Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Eu, sora (singurii copii ai mamei) si tatal dorim sa ne retragem si sa nu participam la succesiunea bunicii. Daca eu si sora mea facem procura tatei sa ne reprezinte la succesiunea bunicii pentru ca este in alta localitate, el se poate retrage din succesiune si sa ne retraga si pe noi si astfel acea casa sa fie impartita doar de surorile mamei? Cerificatul de calitate de mostenitor emis de notariatul din localitatea unde a locuit mama si procura pentru tata este suficient?
Multumesc!
Daca prin "retragere" va referiti la renuntare la succcesiunea bunicii, nu se poate, pentru ca mama era in viata la decesul bunicii. Deci o mosteneste
Dvs, nepotii, nu puteti sari peste mama.
In plus, ambele succesiuni nu mai sunt in termen (a trecut 1 an de la deces).
Buna ziua, @raluk027!
Retragere = renuntare la partea noastra (tata, eu, sora) adica partea ce o mostenim ca urmare a mamei, totul sa se imparta doar intre surorile mamei. Noi obtinem certificatul de calitate de mostenitor in urma mamei, insa putem sa ii facem imputernicire tatalui sa discute mostenirea si acolo sa renuntam toti 3 partea cuvenita noua ca urmare a mamei?
Multumim!
Din moment ce obțineți un certificat de calitate de moștenitor după mama, înseamnă că ați acceptat succesiunea acesteia.
Iar la moștenirea bunicii nu aveți cum sa renunțați, pentru ca între bunica și dvs este mama, iar tatăl este ginere.
Inca o intrebare, ca sa clarificam. Tata poate renunta pentru ca este primul si apoi sa ii facem procura sa ne reprezinte si apoi putem renunta si noi sau nu putem renunta niciunul si trebuie sa acceptam partea care ne revine?
Tatăl dvs nu poate renunța decât la succesiunea după mama (în calitate de soț supraviețuitor)
Cu bunicii nu are nicio treaba, nefiind ruda de sânge. E ginere și nu are vocație succesorala.
Dacă lăsați procura, automat sunteți moștenitori acceptanti (nu va puteți prezenta la dezbaterea succesiunii, împuterniciți pe altcineva sa va reprezinte și sa semneze în locul dvs, deci va însușiti calitatea de moștenitor).
Așadar, nu se poate renunța la o succesiune prin procura
Iar după cum v-am explicat, pentru ca mama a murit după bunica și pentru ca a trecut termenul de opțiune succesorala, mama va fi moștenitoarea bunicii.
Dvs, ca nepoți nu puteți sa săriți peste mama și sa renunțați la succesiunea bunicii.
Asta încerc sa va explic.
Părinții dvs nu au dobândit niciun bun împreună, în timpul căsătoriei?
Succesiune bunica
gina taban
Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Succesiune
loriel
Bunicul din partea mamei a decedat in 1998, insa bunica si parintii mei nu au facut succesiune. In 2007 a decedat si mama mea si inca nu am facut succesiune ... (vezi toată discuția)