avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Activitate Mirel Alexandru

Activitate Mirel Alexandru

Situatie: condominiu in care proprietarii imobilelor au - drept de folosinta (si nu de proprietate) - asupra terenului prin cote parte aferente fiecarui apartament. Terenul este detinut de proprietrul initial al intregii constructii. (Nu a vandut si cote parte din teren odata cu apartamentele pentru ca la vremea vanzarii, 2002 cred, cumparatorii erau italieni si nu aveau drept de a avea proprietate in Romania). Astfel imobilele au fost revandute iar noi ceilalti proprietari suntem acum cu in continuare cu drept de folosinta asupra terenului. Acum proprietarul terenului spune ca vrea sa vanda si ne spune sa cumparam terenul pentru a il avea in proprietate, fiecare dupa cota parte, insa ne da termen destul de scurt pentru decizie si spune ca va urma actionarea in judecata daca nu cumparam.
Intrebare 1: Ne poate obliga vreo instanta sa cumparam atat timp cat avem "drept de folosinta pe intreaga existenta a constructiei" cum scrie in contractul de vanzare cumparare pentru fiecare apartament?
Intrebare 2: proprietarul spune ca instanta ii poate permite sa perceapa chirie daca nu cumparam. Are temei pentru a cere chirie atat timp cat pe contractele noastre scrie drept de folosinta pe intreaga existenta a constructiei...fara a se specifica vreo alta clauza sau conditie?
Cam asta simt si eu. Si cred ca judecata e calea. Deci dumneavoastra spuneti sa actionez in judecata operatoul de distributie?

Karapok a scris:

Personal mi se pare de noaptea mintii, cum sa ai toate utilitatile intr-un subsol care este proprietatea altuia, mi se pare dubios, poate intr-o zi o sa va puna sa platiti si chirie pentru tevi si contoare, eu zic sa solicitati documentele justificative ale acelei proprietati, si cereti sfatul unui avocat, ori va da un fel de drept de servitute sa intrati acolo sa cititi contoarele, ori cereti in instanta obligarea furnizorilor sa mute toate acele utilitati in afara condominiului, cam asta este NOAPTEA MINTII, TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA SI NE OMOARA TOT TIMPUL !

Corect, insa la momentul instalarii contorului intr un tablou deja existent, cel care avea cheia subsolului era acolo si a permis echipelor sa intre. Iar ei au inteles ca exista acces si ca nu e nicio problema.. Ulterior au inceput sa apara aceste idei ca trebuie sa platim ca sa avem acces.

latka a scris:

Mai degraba solicitati operatorului de distributie, cel cu care aveti contract de energie electrica sa modifice solutia tehnica de racordare, intrucit nu puteti avea acces la citirea contorului de energie electrica , nu puteti raspunde de integritatea sa si nu puteti avea acces la siguranta generala , fiindca amplasamentul solutiei tehnice de racordare este pe o proprietate privata a unui tert, unde vi se interzice accesul. Solicitati acest lucru pentru ca se incalca art. 35 alin 2 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.
[ link extern ]
Vedeti si art. 2
Articolul 2
(1) Prezentul Regulament se aplică raporturilor dintre operatorii de rețea și:
a) utilizatorii care solicită racordarea la rețeaua electrică a unui loc de consum și/sau de producere nou;
b) utilizatorii care solicită modificarea instalației prin care se racordează la rețea un loc de consum și/sau de producere;
c) utilizatorii la ale căror locuri de consum și/sau de producere se modifică elementele tehnice energetice sau administrative caracteristice acestora.

Asta am propus si eu persoanelor care au cheia respectiva, nu am discutat inca cu proprietarul care nici nu stiu cum arata, ca nu locuieste acolo. Insa mi s a spus ca ar mai fi incercat si alti juristi si avocati sa solutiineze si cica "nu se poate". De asta si scriu aici... Oare chiar atat de obtuza e legea de ma poate ingradi in asa maniera de la dreptul meu de a citi lumina acest individ.. ?

Alexandru Surcel a scris:

De la 1864, chiar de mai devreme dacă ținem seama de snoava cu cuiul lui Pepelea, dreptul civil român reglementează ceva ce se numește servitute de trecere. În situația unei proprietăți private accesibilă doar prin traversarea unei alte proprietăți private, proprietarul acesteia din urmă este obligat să permite accesul fără să emită alte pretenții de bani sau diferite contraprestații. Servitutea de trecere se poate impune și prin hotărâre judecătorească, în urma unui proces, și se notează în cartea funciară.

Mirel Alexandru a scris:

Asa sugereaza si fostul administrator, ca trebuie mutata instalatia, insa proprietarul subsolului nu misca un deget si asteapta sa o mutam noi... Care noi suntem doar eu, ca restul habar nu am ce au in cap, si asociatia abia se descurca sa repare un lift.. deci o mutare de instalatie pe banii mei.. mi e fizic imposibila. Eu mizez pe faptul ca proprietarul va fi constrans sa o mute sau sa faciliteze acces constrans de o lege.
Si da in momentul racordarii cei care aveau cheia au deschis si enel a instalat contorul si mi s a comunicat de catre enel ca exista acces acolo si totul e in regula.. ceea ce asa am crezut si eu. E ceva cel putin dubioa cu acel subsol...

ibn a scris:

