avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Activitate NicPitesti

Activitate NicPitesti

Răspuns la discuția Informații ANAF
Daca ai un cont bancar care iti da dobanda - fie ca e dobanda de cont curent, fie ca e de economii, sau orice fel de dobanda de la banca, - dobanda e venit impozabil, care e retinut la sursa de catre banca, si platit la ANAF.

Deci banca depunde declaratia 205, in care zice, Ramoida a facut 10 lei din dobanda, dar i am retinut noi 1 lei impozitul pe dobanda si l-am platit automat la stat. (impozitul pe dobanda e 10%)

Tu nu trebuie sa faci nimic, nici sa depui nici o declaratie, nici sa platesti vreun impozit, ca e deja platit de banca.

Doar in cazul in care venitul din dobanda ajunge foarte mare, peste 12 salarii medii intr-un an (sau peste 6 salarii medii de la anul), atunci va trebui sa platesti asigurarea de sanatate, dar presupun ca nu o sa fie cazul in curand, ca asta inseamna o suma foarte mare in banca ca sa generezi atatia bani din dobanzi.

Aia dividende de la Muntenia, habar nu am ce inseamna, si mai ales, daca nu detii actiuni, nu prea ai cum sa primesti dividende.
Dar in adeverinta de venit apar veniturile din dividendele primite de la companiile listate la bursa bvb de ex, deci nu cred ca e din cauza tipului de venit. Totodata, apar veniturile depuse in declaratia unica din crypto, desi si alea au un caracter sezonier, de exemplu.
Buna Ziua,

Ma uit in adeverinta de venit de la ANAF pe anul 2021 si vad ca veniturile din dividende firma care le am obtinut anul trecut - si care au fost impozitate - nu apar acolo.

E posibil asta sa fie din cauza ca contabila nu a depus formularul 205 informativ, sau ce alt motiv ar putea fi ca veniturile obtine din dividende ca actionar la firma sa nu apara in declaratia de venit de la ANAF emisa prin SPV?

Ar trebui sa ii zic contabilei sa depuna declaratia 205/sa o rectifice?

Multumesc frumos.