avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere din dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere din dezbaterea succesiunii

Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Eu, sora (singurii copii ai mamei) si tatal dorim sa ne retragem si sa nu participam la succesiunea bunicii. Daca eu si sora mea facem procura tatei sa ne reprezinte la succesiunea bunicii pentru ca este in alta localitate, el se poate retrage din succesiune si sa ne retraga si pe noi si astfel acea casa sa fie impartita doar de surorile mamei? Cerificatul de calitate de mostenitor emis de notariatul din localitatea unde a locuit mama si procura pentru tata este suficient?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:14, 15 August 2022
Dacă doriți sa va prezentați personal, da.
Aveți posibilitatea și sa împuterniciți o ruda de acolo, sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Mulțumim, @raluk0207 pentru detalii!
Am fost la notariat și marea noastră surpriză a fost că, deși discutasem de certificat de calitate de moștenitor, ne-am trezit că ne oferă direct certificate de moștenitor. Ni s-a spus că termenul pentru certificatul de calitate de moștenitor s-a depășit și doar acestea le poate face. Încă nu am semnat pentru că ne-am amintit că mama avea un cont bancar pentru pensie și e posibil să mai fie ceva bani acolo și va trebui închis, iar pentru aceasta va trebui trecut în certificatul de moștenitor și așteptăm hârtia de la bancă cu numărul contului și suma.
În aceste condiții, cum se schimbă toată situația? Care ar fi următorii pași?
Și, în plus, suma din cont va fi împărțită în cotă parte de mine, sora și tata. Ce va trebui să declarăm la finalul anului către stat pentru impozit?
Mulțumim pentru tot ajutorul.
Nu exista un astfel de termen. Certificatul de calitate moștenitor poate fi obținut oricând.
Probabil nu a vrut notarul sa se mai lege la cap, când v-ati fi hotărât sa dezbateti succesiunea și pentru bunuri.
E ok și asa, cu certificat de moștenitor.
Situația legata de succesiunea bunicilor nu se schimba. Singura deosebire este ca atunci când se va finaliza în localitatea respectiva și se va obține certificatul de moștenitor, va trebui sa va adresați aceluiași birou notarial unde ați dezbătut succesiunea după mama și sa solicitați suplimentarea masei succesorale cu cota parte pe care mama a mostenit-o de la bunici.
Pentru suma din banca nu aveți de plătit niciun impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, ... userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, iar mama in urma cu 3 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Succesiune loriel loriel Bunicul din partea mamei a decedat in 1998, insa bunica si parintii mei nu au facut succesiune. In 2007 a decedat si mama mea si inca nu am facut succesiune ... (vezi toată discuția)