Cartea tehnica a constructiei ar trebui sa se gaseasca la asociatia de proprietari. Conform Regulamentului pentru receptionarea constructiilor aprobat prin HGR343 aceasta se inmaneaza proprietarului in momentul receptiei la terminarea lucrarilor. Autorizatia de construire (nu de constructie) si proiectul faza DTAC vizat spre neschimbare (si nu toata cartea tehnica) se gaseste la Primarie, la sectorul urbanism. In acest proiect, in plansele si in memoriul de arhitectura ar trebui sa fie specificata destinatia spatiului respectiv. Sigur ca a fost vandut pentru ca dezvoltatorul sa mai incaseze niste bani. Iar noul proprietar al spatiului sa incaseze chirie. Mutarea instalatiilor de acolo ar fi singura solutie, astfel incat sa se termine cu chiria. Iar contractul de inchiriere existent trebuie inregistrat la ANAF incepand cu 2023. Succes!

Pe actul de dezmembrare scrie doar subsol si atat, asta pretinde fostul administrator.

AntoanelaC a scris:

Buna ziua, dacă a fost vândut cu acte in regula, înseamnă ca a foat dezmembrat separat. Ar trebui sa vedeți studiați actul de dezmembrare al clădirii. Ar trebui sa fie menționat in contractul de vânzar
cumpărare. Și puteți merge la notarul care l-a întocmit sa cereți un duplicat. Verificări si dacă nu a avut in autorizația de construire o anumită folosință si aceasta a foat schimbată de dezvoltator ulterior.
Pe de alta parte, astăzi enel nu îți aproba soluția și nu semnează contractul de racordare dacă nu i se da acces la instalație prin dezmembrare / dezmembramant sau notare in cartea funciară. Scoateți un extras de carte funciară a subsolului si vedeți ce sarcini sunt acolo.
Funcție de acestea puteți acționa ma departe

Asa sugereaza si fostul administrator, ca trebuie mutata instalatia, insa proprietarul subsolului nu misca un deget si asteapta sa o mutam noi... Care noi suntem doar eu, ca restul habar nu am ce au in cap, si asociatia abia se descurca sa repare un lift.. deci o mutare de instalatie pe banii mei.. mi e fizic imposibila. Eu mizez pe faptul ca proprietarul va fi constrans sa o mute sau sa faciliteze acces constrans de o lege.
Si da in momentul racordarii cei care aveau cheia au deschis si enel a instalat contorul si mi s a comunicat de catre enel ca exista acces acolo si totul e in regula.. ceea ce asa am crezut si eu. E ceva cel putin dubioa cu acel subsol...

ibn a scris:

Cartea tehnica a constructiei ar trebui sa se gaseasca la asociatia de proprietari. Conform Regulamentului pentru receptionarea constructiilor aprobat prin HGR343 aceasta se inmaneaza proprietarului in momentul receptiei la terminarea lucrarilor. Autorizatia de construire (nu de constructie) si proiectul faza DTAC vizat spre neschimbare (si nu toata cartea tehnica) se gaseste la Primarie, la sectorul urbanism. In acest proiect, in plansele si in memoriul de arhitectura ar trebui sa fie specificata destinatia spatiului respectiv. Sigur ca a fost vandut pentru ca dezvoltatorul sa mai incaseze niste bani. Iar noul proprietar al spatiului sa incaseze chirie. Mutarea instalatiilor de acolo ar fi singura solutie, astfel incat sa se termine cu chiria. Iar contractul de inchiriere existent trebuie inregistrat la ANAF incepand cu 2023. Succes!

Multumesc voi incerca si asta.
Exista o asociatie nou infiintata, insa subsolul este un spatiu privat. Asociatia spune ca nu poate sa oblige individul sa lase acces public pentur ca este spatiul lui privat si nu comun. Cartea tehnica ar trebui sa fie la asociatie? Dezvoltatorul nu mai are nicio legatura cu cladirea, toate spatiile inclusiv acest subsol au fost vandute catre privati. Cine are trebui sa aiba cartea tehnica a cladirii? Iar pe actul domnului proprietar la subsol cica ar fi scris doar subsol si atat. Si da, cheia sta undeva la aceste persoane care cica platesc chirie pentru acces.. si eu apelez la ele sa imi deschida acolo.. iar ele nu sunt intodeauna disponibile.

Din cate spune fostul administrator, subsolul a fost vandut de catre dezvoltator acestei persoane. Si nu ar fi scris fost stipulat nicaieri ca ar fi spatiu comun sau tehnic, doar subsol. Iar tot de la acest fost administrator am aflat ca persoana ar pretinde "chirie" pentru faptul ca proprietarii au contoarele pe proprietatea lui.
Va salut, intr un condominiu tabloul electric care contine si contoarele apartamentelor este situat la subsol. Aces subsol este proprietate privata si inchisa. Proprietarul ar fi permis accesul doar unor persoane care ar plati o suma de bani pentru acces. Eu momentan am acces prin aceste terte persoane si depind de ele. Exista vreo cale prin care sa pot obliga proprietarul subsolului sa imi dea acces sa citesc curentul fara sa plates vreo suma de bani? Mentionez ca atat contoarele si sigurantele apartamentelor (instalatie facuta de enel) , cat si instalatia de apa este sunt toate in acest subsol si nu inteleg cum a fost posibil ca acest spatiu sa fie vandut in asa maniera.