avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Activitate Codin 69

Activitate Codin 69

Buna ziua!
În urma actiuniilor sucesive in instanta (inclusiv apel), in contradictoriu cu Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică – CESTRIN, am reusit anularea unui Proces – verbal de contravenție (PVCC), implicit anularea amenzii aplicate + obligarea pârâteu la plata a 20 lei cheltuieli de judecata. Intrucat institutiile statului sunt solidare in raport cu drepturile cetateanului obișnuit, desigur ca eu am fost nevoit sa platesc amenda aplicata eronat, chiar daca pe rol ne aflam in litigiu, altfel Administratia Financiara cu incaseaza celelalte dări anuale. In consecinta, azi ma aflu in situatia in care amenda aplicata si retinuta eronat de entitatile statului român, trebuie sa imi fie returnate, in acord cu decizia definitiva a instantei. Deși suma nu este foarte mare, din orgoliu si pentru tot disconfortul generat, CHIAR doresc sa imi recuperez aceste fonduri financiare. Precizez că decizia definitiva a instatei este data de cca 4-5 luni, dar constat ca aceleasi entitati ale statului nu catadicsec sa imi restituie suma retinuta. Poate cineva sa ma consilieze in legatura cu ce demersuri ar mai fi de facut? Multumesc
Păi scrie în Procesul verbal de constatare a contravenției că dreptul la circulație se suspendă din data întocmirii actului, la fel și în Notificarea poliției, ...
. începând cu data NU mai aveti drept de conducere timp de 90 zile/120 zile.. În fapt, la data evenimentului mai s-a interzis să mai conducă, iar șapcă cu var, pt că nu i-am dat dreptul, m-a amenințat că dacă mișc mașină din parcarea unde am fost oprit, risc fapta penală.

Singura motivație s-ar baza pe nerespectarea termenului de 30 restituire permis la poliție, de la data pronunțării definitive. În notificare, ar trebui să vă indice și motivul bonusului de +30

Daywalkerr a scris:

Salut, am avut o suspendare de permis in 2021 pentru viteza, anume 3 luni suspendare. Am facut contestatie ulterior si apel in cele din urma am pierdut si apelul in decembrie. Am trimis permisul la Ipj si am primit acasa plic cu confirmarea primirii permisului si ca voi avea suspendare de 120 zile. Intrebarea mea e de ce au modificat de la 90 zile la 120?

de vreme ce, conform PV de constatare contraventie + Instiintare politie, se indica clar ca......pentru fapta.....incepand cu data vi se suspenda dreptul de conducere, iar eu in baza certificatului de grefa, ridic permisul dupa 27 de zile, sa inteleg ca pentru aceasta perioada in care mi s-a interzis dreptul de a conduce autovehicul, nu se cuantifica in zile de executie suspendare ? Daca chiar se intampla asa, nu vad care mai ar fi valoarea unei norme, adica o scriem si o aplicam dupa bunul plac.
Analizati va rog art. 111, alin. (3) din OUG 195/2002 : citez

"111 (3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), la art. 102 alin. (3) lit. a) şi la art. 102 alin. (4) din prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi în cele menţionate la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie. "

in timp ce art 102, alin. (4), lit. b stabileste ca :

" (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte:

........................................
b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;

Cred ca acum se intelege cum suspendarea dreptului de a conduce, a intervenit imediat cu data PV constatare contraventie.

