avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bunicul din partea mamei a decedat in 1998, insa bunica si parintii mei nu au facut succesiune. In 2007 a decedat si mama mea si inca nu am facut succesiune nici dupa ea.
Va rog sa imi spuneti in ce ordine trebuie dezbatute aceste doua succesiuni, in conditiile in care bunica traieste, mama mea a fost singura la parinti, iar in urma mamei au ramas doi copii si sotul.
Va rog de asemenea sa imi comunicati care sunt procentele ce se cuvin sotului supravietuitor si copiilor. Intreb deoarece la doua birouri notariale am primit informatii ce se contrazic. Unii spuneau ca sotul supravietuitor va primi 3/4, iar altii spuneau ca 1/4.
Inca o intrebare: tatal meu, in calitate de ginere, va avea drept asupra mostenirii din partea bunicului?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 20:58, 8 Iulie 2011
trebuie dezbatuta succesiunea mai intai dupa bunicul dvs. au vocatie succesorala bunica dvs, dvs, fratii dvs. apoi va urma succesiunea dupa mama dvs. sotul supravietuitor are o cota fixa de 1/4.
Prima succesiune este cea a bunicului dvs. Unde mostenitori sunt bunica, in calitate de so tie supeavietuitoare si mama dvs in calitate de fiica. Bunica 1/4 din mostenire conform lg. 319/1944 si mama dvs 3/4. Apoi se va dezbate succesiunea dupa mama dvs. Unde veti fi dvs si sora/fratele dvs si tatal in calitate de sot supravietuitor, in aceleasi cote cum am spus mai sus. Bineinteles ca in patrimoniul defunctei dvs Mame va intra si Cora de 3/4 mostenita de la tatal dansei, respectiv bunicul dvs. Asta nu inseamna ca tatal dvs, ginerele are drept la mostenirea bunicului, ci la cea a mamei dvs in calitate de sot supravietuitor. Cele doua succesiuni se fac successive , in ordinea pe care v am spus.

O sa aveti sa platiti impozit la fiecare cate 1% deoarece au depasit 2ani de zile de la data decesului.
Deci veti dezbate prima data mostenirea bunicului. Mostenirea bunicului se imparte 1/4 la sotie si 3/4 la mama dvs ca unic copil. De mentionat ca daca bunurile bunicului sunt comune atunci sotia bunicului are 1/2 ei si va primi 1/4 din jumatatea bunicului.

Dupa ce dezbateti succesiunea bunicului veti dezbate succesiunea dupa mama.
Sotul supravietuitor va primi 1/4 iar copii 3/4 din mostenire. De asemenea, daca bunurile au fost obtinute in timpul casatoriei atunci acestea sunt comune (tata are 1/2 din ele).

Bunurile mostenite de mama de la bunic sunt bunuri proprii deci sotul primeste doar 1/4 din respectivele bunuri.

Atunci cand bunica va muri mostenirea va fi impartita intre cei doi copii ai mamei.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Va mai adresez inca o intrebare: pentru succesiune este nevoie de prezenta unui evaluator sau evaluarea bunurilor se face direct de catre notar pe baza actelor de proprietate?
Pt bunurile imobile exista expertize imobiliare cu evaluari, ele sunt obligatorii in stabilirea onirariului si impozitului la notar. Acesta vi le va calcula

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)