avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! Pentru savarsirea unei prezumtive ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! Pentru savarsirea unei prezumtive contraventii prevazute ...

Buna ziua! Pentru savarsirea unei prezumtive contraventii prevazute de art. 102, alin. 3, lit c) din OUG 195/2002 (nerespectarea culorii rosii a semaforului la trecerea peste cale ferata), mi s-a retinut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile. Presupusa fapta nu am recunoscut-o, sens in care am refuat semnarea PV de contraventie. Impotriva PV am facut plangere, iar in baza Certificatului de grefa, dupa 27 de zile, mi-am recuperat permisul astfel incat am putut sa imi reiau dreptul de a conduce autorurismul, pana la solutionarea definitiva a cauzei. Desigur ca prima instanta, fara nicio proba impotriva mea, fara ca PV de contraventie sa fie semnat de un martor, conform normei care reglementeaza imprejurarile producerii faptei, mi-a respins cererea, sub prezumtia ca agentul de politie este........"Stapanul drumurilor publice". Impotriva deciziei am facut Apel, cerere care mi-a fost din nou respinsa, pe seama faptului ca nu as fi constituit Taxa de timbru (????), nimic mai fals, in fapt dovada a fost depusa in termen si cuantum la dosarul cauzei. Pentru ca am acces la dosarul electronic, am descarcat efectiv Dovada (cu inscrisuri ale instantei, rezolutii etc.) si desigur ca am facut solicitare de Revizuire. Surpriza intervine in momentul in care mi se notifica de catre politie ca perioda de suspendare se aplica pt 120 de zile, intrucat nu am depus Carnetul in termen, desi litigiu este in desfasurare. Din documentare, aflu ca trebuia sa fac o noua Cerere de ridicare a suspendarii, actiune de care care nu am avut cunostinta si in consecinta nici nu am facut-o. Intrebarea mea este daca in cadrul celor 120 de zile aplicate (cu surplus de +30 zile), in calculul zilelelor de suspendare se deduc cele 27 zile executate pana la intrarea in posesia carnetului, retinut la momentul producerii evenimentului. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:28, 20 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde ies cele 27 de zile ?
Capitolul VIII Cai de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
[ link extern ]

Permisul nu v-a fost suspendat pina la data comunicarii.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
latka, moderator
La data cu pricina (producerea evenimentului), carnetul de conducere mi s-a ridicat direct. Autoheviculul chiar a ramas in parcarea unui market si totodata am fost si atentionat ca nu mai am dreptul de conduce. Intrucat nu am fost de acord cu aspectele incriminate de agentul de politie, sens in care nu am semnat nici Procesul verbal al contraventie, cu precizarea ca actul (PV) nu imi asigura dreptul de conducere a vehiculului (in fapt, asa prevede si Legea 195/2002), Procesul verbal de constatare al contraventiei a fost transmis prin posta dupa cca 3 saptamani, astfel incat abia cand am intrat in posesia PV, in termenul de 15 zile, am putut sa fac contestatie si sa solicit Certificat de grefa de la instanta. Asadar, de la momentul ridicarii permisului cu suspendarea directa a dreptului de a conduce, pana la restituire in baza Certificatului de grefa, respectiv data Procesului verbal de restituire permis, au fost consumate 27 zile.
Conform sanctiunii aplicate, se retine ca permisul mi-a fost retinut + suspendat direct, iar pana la primirea PV constatare contraventie, initiere actiune in instanta in termen de 15 zile, eliberare Certificat grefa, iar cu proces verbal de restituire de la politie mi s-a restituit carnetul si implicit suspendarea aplicarii sanctiunii.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
Codin 69, utilizator
Nu conteaza ce spune politistul, ci doar ce spune legea. Permisul v-a fost doar retinut, avind dreptul legal de a depune plingere si reprimi permisul, pina la o decizie definitiva.
Semnarea PV de contraventie nu inseamna decit faptul ca ati luat la cunostinta, nu ca ati recunoscut ceva. E vina dvs. cu acele 3 saptamini, nu vi le considera nimeni si nu va scade nimeni din suspendare acele zile.
Aveti dreptul sa cereti considerarea zilelor de la data comunicarii (ziua urmatoare fiind prima), pina in ziua cind a fost intrerupta suspendarea. Ati intrerupt prin depunerea plingerii. Ati avut 15 zile pentru depunere de la data comunicarii PV, nu de la data retinerii permisului, altfel nici plingere nu mai puteati depune.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
latka, moderator
PV de constatare contraventie prevede clar, FARA DREPT DE CIRCULATIE

Alte discuții în legătură

Contestatie pv politia rutiera - o fapta din cele doua nu exista tescoandreas tescoandreas Buna ziua, Am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutiera in aceasta seara. Am fost sanctionat contraventional cu Amenda contraventionala pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 30 zile dudulainen dudulainen Buna ziua, in data de 11.05.2016 am primit PV in care mentiona fapta savarsita la art. 135/4 din OUG 195/02 si sanctionata de art. 100/3 si 111 din OUG ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata ... AleeexDON AleeexDON Buna ziua! Dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata de un proces verbal. Fiind grabit sa ajung si eu acasa fiindca urmatoarea zi mergeam la munca, ... (vezi toată discuția)