avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, ...

Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, iar mama in urma cu 3 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Am fost la notariat și ne-a spus că trebuie să facem certificate de moștenitor. Încă nu am semnat pentru că ne-am amintit că mama avea un cont bancar pentru pensie și e posibil să mai fie ceva bani acolo și va trebui închis, iar pentru aceasta va trebui trecut în certificatul de moștenitor și așteptăm hârtia de la bancă cu numărul contului și suma.

Noi dorim să participăm unde este obligatoriu și apoi să ne retragem și să împartă între celelalte rude.

Care ar fi următorii pași? Daca intelegem bine, urmatorii pasi vor fi:
1. Vom obține certificatul de calitate de moștenitor după mama.
2. Mergem în localitatea bunicii, se va dezbate succesiunea după bunica, unde mamei i se va stabili o cota parte.
3. Ne întoarcem la birou notarial de unde am obținut certificatul de moștenitor și solicitatăm suplimentarea masei succesorale, cu cota parte moștenită de mama, de la bunică
4. Vom obține un certificat de moștenitor, în baza căruia, cota mamei se va împărți între tata, eu și sora.
5 Ne reîntoarcem în localitatea bunicii dacă dorim să renunțăm la părțile noastre și să se împartă între rudele din partea mamei

As dori sa stiu daca doar acestea sunt optiunile pe care le avem inainte de a demara toata procedura. Mai sunt si alte variante diferite pe care le putem alege? Am omis vreun pas?

Multumim mult !
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:28, 5 Iulie 2023
Trebuie să faceți succesiunea după bunica pentru cota parte care ar fi revenit mamei. Sunt susccesiuni diferite cele după bunica cu cea de după mama.

Daca refuzați succesiunea dupa bunica fară să renunțați, riscați proces civil, și veți plăti cheltuieli de judecată.

Ce treabă are contul bancar al mamei cu succesiunea după bunica`?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2023
Dapix, utilizator
Toți pașii sunt corecți, mai puțin nr.5.
Odată ce ați rămas moștenitori acceptanti ai mamei, nu se mai pune problema renunțării.
În baza certificatului de moștenitor suplimentar după mama, sunteți coproprietari, împreună cu celelalte rude ale mamei.
Ceea ce înseamnă că trebuie să participați la vânzare. Fie prezentandu-va personal, fie (dacă nu mai doriți sa va deplasati) sa împuterniciți pe cineva printr-o procura, sa vândă cota parte care v-a revenit din averea bunicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral flori9 flori9 In urma succesiunii dupa bunica mea, fiecareia dintre fiice i-au revenit 1/2 din mostenire, noi ca si nepoate (2) nu aveam dreptul la o cota ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate dezbatere mostenire gabiconstanta gabiconstanta bunicii mei nicolae si anica au avut 4 fete .--ionica , nela , lia , tudorita . in anul 1970 bunicul nicolae a decedat - sa facut succesiune - au ... (vezi toată discuția)