Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal sau. Terenul era liber de sarcini la data donatiei. Contractul a fost semnat in fata notarului si am o incheire de autentificare a acestuia. Dupa donatie am intabulat terenul respectiv in CF pe numele meu si am platit impozitele pe teren in fiecare an incepand de atunci.
La data donatiei, atat varul meu cat si eu aveam copii. Nu ar fi exclus ca varului meu sa i se mai nasca un copil in viitor.
Intrebari:
1. Ce sanse ar exista ca cineva din familia varului sau altcineva sa atace donatia in instanta si astfel, sa atraga anularea efectului donatiei sau sa ma oblige la despagubiri de orice natura ?
2. S-ar schimba in vreun fel situatia daca azi asi vinde cuiva, cu contract de vanzare-cumparare, terenul obtinut prin aceasta donatie ?
Ce nu imi este clar inca este: va face parte terenul dobandit de B1 (dupa notatia de mai sus), teren care a fost deja mostenit de fii acestuia, din masa succesorala ce va face obiectul dezbaterii in succesiunea dupa bunica ?
Am o problema, pe care o vad tare incurcata, pentru care va cer ajutorul. Iata descrierea situatiei:
Bunica mea din partea tatalui, decedata in 1977, a avut un teren cu care a intrat in CAP in anii colectivizarii. Sotul bunicii era decedat din 1970.
Bunica a avut 3 baieti si o fata: B3 decedat in 1986, B2 decedat in 1990 si B1 decedat in 1992. Fiica F1 traieste si azi si este stabilita in USA din 1983 (intre timp a dobandit cetatenia americana).
Nu s-a efectuat niciodata vreo succesiune dupa bunica !
B1 a depus in 1992 o cerere, in baza legii 18/1991, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului pe care il detinuse bunica. Titlul de proprietate a fost emis in 1994 (la 2 ani dupa ce B1 decedase) atribuind tot terenul bunicii lui B1.
Fii lui B1 (verii mei) au facut in 1998 succesiunea dupa tatal lor, au obtinut certificat de mostenitor si au impartit intre ei acest teren. Toate costurile implicate atat inainte de dobandirea terenului cat si dupa aceea (impozitele anuale pe teren) au fost platite de catre fii lui B1. Recent, acestia si-au construit case pe acest teren.
Intrebari:
1. fata de acest teren, ce drepturi au azi: fii lui B3, fii lui B2 si F1 ? [eu sunt unul din cei 3 fii ai lui B3]
2. se poate deschide azi succesiunea dupa bunica ? Cine ar putea sa o faca si ce/cat ar putea obtine ?