avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte necesare transcriere casatorie si divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte necesare transcriere casatorie si divort

O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, pentru a se putea recasatori in Romania. I se cere insa actul original de casatorie, pe care insa l-a predat la dosarul de divort. Ce alt act poate aduce pentru a se face transcrierea?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 10:14, 16 Ianuarie 2011
Pentru ca o persoana aflata in aceasta situatie sa obtina o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate, este nevoie sa transcrie certificatul de casatorie emis in strainatate in registrele de stare civila romanesti.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in tara, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea de domiciliu si sunt necesare urmatoarele acte :
- xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
- certificatul sau extrasul de casatorie original
- o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie legalizata de catre un notar public din Romania
- certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
- declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei NU este inscris in certificatul de casatorie
- o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
- timbre fiscale

Daca este cazul :
- adeverinta din care sa rezulte cum figureaza in Registrul Permanent de Evidenta Populatiei eliberata de Biroul Evidenta Populatiei de la ultimul domiciliu avut in tara( in situatia in care solicitantul se legitimeaza cu pasaport romanesc expirat sau cu titlu de calatorie)
- sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila (daca este cazul) + copie xerox + traducerea in limba romana legalizata)

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, pe langa documentele enumerate mai sus, urmatoarele acte :
- adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane, adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti
- adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate, eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local


Multumesc pentru informatii.
Intrebam insa ce se poate aduce in loc de originalul actului de casatorie, pe care persoana respectiva, divortata fiind, nu il mai are.
Am mai vazut ca se cer copii dupa certificatele de nastere ale sotilor, or persoana nu mai are nicio legatura cu fostul sot, deci ii este imposibil sa aduca si copie dupa cretificatul lui.
In plus, am mai citit ca ar fi necesara apostila de la Haga pe niste documente, obtinuta la consulat, este adevarat?
Puteti solicita un extras de casatorie de la Starea civila de unde ati incheiat casatoria.

Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, Conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Conform articolului 3 din Convenţia nr. 12, în statele semnatare “apostila” este singura formalitate care trebuie solicitată pentru a atesta veridicitatea actelor străine. Această formalitate nu poate fi impusă atunci când o înlătură legile, regulamentele, uzanţele în vigoare în statul în care actul urmează să fie prezentat, sau o înţelegere separată între două sau mai multe state semnatare ale Convenţiei nr. 12.



Buna ziua, intru si eu in discutie: in cazul in care casatoria s-a incheiat intr-o tara care nu a aderat la Conventia de la Haga (Emiratele Arabe Unite), ce pot face pentru transcrierea unui certificat de casatorie musulmana, incheiata in UAE, inregistrata la Min.Justitiei si MAE din tara respectiva? Mi s-a cerut supralegalizare, adica sa...ma intorc eu la Ambasada Romaniei din AbuDhabi pentru a obtine o stampila pe certificatul de casatorie-sau traducere. E ridicol, sa trebuiasca ma ma intorc, cere timp, cere bani, si e f posibil sa nu mi acorde aceasta stampila, pentru ca au trecut...15 ani de la incheierea casatoriei (care s-a si sfarsit, noi fiind despartiti in fapt de 14 ani)...
Unde pot cere sa se faca o exceptie, avand in vedere ca vreau sa inregistrez aceasta casatorie pentru a putea, in sfarsit, divorta, de un om care habar nu are de mine sau de fiul lui...?
Ma izbesc, a nu stiu cata oara, de rigiditatea birocratiei si modul in care se aplica legea. Pe site-ul MAE (roman) scrie clar ca supralegalizarea se face numai deplasandu-te personal la consulat/ambasada, si nu e posibila nici imputernicirea altei persoane, nici transmiterea prin curierat. Desi Consulatele si ambasadele ar trebui sa aiba cam acelasi rol pe care il au notarii in Romania, unde o procura e perfect valabila.
Mai am vreo sansa sa transcriu casatoria?
am si eu o intrebare cum as pute sa ma casatoresc intr-o tara straina cu un strain,eu sunt romanca el este egiptean si vrem sane casatorim in emirate cum am putea face acest lucru

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)