avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Activitate darianpaul

Activitate darianpaul

elis a scris:

Puteti solicita un extras de casatorie de la Starea civila de unde ati incheiat casatoria.

Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, ... Această formalitate nu poate fi impusă atunci când o înlătură legile, regulamentele, uzanţele în vigoare în statul în care actul urmează să fie prezentat, sau o înţelegere separată între două sau mai multe state semnatare ale Convenţiei nr. 12.



1. Concret, in Romania, exista lege sau regulament care sa o inlature?
2. Apostila poate fi obtinuta si de la orice notar din tara in care s-a efectuat casatoria sau de la Ambasada Romaniei?
3. in cazul in care sotul ne este de gasit si nu se poate obtine certificatul de nastere ce e de facut?

Din cate inteleg eu "Filiatia copilului in afara casatoriei se stabileste potrivit legii nationale a copilului de la data nasterii". Ca atare, luand ijn considerara faptul ca nu s-a transcris casatoria, pot sa ma declar tatal copilului.
Imi spunea cineva ca este o lege care spune ca acea casatorie trebuie recunoscuta in termen de 60 de zile de la intoarcerea in tara altfel nu e valabila. Ca atare, din punctul de vedere al legii romane ea nu e casatorita.
Troata treaba cu divortul nu se poate rezolva pana la nastere deci pana la urma cine va fi tata copilului (in certificat)? Iar daca ma trec pe mine ce se poate intampla?
Situatia pe care vreau sa v-o supun anentiei e urmatoarea: prietena mea e casatorita in alta tara si cu cetatean strain dar casatoria nu e inregistrata si in Romania. Urmeaza sa avem un copil si nu s-a facut nici un demers pt divort. Intrebarile sunt: ce acte ne trebuie si cum trebuie sa procedam pt divort in conditiile in care el nu e de gasit? si daca pot recunoaste copilul in aceasta situatie?
Mentionez ca resedinta comuna nu e pe teritorilu Ro si ca sotii sunt despartiti de circa 2 ani.