Nu. X nu are acte de proprietate. Cei de la Primarie au comis o greseala, lucru care de altfel este destul de frecvent. Cand te duci sa rectifici greseala te trimit in instanta...
Ca si acte avem:
- acte de stare civila;
-anexa 24 dupa fiu;
-verificarile notariale cu privire la succesiune;
-certificat de atestare fiscala care evidentiaza faptul ca terenul si casa sunt pe numele fiului, desi nimeni nu le-a trecut pe numele lui prin vreun act.
Scuze. Poate ca nu am fost suficient de clara. Copilul a fost recunoscut de Y, deci figureaza in certificatul de nastere si vine la mostenire dupa fiul sau. Copil din flori inseamna doar ca mama nu era casatorita cu tatal.
Buna dimineata! va rog sa ma ajutati cu o speta.
Doamna X in 1950 are un copil din flori cu Y. Prin anii 1960 se casatoreste cu Z, cu care construieste o casa pe un teren mostenit de la parinti. Ei nu au copii. Ulterior Z moare. Prin 2005 moare si fiul doamnei. Terenul si casa figureaza la Primarie ca fiind ale fiului, desi apartin practic lui X. Ce se poate face pentru a readuce terenul si casa in patrimoniul lui X?
Mentionez ca Y, tatal natural al fiului, doreste impartirea bunurilor. Va multumesc!
De fapt terenul poate fi vandut doar ca proprietarul casei pastreaza dreptul de superficie asupra terenului pe toata durata constructiei. Multumesc de raspuns.
Buna ziua! As dori sa stiu daca o persoana poate cumpara un teren aflat in proprietatea privata a statului, pe care se afla imobilul casa al unei alte persoane si sa devina si proprietarul casei prin accesiune?
Lui i se solicita plata unor facturi pentru care are dovada platii. Deci cred ca ar fi sanse. Multumesc de raspunsuri.
Dar acum in conditiile in care nu a platit inca, se poate promova o actiune de acest fel?
Da. Din pacate asa este. Dar sa spunem ca x va trebui sa plateasca. pe urma va putea promova o actiune intemeiata pe imbogatirea fara just temei, plata lucrului nedatorat?
Revin si arat ca nu s-a implinit termenul de prescriptie pentru a pune in executare hotararea prin care a revendicat imobilul, termenul fiind in acest caz de 10 ani. Dar reclamantul nu a facut nici un demers pentru a-si inscrie dreptul de proprietate nici la primarie,nici in alta parte.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra. Va multumesc!
Buna seara! Am o speta si m-ar interesa cateva pareri avizate cu privire la apararile care se pot face.
Situatia este urmatoarea:
In 1997 reclamantul castiga o actiune in evacuare a imobilului, hotarare pe care incearca sa o puna in executare abia dupa implinirea termenului de prescriptie (in 2005); se face contestatie la executare, cu succes bineinteles.
In 2008 reclamantul castiga o actiune in revendicare a imobilului, hotarare pe care nu o pune in executare si se implineste termenul de prescriptie.
In 2012 introduce o actiune in pretentii, solicitand contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului.
Se poate invoca o eventuala inadmisibilitate, avand in vedere ca avea posibilitatea sa puna in executare actiunea in revendicare?
Se poate invoca reaua-credinta?
Ce aparari s-ar putea face?