Buna seara!
Multumesc tuturor pentru bunavointa cu care mi-ati acordat sfaturile juridice.
Astazi la ora 13 am incheiat actul de vanzare-cumparare in urma unei intelegeri.
Va multumesc inca o data!
Am tinut cont si am urmat sfaturile dumneavoastra, rezultatul la ora actual fiind urmatorul:
- sora defunctului, impreuna cu mama sa au acceptat mostenirea (mentionez ca nu mai este o alta persoana in calitate de succesor);
- si-a achitat toate datoriile legate de acest apartament (intretinere, curent etc);
- a propus verbal dnei notar si eu am fost de acord ca data de incheiere a actului de vanzare-cumparare sa fie astazi, ora 12.30.
Problema care care a intervenit este urmatoarea: dna notar a comunicat celor doua mostenitoare faptul ca pretul pe care vor trebui sa-l plateasca pentru aceasta tranzactie va reprezenta 3% din valoarea apartamentului (valoarea din norme: 48000 euro, pretul de vanzare: 36200 euro), pret care se ridica cu aprox. 500 euro fata de taxele calculate initial la momentul incheierii promisiunii si cand defunctul era in viata. (mentionez ca apartamentul a fost dobandit de acesta in anul 2008).
Considerati ca situatia actuala referitoare la tranzactie impune taxarea cu 3%? Mostenitorii sunt obligati sa vanda conform promisiunii facute de defunct! Acestia nu fac vanzarea in scopul de a obtine beneficii in urma tranzactiei.
Acum imi solicita mie diferenta pe care trebuie s-o plateasca, deoarece la data incheierii intelegerea cu defunctul a fost sa platesc eu aceste costuri, bineinteles calculate la momentul respectiv.
In situatia in care astazi la notar acestia refuza incheierea actului de vanzare-cumparare din lipsa banilor, credeti ca ar fi mai costisitoare o actiune in judecata decat sa-i accept plata unei parti din bani sau chiar a intregii sume? Sau totusi sa astept pana la data limita de inchiere a actului, 10 iulie?
Mi-ar fi de mare folos un raspuns pana la ora 12. Va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns. La data de 11 iunie s-a notat promisiunea la OCPI.
Dar oare ceea ce face sora defunctului, referitor la renuntarea la mostenire, nu este considerata o renuntare frauduloasa?
In cursul zilei de astazi m-a contactat notarul si m-a informat ca sora decedatului vrea sa renunte la dreptul de mostenire in favoarea statului. Acest lucru ma poate afecta, imi ingreuneaza situatia?
Va multumesc pentru promptitudine. Am sa fac cum ati precizat, dar pana la termen doresc sa-mi indeplinesc toate indatoririle din aceasta promisiune. Va mentionez acest lucru deoarece am fost sfatuit sa le trimit mostenitorilor o notificare pentru a se prezenta cu toate documentele necesare la data stabilita si tot atunci sa fac dovada diferentei de plata. Ar fi un punct in favoarea mea un astfel de document sau ce alte documente considerati ca ar fi necesare pentru a nu intampina greutati intr-un eventual proces?
Buna seara!
In data de 08 iunie am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare, obiectul acesteia fiind un apartament. Data limita stabilita pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare in forma autentica este 10 iulie 2012. Pe data de 16 iunie promitent-vanzatorul a decedat, singurii succesori ai acestuia fiind mama si sora acestuia. La cateva zile dupa nefericitul eveniment m-am intanlit cu sora vanzatorului pentru a stabili ce avem de facut in continuare referitor la aceasta promisiune de vanzare. Cunostea faptul ca trebuie facuta mostenirea pentru acest apartament, insa nu are banii necesari pentru asa ceva, pretinzandu-mi chiar sa platesc eu suma respectiva daca vreau sa se finalizeze vanzarea-cumpararea. Pe langa asta, decedatul a mai lasat datorii la intretinere si la electicitate.
Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in continuare pana la data de 10 iulie, cand este termenul de intocmire a actelor. Ce sanse am sa intru in posesia apartamentului, mai ales ca am platit ca titlu de avans 90% din suma totala de plata, in situatia in care succesorii nu au situatia clara, referitor la mostenire.
Notarul la care am incheiat promisiunea mi-a spus ca ar trebui sa-i chem in instanta daca nu se prezinta pentru incheierea actelor.
Credeti ca situatia de mai sus, in cazul in care ajung la judecata, ar fi un proces anevoios si ce masuri de precautie ar trebui sa-mi iau pana atunci?
Da! Am adus la cunostinta presedintelui asociatiei printr-o informare scrisa (care a primit si un nr.de inregistrare in evidenta asociatiei) ca s-au incalcat prevederile legale, precum si faptul ca sunt de acord cu cheltuielile generate de reparatia respectiva dar le voi achita numai dupa recalcularea corecta conform cotei indivize ce imi revine.
Bineinteles ca asociatia nu mi-a raspuns nici pe departe la sesizare si continua sa afiseze luna de luna suma respectiva, la care se adauga, bineinteles si penalitatile!
Ma intreb oare ce se va intampla, deoarece peste aprox. 2 saptamani voi vinde apartamentul!
Chiar nu am idee cum ar trebui sa pun problema pentru ca ma astept la mari probleme din partea lor. Unde ma sfatuiti sa ma adresez pentru a carifica aceasta situatie?
Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente.
Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe verticala apartamentului meu) a trebuit reparat.
S-a procedat in felul urmator: proprietarul apartamentului de la etajul 4 a chemat o societate specializata si s-a apucat de lucru.
Cand a terminat, societatea a taiat o factura pe numele lui in valoare de 1500 lei, factura cu care s-a prezentat la asociatia de proprietari in vederea decontarii. Printr-un afis, asociatia ne comunica repartizarea cheltuielilor sub forma: 375 ron/ apartament, dar numai pentru cele 4 apartamente aflate sub portiunea de acoperis reparat.
Nu am fost de acord cu repartitia facuta (am precizat aceasta si intr-o comunicare pe care am facut-o asociatiei), deoarece dupa cum am citit in textul legii, pentru aceste tipuri de reparatii, cheltuielile se repartizeaza conform cotei indivize. Si in ziua de astazi (reparatia a fost acum 1 an) figurez cu restanta la plata intretinerii si pe deasupra am si penalitati din aceasta cauza.
In comunicarea pe care am facut-o asociatiei am precizat ca sunt de acord sa platesc cheltuielile aferente reparatiei numai dupa calcularea corecta a cheltuililor.
In urma studierii legilor in vigoare am mai constatat ca nu exista un contract de prestari servicii intre societatea respectiva si asociatia de proprietari si bineinteles nici oferte de piata pentru contractarea unei societati.
Rugamintea mea este de a mi confirma se daca am procedat corect si daca am inteles corect textul legii sau dipotriva daca gresesc!
Va multumesc!