Buna ziua,
Am iesit la pensie in anul 2018 (decembrie) si beneficiez de pensie pentru limită de vârstă.
La data iesirii la pensie pentru limită de vârstă aveam certificat de handicap incadrat in grad accentuat permanent (nerevizuibil).
Va rog sa-mi interpretati, in cazulmeu, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 127 din 7 noiembrie 2024 privind unele măsuri în domeniul social (Articolul VI – Legea nr. 448/2006), publicată in MONITORUL OFICIAL nr. 1124 din 11 noiembrie 2024.
Care va fi indemnizația de solidaritate in acest caz incepand cu 01.01.2025 ?
Cu respect,
Gigi
Buna ziua,
"In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din data de 27 martie 2024 s-a publicat Ordinul nr. 7/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum."
Intrebare:
Pana anul trecut la persoanele care aveau centrale proprii se platea diferit pentru tevile care erau izolate termic si cele neizolate termic. Ex.: In blocul meu, la un apartament de 2 camere, cel cu tevi izolate platea lunar circa 50 lei si cel fara tevi izolate circa 190 lei.
In conformitate cu Ordinul nr. 7/2024, incepand cu aceasta iarna, la suprafete egale ale tevilor se va plati aceeasi suma in lei.
In comentariile din ziare a aparut urmatoarea exprimare:
"Foarte mulți români s-au debranșat de la sistemul centralizat al oraşului și și-au pus centrale de apartament. Unii și-au și izolat ţevile care le trec prin apartament.
Scopul izolării acestor conducte este acela de a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile.
Acum, aceste măsuri s-au dovedit a fi inutile. Toţi proprietarii vor plăti căldura comună."
Rog raspuns pentru acest caz. Suprafete de tevi egale, izolate sau nu vor plati aceeasi suma.
Cu respect !
Buna ziua D-nul Cornel Vasile,
Puteti raspunde foarte siumplu la ultima mea intrebare:
3 luni de CM inainte de 01.04.2001 si
6 luni de CM dupa 01.04.2001
REPREZINTA PUNCTE DE STABILITATE ?
Multumesc !
Buna seara,
Doresc o clarificare:
Sunt la pensie din 2018.
In perioada in care am activat am avut CM - 3 luni inainte de aprilie 2001 si 6 luni CM dupa aprilie 2001.
In decizia de pensie cele 9 luni de CM sunt considerate ca fiind perioade asimilate.
Este corect ?
Se acorda puncte de stabilitate pentru aceasta perioada ?
Multumesc.
Buna ziua,
In conformitate cu legea 263/2010 exista urmatorul articol:
"Articolul 49
(1)În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a)a beneficiat de pensie de invaliditate;
b)a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c)a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d)a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
Eu am avut 3 luni inainte de 1 aprilie 2001 de CM si 6 luni de CM dupa aceasta data.
Se considera cele 3 luni de CM efectuate in 2000 (inainte de punctul -d- de mai sus) stagiu de cotizare in conditii normale sau nu ?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Gigi
P.S.
CJP-ul in decizia de pensionare imi considera toate cele 9 luni de CM ca stagiu asimilat.
Ce parere aveti ?
Gigi.
Buna seara,
Stagiul aferent perioadelor de incapacitate temporara de munca reprezinta perioada asimilata in conformitate cu legea 360/2023 si Normelor de aplicare a legii la recalcularea din septembrie 2024 ?
Mentionez ca am iesit deja la pensie din 2018.
Multumesc anticipat !
Gigi