Bună ziua.
Am primit o condamnare de un an închisoare pt. săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p. În temeiul art. 91 și 92 C.p. se dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere pe durata unui termen de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. Potrivit art. 93 alin. 3 din C.p. pe parcursul termenului de supraveghere trebuie să presteze munca în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile. Vă rog să-mi spuneți, după termenul de 10 zile pentru apel, dacă sentința rămâne definitivă prin neapelare, pot să mă duc la serviciul Permise să-mi ridic permisul sau numai după un an de zile? Vă mulțumesc!
OUG 195/2002:
Articolul 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;
Articolul 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;