In fine, multumesc pentru opinie. Marturisesc ca nu sunt lamurit. Care va sa zica, dreptul de a conduce mi se suspenda automat, eu execut 27 de zile, astept sa se finalizeze litigiu (increzator in nevinovatie, cu probe indubitabile etc), desi povestea nu e limpezita, aflu ca am un "bonus" de bun cetatean de +30 de zile, in baza art. 118.7 din OUG 195/2002 pt ca nu am dus inapoi permisul dupa Apel, iar acum inca nu stiu ce urmeaza : 120 de zile suspendare ori 120 - 27. Oricum, la data discutiei noastre, mai astept si decizia pe Cererea de revizuire, care nu stiu cum se mai considera, pt ca imi e greu sa inteleg cum un act din dosar, depus chiar de 2 ori (1 data din proprie initiativa, iar a 2-a oara la cererea instantei), in speta Taxa de timbru, nu a fost identificat/gasit ca proba, asa ca tot eu contribuabil, il descarc din dosarul electronic sa il prezint din nou instantei.
PV de constatare contraventie prevede clar, FARA DREPT DE CIRCULATIE
Conform sanctiunii aplicate, se retine ca permisul mi-a fost retinut + suspendat direct, iar pana la primirea PV constatare contraventie, initiere actiune in instanta in termen de 15 zile, eliberare Certificat grefa, iar cu proces verbal de restituire de la politie mi s-a restituit carnetul si implicit suspendarea aplicarii sanctiunii.
La data cu pricina (producerea evenimentului), carnetul de conducere mi s-a ridicat direct. Autoheviculul chiar a ramas in parcarea unui market si totodata am fost si atentionat ca nu mai am dreptul de conduce. Intrucat nu am fost de acord cu aspectele incriminate de agentul de politie, sens in care nu am semnat nici Procesul verbal al contraventie, cu precizarea ca actul (PV) nu imi asigura dreptul de conducere a vehiculului (in fapt, asa prevede si Legea 195/2002), Procesul verbal de constatare al contraventiei a fost transmis prin posta dupa cca 3 saptamani, astfel incat abia cand am intrat in posesia PV, in termenul de 15 zile, am putut sa fac contestatie si sa solicit Certificat de grefa de la instanta. Asadar, de la momentul ridicarii permisului cu suspendarea directa a dreptului de a conduce, pana la restituire in baza Certificatului de grefa, respectiv data Procesului verbal de restituire permis, au fost consumate 27 zile.
Buna ziua! Pentru savarsirea unei prezumtive contraventii prevazute de art. 102, alin. 3, lit c) din OUG 195/2002 (nerespectarea culorii rosii a semaforului la trecerea peste cale ferata), mi s-a retinut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile. Presupusa fapta nu am recunoscut-o, sens in care am refuat semnarea PV de contraventie. Impotriva PV am facut plangere, iar in baza Certificatului de grefa, dupa 27 de zile, mi-am recuperat permisul astfel incat am putut sa imi reiau dreptul de a conduce autorurismul, pana la solutionarea definitiva a cauzei. Desigur ca prima instanta, fara nicio proba impotriva mea, fara ca PV de contraventie sa fie semnat de un martor, conform normei care reglementeaza imprejurarile producerii faptei, mi-a respins cererea, sub prezumtia ca agentul de politie este........"Stapanul drumurilor publice". Impotriva deciziei am facut Apel, cerere care mi-a fost din nou respinsa, pe seama faptului ca nu as fi constituit Taxa de timbru (????), nimic mai fals, in fapt dovada a fost depusa in termen si cuantum la dosarul cauzei. Pentru ca am acces la dosarul electronic, am descarcat efectiv Dovada (cu inscrisuri ale instantei, rezolutii etc.) si desigur ca am facut solicitare de Revizuire. Surpriza intervine in momentul in care mi se notifica de catre politie ca perioda de suspendare se aplica pt 120 de zile, intrucat nu am depus Carnetul in termen, desi litigiu este in desfasurare. Din documentare, aflu ca trebuia sa fac o noua Cerere de ridicare a suspendarii, actiune de care care nu am avut cunostinta si in consecinta nici nu am facut-o. Intrebarea mea este daca in cadrul celor 120 de zile aplicate (cu surplus de +30 zile), in calculul zilelelor de suspendare se deduc cele 27 zile executate pana la intrarea in posesia carnetului, retinut la momentul producerii evenimentului. Multumesc.