Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, iar mama in urma cu 3 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Am fost la notariat și ne-a spus că trebuie să facem certificate de moștenitor. Încă nu am semnat pentru că ne-am amintit că mama avea un cont bancar pentru pensie și e posibil să mai fie ceva bani acolo și va trebui închis, iar pentru aceasta va trebui trecut în certificatul de moștenitor și așteptăm hârtia de la bancă cu numărul contului și suma.
Noi dorim să participăm unde este obligatoriu și apoi să ne retragem și să împartă între celelalte rude.
Care ar fi următorii pași? Daca intelegem bine, urmatorii pasi vor fi:
1. Vom obține certificatul de calitate de moștenitor după mama.
2. Mergem în localitatea bunicii, se va dezbate succesiunea după bunica, unde mamei i se va stabili o cota parte.
3. Ne întoarcem la birou notarial de unde am obținut certificatul de moștenitor și solicitatăm suplimentarea masei succesorale, cu cota parte moștenită de mama, de la bunică
4. Vom obține un certificat de moștenitor, în baza căruia, cota mamei se va împărți între tata, eu și sora.
5 Ne reîntoarcem în localitatea bunicii dacă dorim să renunțăm la părțile noastre și să se împartă între rudele din partea mamei
As dori sa stiu daca doar acestea sunt optiunile pe care le avem inainte de a demara toata procedura. Mai sunt si alte variante diferite pe care le putem alege? Am omis vreun pas?
Toți pașii sunt corecți, mai puțin nr.5.
Odată ce ați rămas moștenitori acceptanti ai mamei, nu se mai pune problema renunțării.
În baza certificatului de moștenitor suplimentar după mama, sunteți coproprietari, împreună cu celelalte rude ale mamei.
Ceea ce înseamnă că trebuie să participați la vânzare. Fie prezentandu-va personal, fie (dacă nu mai doriți sa va deplasati) sa împuterniciți pe cineva printr-o procura, sa vândă cota parte care v-a revenit din averea bunicii.