avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate userabc1

Activitate userabc1

Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, iar mama in urma cu 3 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Am fost la notariat și ne-a spus că trebuie să facem certificate de moștenitor. Încă nu am semnat pentru că ne-am amintit că mama avea un cont bancar pentru pensie și e posibil să mai fie ceva bani acolo și va trebui închis, iar pentru aceasta va trebui trecut în certificatul de moștenitor și așteptăm hârtia de la bancă cu numărul contului și suma.

Noi dorim să participăm unde este obligatoriu și apoi să ne retragem și să împartă între celelalte rude.

Care ar fi următorii pași? Daca intelegem bine, urmatorii pasi vor fi:
1. Vom obține certificatul de calitate de moștenitor după mama.
2. Mergem în localitatea bunicii, se va dezbate succesiunea după bunica, unde mamei i se va stabili o cota parte.
3. Ne întoarcem la birou notarial de unde am obținut certificatul de moștenitor și solicitatăm suplimentarea masei succesorale, cu cota parte moștenită de mama, de la bunică
4. Vom obține un certificat de moștenitor, în baza căruia, cota mamei se va împărți între tata, eu și sora.
5 Ne reîntoarcem în localitatea bunicii dacă dorim să renunțăm la părțile noastre și să se împartă între rudele din partea mamei

As dori sa stiu daca doar acestea sunt optiunile pe care le avem inainte de a demara toata procedura. Mai sunt si alte variante diferite pe care le putem alege? Am omis vreun pas?

Multumim mult !
Acest certificat de moștenitor ne este necesar deoarece bunica din partea mamei a murit în urmă cu 3 ani, iar mama în urmă cu 2 ani, iar rudele din partea mamei doresc sa facă succesiunea acum, pentru că doresc să vândă casa ce aparținea bunicii, iar mama ar urma să moștenească o parte care va trebui adăugată ulterior la masa succesorală.

Mulțumim.
Mulțumim! Puteți da exemplu de ce ar putea fi bunuri comune? Casa este 100% proprietatea tatalui, nu au fost co-proprietari. Ce altceva ar putea fi bun comun?
Bună ziua!
Pentru dezbaterea succesiunii după mama, participăm eu, sora (singurii copii ai mamei) și tatăl.
Având în vedere că mama nu a avut proprietăți și că este prima dată când facem o succesiune, ce ar trebui să luăm în considerare pentru a fi inclus în masa succesorală?
Mulțumim.
Mulțumim, @raluk0207 pentru detalii!
Am fost la notariat și marea noastră surpriză a fost că, deși discutasem de certificat de calitate de moștenitor, ne-am trezit că ne oferă direct certificate de moștenitor. Ni s-a spus că termenul pentru certificatul de calitate de moștenitor s-a depășit și doar acestea le poate face. Încă nu am semnat pentru că ne-am amintit că mama avea un cont bancar pentru pensie și e posibil să mai fie ceva bani acolo și va trebui închis, iar pentru aceasta va trebui trecut în certificatul de moștenitor și așteptăm hârtia de la bancă cu numărul contului și suma.
În aceste condiții, cum se schimbă toată situația? Care ar fi următorii pași?
Și, în plus, suma din cont va fi împărțită în cotă parte de mine, sora și tata. Ce va trebui să declarăm la finalul anului către stat pentru impozit?
Mulțumim pentru tot ajutorul.
Multumim inca o data @raluk0207 pentru tot sfatul si detalii!

O ultima intrebare, la punctul 2, cand se desbate succesiunea dupa bunica, va trebui sa mergem toti 3 (eu, sora si tatal) la notariatul din localitatea unde a fost bunica?

Multumim!
Buna ziua. As dori sa stiu daca doar acestea sunt optiunile pe care le avem inainte de a demara toata procedura. Mai sunt si alte variante diferite pe care le putem alege? Multumim mult !
Buna seara si multumim foarte mult pentru explicatiile foarte detaliate!

Mama nu a avut niciun bun pe numele sau, de aceea nici nu am facut succesiunea pana acum pentru ca nu a fost ce sa se imparta. Singurul bun va fi acea parte din casa bunicii cand se va face succesiunea dupa bunica.

Daca intelegem bine, urmatorii pasi vor fi:
- vom semna certificatele de calitate de mostenitor
- certificatele vor ajunge in localitatea unde a trait bunica
- apoi se va face succesiunea dupa bunica si noi vom primi cate o parte din partea cuvenita mamei

Este vreun pas pe care l-am omis?

Multumim mult!
Multumim @raluk0207!

Inca o intrebare, ca sa clarificam. Tata poate renunta pentru ca este primul si apoi sa ii facem procura sa ne reprezinte si apoi putem renunta si noi sau nu putem renunta niciunul si trebuie sa acceptam partea care ne revine?
Buna ziua, @raluk027!
Retragere = renuntare la partea noastra (tata, eu, sora) adica partea ce o mostenim ca urmare a mamei, totul sa se imparta doar intre surorile mamei. Noi obtinem certificatul de calitate de mostenitor in urma mamei, insa putem sa ii facem imputernicire tatalui sa discute mostenirea si acolo sa renuntam toti 3 partea cuvenita noua ca urmare a mamei?
Multumim!