avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Activitate ddoinatm

Activitate ddoinatm

o persoana a fost angajata pana in iulie 2016 si a obtinut venituri din salarii. tot in iulie 2016 a obtinut venituri din vanzarea unui imobil. incepand cu august 2016 este casnica. doreste sa devina coasigurat al sotului (sotul are calitatea de salariat) incepand cu septembrie 2016. pe adeverinta obtinuta de la finante apare pentru anul 2016 cu veniturile mentionate mai sus. media veniturilor cumulate, realizare in perioada ianuarie- iulie 2016 este mai mare de 300 lei / luna.
Poate avea calitatea de coasigurat?
Răspuns la discuția timpul de lucru in delegatie
Citez: "In principiu, plecarea in delegatie se face inainte de inceperea duratei efective a muncii la angajatorul unde este delegat."

Salariatul nu este delegat la alt angajator. Firma la care este angajat are de efectuat o lucrare in alta localitate pentru o alta societate - lucrare obtinuta de firma in urma castigarii unei licitatii-, iar salariatul este trimis sa efectueze aceea lucrare.
Durata delegari este de luni pana vineri, inclusiv. Deci inteleg ca salariatul trebuie sa plece duminica catre locul de delegare, drumul fiin foarte lung si luni la ora 8 incepe programul de lucru. Vineri programul de lucru in mod normal se termina la ora 17. pana termina de strans toata logistica undeva la ora 19 reuste sa plece spe casa. drumul dureaza 8 ore cu masina, iar dupa o zi de munca este nevoit sa si conduca masina firmei cele 8 ore. ajunge la firma pe la ora 3 dimineata, mai pierde timp sa descarce masina si probabil pe la ora 4 dimineata este liber sa plece acasa.
Atunci cum ramane cu timpul liber al salariatului?
Unde sunt cele doua zile libere consecutive prevazute de codul muncii? (de regula sambata si duminica). Salariatul este obligat sa se deplaseze din timpul sau liber, adica duminica?
Răspuns la discuția timpul de lucru in delegatie
Citez "Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul, de exemplu, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat." - este interpretarea pe care a-ti dat-o la art .111 din C.Mun. Acest lucru nu este specificat concret in codul muncii.

Dar deplasarea se efectueaza din dispozitia angajatorului, iar in timpul cat salariatul se deplaseaza , se afla la dispozitia angajatorului- in timpul deplasarii lucratorul nu poate dispune cum vrea de timpul sau liber. Daca timpul de deplasare nu constituie timp de lucru, atunci este timp liber pentru salariat si angajatorul nu poate dispune cum vrea de timpul liber al salariatului.

Daca deplasarea dureaza 8 ore, lucratorul coform interpretarii d-voastra nu lucreaza nimic, nu va fi pontat in ziua in care se deplaseaza catre locul unde este delegat?
Răspuns la discuția timpul de lucru in delegatie
se plateste diurna. norma de lucru din cim este 8 ore/zi.
intrebarea este constituie timp de lucru (din cele 8 ore/zi), timpul pe care salariatul, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat?
daca se poate, care este temeiul legal?
in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ore.
in acea zi trebuie sa mai si lucrez 8 ore?
Cand ma intorc din delegatie, in ziua aceea dupa ce lucrez 8 ore mai fac inca 8 ore pe drum pana acasa.
cum este tratat timpul de deplasare ? face parte din cele 8 ore de lucru sau nu? pentru acest timp sunt platit? va rog daca se poate si temeiul legal.