Bună ziua! Vă rog să-mi spuneți ce faptă săvârșește un polițist care face verificări în bazele de date la care acces, despre o persoană, fără a avea temei sau vreo suspiciune infracțională. Mai mult, după efectuarea verificărilor și luând la cunoștință că persoana a suferit o condamnare, începe să aducă în cercul de relații și prieteni al acesteia informații mincinoase despre modul cum a fost săvârșită infracțiunea, despre cât de violent este autorul (un alt fapt neadevărat) cu scopul de a-i discredita persoana și imaginea în societate. De asemenea, vă rog să-mi spuneți ce trebuie făcut și unde se poate adresa persoana în cauză. Vă mulțumesc!
Bună ziua.
Am primit o condamnare de un an închisoare pt. săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p. În temeiul art. 91 și 92 C.p. se dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere pe durata unui termen de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. Potrivit art. 93 alin. 3 din C.p. pe parcursul termenului de supraveghere trebuie să presteze munca în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile. Vă rog să-mi spuneți, după termenul de 10 zile pentru apel, dacă sentința rămâne definitivă prin neapelare, pot să mă duc la serviciul Permise să-mi ridic permisul sau numai după un an de zile? Vă mulțumesc!