avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune tarzie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune tarzie

Am o problema, pe care o vad tare incurcata, pentru care va cer ajutorul. Iata descrierea situatiei:

Bunica mea din partea tatalui, decedata in 1977, a avut un teren cu care a intrat in CAP in anii colectivizarii. Sotul bunicii era decedat din 1970.
Bunica a avut 3 baieti si o fata: B3 decedat in 1986, B2 decedat in 1990 si B1 decedat in 1992. Fiica F1 traieste si azi si este stabilita in USA din 1983 (intre timp a dobandit cetatenia americana).
Nu s-a efectuat niciodata vreo succesiune dupa bunica !
B1 a depus in 1992 o cerere, in baza legii 18/1991, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului pe care il detinuse bunica. Titlul de proprietate a fost emis in 1994 (la 2 ani dupa ce B1 decedase) atribuind tot terenul bunicii lui B1.
Fii lui B1 (verii mei) au facut in 1998 succesiunea dupa tatal lor, au obtinut certificat de mostenitor si au impartit intre ei acest teren. Toate costurile implicate atat inainte de dobandirea terenului cat si dupa aceea (impozitele anuale pe teren) au fost platite de catre fii lui B1. Recent, acestia si-au construit case pe acest teren.
Intrebari:
1. fata de acest teren, ce drepturi au azi: fii lui B3, fii lui B2 si F1 ? [eu sunt unul din cei 3 fii ai lui B3]
2. se poate deschide azi succesiunea dupa bunica ? Cine ar putea sa o faca si ce/cat ar putea obtine ?

Multumesc foarte mult !
Cel mai recent răspuns: ama , utilizator 08:13, 24 Septembrie 2008
au dreptul la teren numai cei care au facut cererea, adica numai fratele care a depus-o in timpul stabilit de lege.
puteti dezbate succesiunea in instanta.
Multumesc pentru raspunsuri !

Ce nu imi este clar inca este: va face parte terenul dobandit de B1 (dupa notatia de mai sus), teren care a fost deja mostenit de fii acestuia, din masa succesorala ce va face obiectul dezbaterii in succesiunea dupa bunica ?

Multumesc inca o data !
reconstituirea drept de proprietate in temeiul legii 18/1991 se face in temeiul unei cereri depuse in termenul acordat de lege.
Procedura succesorala se deschide prin cerere adresata notarului public iar daca succesorii nu se prezinta in urma unei citatii este eliberata o incheiere de suspendare a dosar succesoral si se trimite in istanta dosarul, partile exercitand drepturile pe cale judecatoreasca.
In nici un caz nu se poate admite ca din masa succesorala sa faca parte la acest moment terenul respectiv.
Costurile nu se pot stabili fara sa se calculeze valoarea bunurilor din masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu incurcaturi chispy chispy buna ziua. Vreau sa gasesc un raspuna la acest caz. se considera persoanele x,y,z, tata x este casatorit de doua ori prima data cu y din care ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o mostenire cami1 cami1 Dupa decesul bunicii mele s-a deschis succesiunea pentru stabilirea impartirii mostenirii acesteia.In masa succesorala sunt incluse mai multe terenuri printre ... (vezi toată discuția)
Testament valiilie valiilie Buna ziua, Am si eu cateva intrebari privind urmatoarea situatie: Un barbat (B) si o femeie (F), sot si sotie, care nu au copii, au in proprietate un ... (vezi toată discuția)