de risc maternal. Ieri am primit un mesaj prin care șeful solicita sa ma prezint la servici pentru a preda actele care le am în gestionare și stampila. Cum se procedează? În afara de actele de resurse-umane ,etc trebuie sa fac și predarea obiectelor de inventar( laptop,birou,etc)?mulțumesc
DEDUCERE PERSONALA SUPLIMENTARA - Ordonanţă 16/2022
Bună ziua! Există un model de declarație pe propria răspundere pentru deducerea personală suplimentară? Mulțumesc!
INDEMNIZATIE COMPENSATORIE PERSOANE CU HANDICAP
Buna ziua!
Conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr.168 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Artă. XIX. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republica, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilitati beneficiaza de o indemnizatie compensatorie.
(2) Pentru persoane adulte cu handicap, indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:
a) in valoare de 368 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) in valoare de 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) in valoare de 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.
Menționez ca în cadrul instituției avem un salariat cu handicap grav care beneficiaza de un spor de handicat (15 %) , acordat la nivelul salariului din dec. 2018.
În acest caz cum se procedează? se acorda ambele sau?
Multumesc!
Multumesc pt raspuns!
Prin depunerea declaratiilor rectificative în contabilitate urma recuperarea contribuțiilor platite raportat la salariile acordate majorat, dar conform art. 2 alin (3) din Legea Nr.78 Se exonereaza de plata si impozitul pe venit, contributiile sociale si obligatiile fiscale accesorii drepturilor de natura salariala prevazute la alin. (1), consecinta a constatarii Curtii de Conturi sau a altor structuri/institutii cu atributii de control a unor prejudicii, atat pentru salariati, cat si pentru angajatorii acestora.
Acest articol m-a nedumerit
LG.78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.
Buna ziua! In urma controlului realizat de auditorii publici externi s-a constatat ca au fost efectuate plati salariale nelegale, acordandu-se in mod eronat sporul pentru conditii de munca si sporul pentru solicitare neuropshihica , calculate prin raportare la un salariu de baza mai mare decat cel existent în plată la nivelul anului 2018. Pe lângă recuperarea prejudiciului ni s-a pus in vedere depunerea declaratiilor 112 rectificative pentru perioada iulie 2019-mai 2022. In cadrul institutiei s-au emis decizii de imputare si angajamente de plata , urmand a fi platite incepand cu ianuarie 2023. Odata cu intrarea în vigoare a legii mai sus mentionață , dupa emiterea deciziei de exonerare de la plată a sumelor în baza deciziilor de imputare, mai este necesara transmiterea declaratiilor rectificative, tinand cont ca instituatia nu a recuperat nici o sumă? multumesc