avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte necesare transcriere casatorie si divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte necesare transcriere casatorie si divort

O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, pentru a se putea recasatori in Romania. I se cere insa actul original de casatorie, pe care insa l-a predat la dosarul de divort. Ce alt act poate aduce pentru a se face transcrierea?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 10:14, 16 Ianuarie 2011
Ce acte va cer, exceptand certificatul de casatorie ”vizat” de Ministerul de Interne si cel de Justitie din Arabia Saudita? Certificatele de nastere, eventual, al dv si al sotului... Eventual dovada ca aveti domiciliul in Arabia Saudita... Certificatul de nastere al sotului trebuie supralegalizat de cele doua ministere, apoi tradus si legalizat in romana...
Citez:
Prin Legea nr. 94 din 5 aprilie 2004, din necesitatea simplificarii procedurilor actelor de stare civila pentru toti cetatenii romani aflati in strainatate, indiferent daca acestia au domiciliul in tara sau in strainatate, au fost introduse prevederile art. 42 alin. (2), potrivit carora:
„Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in regsitrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla.” – citat incheiat.

Actele necesare sunt:
- Cerere de transcriere / inscriere (se obtine de la Consulat); declaratie pe propria raspundere (data in fatza functionarului consular) din care sa rezulte ca nu exista un alt act transcris sau reconstituit in registrele de stare civila romane din tzara, data de persoana care solicita inscrierea; act de identitate valabil, in original, al persoanei care solicita inscrierea (act de identitate romanesc valabil - pasaport romanesc, buletin / carte de identitate / adeverinta care atesta ca solicitantul este cetatean roman)

Dosarul privind transcrierea / inscrierea certificatelor de nastere / casatorie / deces, ce urmeaza a fi inaintat de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular autoritatilor romane competente, va mai cuprinde, pe langa cele deja mentionate:

Copie legalizata a certificatului de casatorie (efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular); traducerea legalizata a certificatului de stare civila (efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular).
Adica, prin intermediul consulatului o rezolvati usor...

Dar, pt a va ilustra pregatirea celor care lucreaza prin consulate va ofer un exemplu (caz de care m-am izbit in acest an): cetatean nascut din mama romanca, pe teritoriul RO (avand certificat de nastere romanesc) si tata iordanian, plecat din RO de la varsta de 4 ani afla – cu stupoare! – ca pt a putea calatori in RO fara a fi indeplinita procedura invitatiei are nevoie de... invitatie! Asa a i s-a spus in consulatul din Iordania! A fost nevoie de interventia Ministerului de Interne din RO pt ca acest tanar sa primeasca viza pt RO fara invitatie!
Asa ca... va puteti astepta la orice, dar daca nu vor sa rezolve scrieti cu incredere la Ministerul de Interne din RO si explicati situatia... Raspunsul primit il transmiteti la consulat...

Cautati Legea 94... pe Internet...

Plangere impotriva consulului puteti face (si) la Ministerul de Externe din Romania.

Viata fericita va doresc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
trope_doi, utilizator
Tocmai asta e problema, In afara actelor pe care le-ati mentionat dvoastra, mi se mai cer certificat de cutuma, certificat de celibat, pt sotul meu, iar pt mine extras din registul de stare civila cum ca nu am mai fost casatorita si adeverinte medicale care sa ateste ca suntem apti pt casatorie, deci e imposibil asa ceva, ce e atat fde greu sa inteleaga ca suntem deja casatoriti?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si pt lege. O sa mai incerc inca o data sa vorbesc cu dl consul, daca nu voi scrie la minister.
Numai bine si sanatate!
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa faca sora mea caci s-a maritat in Germania in anul 2007 cu un cetatean german si au si o fetita si acum mama ne spune ca trebuie sa vina in tara si sa declare nu stiu unde ca ea e maritata acolo caci in tara ea figureaza ca fiind nemaritata.....nu inteleg de ce trebuie sa faca asta? si daca e musai sa o faca atunci unde si ce acte ii sunt necesare? in speranta ca ma veti ajuta va multumesc anticipat.
@mirela_74 desi datele dvs. sunt relativ putine, va redau mai jos modalitatea transcrierii certificatului de casatorie si in functie de situatia in care se afla sora dvs., regasiti aici cele necesare.
In principiu, transcrierea certificatului de casatorie in tara este necesara avand in vedere ca in evidentele de aici,cetateanul casatorit un afara tarii figureaza ca fiind necasatorit, iar pentru a obtine o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate este necesara transcrierea in registrele de stare civila romanesti.
1.In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in tara, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea de domiciliu si sunt necesare urmatoarele acte :

-xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
-certificatul sau extrasul de casatorie original
-o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie
-traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie legalizata de catre un notar public din Romania,
-certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
-declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei nu este inscris in certificatul de casatorie
-o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
-timbre fiscale
Daca este cazul :
-adeverinta din care sa rezulte cum figureaza in Registrul Permanent de Evidenta Populatiei eliberata de Biroul Evidenta Populatiei de la ultimul domiciliu avut in tara ( in situatia in care solicitantul se legitimeaza cu pasaport romanesc expirat sau cu titlu de calatorie)
-procura speciala de reprezentare la serviciul Stare Civila si la Biroul Evidenta Informatizata a persoanei Local, in vederea transcrierii certificatului de casatorie din strainatate in actele de stare civila romane si a obtinerii a unui certificat de casatorie romanesc, in cazul in care nici unul dintre soti nu poate depune cererea personal sau timpul de sedere in tara este mai scurt de 60 zile de la data inregistrarii cererii;

Procura se legalizeaza de catre:
-un notar public din Romania,
-fie de oficiile diplomatice ale Romaniei din tara de resedinta a solicitantului ;
-intocmite de notari publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate;

2.In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, pe langa documentele enumerate mai sus, urmatoarele acte :
-adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane,
adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti, str. N. Iorga nr. 29
-adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate,eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns am intrebat deoarece totul a pornit de la un niic adica de la impozitul pe cladire anual...apartamentul in care stau eu este al amandurora dar eu platesc totul pt.el si am fost sa platesc impozitul care mi s-a parut mic, intreband la administratie de ce e la jumatate mi s-a spus ca sora mea trebuie sa plateasca cealalta jumatate fiind si ea proprietar....eu spunandu-i mamei, ea ne-a certat caci sora-mea cand s-a maritat in Germania in 2006, mama i-a spus sa mearga la primarie sa declare ca nu mai locuieste la adresa si ca s-a casatorit dar sora-mea nu a bagat-o in seama si a zis ca la ce-i foloseste daca declaraca oricum ea nu mai sta in tara avand casa ei in Germania alaturi de sotul ei....si acum ne-am lovit de acest tampit de impozit de 60 lei ce trebuie platit de ea si trebuie sa cheltuie acum aprox.1000 euro fiindca nu a declarat ca e casatorita si o vor costa actele alea la primarie de -i iese pe ochi....:( de aceea incercam sa aflu de ce trebuie sa declare casatoria si in Romania cand ea nu mai locuieste si nici nu mai e contribuabil in Romania ci in Germania...eu nu vad rostul cheltuirii a mii de euro pt.ce? ca sa informez Romania ca m-am maritat? Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)