Eu sunt debitorul si pe cale amabila se pare ca nu o scoatem la capat, de-asta intreb de cale judecatoreasca si respectiv jurisdictie (si eu locuiesc in acelasi stat strain, am uitat sa precizez).
Schimba cu ceva asta? Caci pana acum o persoana spune ca nu se poate, alta ca se poate... daca nu cumva am inteles eu gresit.
Dilema privind instanta competenta
Buna ziua! In contextul in care o casnicie s-a intocmit sub legislatie romaneasca, la consulatul Romaniei (dintr-un stat UE), iar divortul a avut loc tot sub autoritate romaneasca, prin conventie notariala incheiata in Romania, as dori sa aflu daca o potentiala actiune in justitie pentru modificarea/stabilirea pe care judecatoreasca unei pensii alimentare (convenita anterior pe cale ambiabila) poate avea loc numai la instanta de resedinta a minorului, daca aceasta se afla in continuare in statul european respectiv? Multumesc!
Buna seara, am 2 intrebari pe teme oarecum adiacente:
1. Am citit ca pensia alimentara pentru un minor se poate stabili in instanta pana la echivalentul a 25% din salariul net al parintelui care nu are minorul in grija - intrebarea mea e daca nevoile minorului se iau in calcul catusi de putin pentru acel % sau doar e aritmetica pura?
2. In cazul in care minorul petrece weekendul la tata dar vrea tot timpul sa se intoarca la mama la finalul primei zile (din diverse motive dar nu pentru ca nu s-ar simti bine), ce optiuni sunt daca tatal si-ar dori sa petreaca intregul weekend, precum stabilit intre cel doi parinti (si prin conventie notariala care ii acorda un % echitabil in ceea ce priveste weekendurile/vacantele) dar mama copilului insista tot timpul sa fie adus copilul acasa daca nu vrea sa ramana peste noapte?