avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Activitate GMT7

Activitate GMT7

Multumesc frumos!
Buna!
Sunt insarcinata si ar urma sa intru in CIC din luna decembrie 2023 sau ianuarie 2024, deci de atunci as avea contractul de munca suspendat. Compania la care lucrez imi va acorda in martie 2024 un bonus anual proportional cu numarul de luni lucrate in 2023 si inca un bonus de performanta. Acestea vor fi impozitate.
Imi este teama insa ca vor depasi suma maxima pe care o poti realiza intr-un an fara sa pierzi indemnizatia de crestere copil. Care este cadrul legal in care se pot acorda in siguranta aceste bonusuri, fara sa pierd indemnizatia? Eu am gasit urmatorul articol:
[ link extern ]
"La articolul 16 alineatul (3), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2)."

Acest lucru ar insemna ca pot primi bonusurile in siguranta, pentru ca nu sunt obtinute in urma desfasurarii unei activitati in perioada de CIC?

Multumesc
Buna!

Am un job full time si in curand voi incepe un al doilea job part time, la un angajator diferit.
Problema este ca la jobul full time este nevoie din cand in cand sa fac cateva ore suplimentare la care nu pot si nici nu as vrea sa renunt.
Este legal sa pontez acele ore suplimentare daca deja programul de lucru ar fi de 60 de ore pe saptamana (adunand orele de la cele 2 joburi) ?
In codul muncii am gasit urmatorul articol:

"Articolul 114

(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana."

Aceasta limita este valabila pentru un singur angajator?

Nu as dori sa fac probleme la ITM angajatorului full time.

Intr-un alt articol pe care l-am gasit pe internet scria ca limita orelor de lucru intr-o saptamana ar trebui sa fie de 60 ore. In acest caz, as mai putea ponta orele suplimentare?

Mentionez ca nu depasesc limita de 8 ore suplimentare pe saptamana ( sau 20 de ore pe luna ) la angajatorul full time.

Multumesc,
GMT