avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte necesare transcriere casatorie si divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte necesare transcriere casatorie si divort

O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, pentru a se putea recasatori in Romania. I se cere insa actul original de casatorie, pe care insa l-a predat la dosarul de divort. Ce alt act poate aduce pentru a se face transcrierea?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 10:14, 16 Ianuarie 2011
Buna ziua! Eu de exemplu m-am casatorit in germania anul acesta in luna august , saptamana trecuta am fost in romania pentru transcrierea certificatului de casatorie vreau sa psun ca iti cer un sac de documente cum ar fi declaratii la notar certificatul de casatorie apostilat in tara unde sa efectuat casatoria tradus apoi legalizat (pt ca eu de ex am un certificat de casatorie international dar din pacate se vede ca romanii nostrii nu stiu sa-l citeasca ,tipa de la primaria unde am fost mi-a spus ca ea nu intelege nimik din acest certificat interesant doar scrie in 3 limbii ;) asta este ) apoi trebuie certificatul de nastere al sotului la fel apostilat si tradus si multe altele ...e pe langa toate acestea mi-a spus ca trebuie sa stept vreo 7 luni pana primesc un certificat de casatorie romanesc :D intrebare intrebatoare daca in 7 luni divortez ???`sau mor eu sau sotu ce facem ???? umblam din nou cu sacul de documente prin romania ????? e stricator la cer ce se intampla in tara noastra si sincer nici nu imi mai vine sa transcriu nimik :(((
Exista o legislatie care trebuie respectata, chiar daca noua nu ne convine ... asa se intampla si cu transcrierea in tara a actelor de stare civila emise in strainatate..:)
elis a scris:

Puteti solicita un extras de casatorie de la Starea civila de unde ati incheiat casatoria.

Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, ... Această formalitate nu poate fi impusă atunci când o înlătură legile, regulamentele, uzanţele în vigoare în statul în care actul urmează să fie prezentat, sau o înţelegere separată între două sau mai multe state semnatare ale Convenţiei nr. 12.

1. Concret, in Romania, exista lege sau regulament care sa o inlature?
2. Apostila poate fi obtinuta si de la orice notar din tara in care s-a efectuat casatoria sau de la Ambasada Romaniei?
3. in cazul in care sotul ne este de gasit si nu se poate obtine certificatul de nastere ce e de facut?

Buna, Elis, am o rugaminte, poti sa-mi spui ce trebuie sa faca doua persoane care s-au casatorit in State, s-au intors in tara si vor sa divorteze, te rog?
Multumesc mult!
elis a scris:

Pentru ca o persoana aflata in aceasta situatie sa obtina o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate, este nevoie sa transcrie certificatul de casatorie emis in strainatate in registrele de stare civila romanesti.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in tara, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea de domiciliu si sunt necesare urmatoarele acte :
- xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
- certificatul sau extrasul de casatorie original
- o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie legalizata de catre un notar public din Romania
- certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
- declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei NU este inscris in certificatul de casatorie
- o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
- timbre fiscale

Daca este cazul :
- adeverinta din care sa rezulte cum figureaza in Registrul Permanent de Evidenta Populatiei eliberata de Biroul Evidenta Populatiei de la ultimul domiciliu avut in tara( in situatia in care solicitantul se legitimeaza cu pasaport romanesc expirat sau cu titlu de calatorie)
- sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila (daca este cazul) + copie xerox + traducerea in limba romana legalizata)

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, pe langa documentele enumerate mai sus, urmatoarele acte :
- adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane, adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti
- adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate, eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local

Am si eu o problema si mai multe intrebari, va rog.
Locuiesc in Arabia Saudita, m-am casatorit aici, dupa legea islamica si ma straduesc de luni de zile sa transcriu certificatul de casatorie intr-unul romanesc (deja au trecut si cele 6 luni de la data casatoriei). De la consulatul Ro din Riad, mi se cer acte pentru oficierea casatoriei. Eu sunt deja casatorita, nu mai am nici un fel de act pentru casatorie, pentru ca le-am folosit deja si le-am depus la tribunalul care ne-a casatorit. Ministerele de aici, refuza sa-i elibereze sotului meu acele acte inca o data. Nu am gasit nicaieri sa se ceara sa se oficieze casatoria a doua oara. Consulul imi spune ca nu inteleg eu si ca asa e normal, pt ca dupa legea musulmana, sotul meu poate fi deja casatorit. mentionez ca nu a fost niciodata casatorit inainte, iar asta este scris foarte clar pe certificatul nostru de casatorie saudit, care a fost eliberat dupa ce autoritatile s-au asigurat ca nu incalca legea tarii mele, cerandu-i sotului meu si sa declare ca nu se va mai casatori inca o data atata timp cat este inca casatorit cu mine.
As dori sa ma indrumati catre o lege sau un tratat, orice, in care sa se specifice clar care sunt actele necesare pentru transcrierea certificatelor obtinute in tarile musulmane, pt ca dl consul refuza sa imi arate orice fel de document in care sa precizeze de ce imi cere aceste acte.
Apoi, daca nu reusesc sa rezolv nimic cu acest om, as vrea sa stiu cui pot sa ma adresez pt o solutionare? Cine este superiorul lui? Ambasadorul? Daca e necesar si am motive temeinice, cui pot depune o plangere impotriva lui si cum? Cine ma poate ajuta?
Va multumesc foarte mult!

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)