Dilema privind instanta competenta
Buna ziua! In contextul in care o casnicie s-a intocmit sub legislatie romaneasca, la consulatul Romaniei (dintr-un stat UE), iar divortul a avut loc tot sub autoritate romaneasca, prin conventie notariala incheiata in Romania, as dori sa aflu daca o potentiala actiune in justitie pentru modificarea/stabilirea pe care judecatoreasca unei pensii alimentare (convenita anterior pe cale ambiabila) poate avea loc numai la instanta de resedinta a minorului, daca aceasta se afla in continuare in statul european respectiv? Multumesc!
Bună ziua!
Da, trebuie sa va judecați la instanta de reședință unde locuinței în prezent, exista un Regulament european în acest sens.
Nu vă puteți judecă în România.
Fiind un alt stat UE, printre altele, se poate stabili in baza Conventiei de la Haga privind pensie intretinere in strainatate.
Dvs aveti o intelegere la notar, aceasta nu este o hotarare a instantei.... ceea ce urmariti este o treaba de stabilire pensie de intretinere in instanta ... nu modificare. In baza Conventiei se poate stabili in statul de resedinta al copilului sau al Debitorului. Pe plan international modificarea unei hotarari a instantei e o treaba mai complexa.
Daca partile se inteleg sau debitorul are resedinta in Romania, se poate stabili in Romania, chiar daca nu este tara de resedinta a copilului. In baza Conventiei se poate stabili in orice instanta in care se poate exercita jurisdictie personala asupra debitorului.
Daca debitorul nu are resedinta in Romania si nu coopereaza la plata obligatiei, sa aveti in vedere si optiunile de a executa hotararea
Eu sunt debitorul si pe cale amabila se pare ca nu o scoatem la capat, de-asta intreb de cale judecatoreasca si respectiv jurisdictie (si eu locuiesc in acelasi stat strain, am uitat sa precizez).
Schimba cu ceva asta? Caci pana acum o persoana spune ca nu se poate, alta ca se poate... daca nu cumva am inteles eu gresit.
Intr-o astfel de situatie, nici unul rezident in Romania, ar fi posibil dar numai daca copilul a fost conceput in Romania. Daca creditorul deschide proces in acel stat si contesta jurisdictia in Romania, cel mai probabil instanta din Ro va respinge cererea dvs... este o treaba complexa, depinde de modul in care actioneaza avocatii partilor.
Din experienta personala va spun ca in cazul stabilirii pensiei de intretinere nu exista bariere, se stabileste unde se nimereste, intr-un fel sau altul are prioritate/importanta statul in care se poate executa, adica resedinta debitorului.