avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Activitate usernameavocatnet

Activitate usernameavocatnet

Eu zic că da. Acei câțiva oameni de calitate din parlament și poliție mai aruncă câte un ochi pe aici. Și comunitatea asta mare și calitativă este una dintre cele care pot inspira direcții. Eu zic că da.
in tari cu staif identificarea se poate face si prin simpla metoda a declararii datelor personale si verificarea acestora de catre organ

Exact acesta este subiectul acestei postari. Si in Romania, incepand din ianuarie 2020, identificarea unei persoane se poate face "pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției", neprezentarea buletinului nemafiind sanctionata. Doar ca modificarea legii nu a ajuns si prin codul rutier. Esti pieton, esti identificat prin baza de date. Esti conducator auto, esti identificat prin baza de date si sanctionat.

Intr-adevar, sunt doua discutii diferite.
1. cum e legea?
2. (mai) e buna legea?
Zicem si noi, poate vede cineva, cine stie.
trebuie sa aveti si buletinul, altfel luati amenda si nu e mica.

De acord ca asta se intampla, amenda e in buzunar ca dovada, 870 ron.

Multumesc pentru raspunsuri!

Ca o concluzie personala, nu va uitati buletinul, nu va incredeti doar in permis!
O norma depasita care isi asteapta si ea actualizarea, sper.

Multumesc pentru raspuns!

Aratati unde scrie ca nu se sanctioneaza.

www.avocatnet.ro/articol_526...

Intr-adevar articolul nu este din legislatia rutiera.
Intrebarea este tocmai daca nu ar trebui sa se aplice si in conditiile legii rutiere.

"Simpla nedeținere a actului de identitate nu trebuie sancționată atât de drastic, având în vedere că organul de poliție poate verifica identitatea persoanei și pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției", a fost motivatia modificarii legii. Nu se indeplinesc aceleasi conditii si in cazul unui control rutier?
Multumesc pentru raspuns!

Intr-adevar exista acestea prevazute in codul rutier.

Dar, care este relatia dintre cele doua acte normative?

Din momentul in care s-a eliminat obligativitatea de a purta actul de identitate fizic in conditiile ordinii publice, ramane necesara purtarea acestuia in conditiile conducerii unui autovehicul? Suficienta oferirii de informatii pentru identificare, prevazuta de legea nr. 192/2019, nu se extinde in toate situatiile?
Buna ziua!

Mai este obligatoriu sa ai asupra ta cartea de identitate pentru a conduce un autovehicul?
In ianuarie 2020 a intrat in vigoare legea nr. 192/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin care se elimina sanctionarea neprezentarii unui act de identitate, fiind suficienta oferirea de informatii pentru stabilirea identitatii.

Intrebari:
1) Se transpune aceasta lege si in vederea conducerii unui autovehicul?
2) Avand in vederea contradictia cu articolul 147 din codul rutier, care sunt sansele castigarii unei contestatii, in cazul unei amenzi pentru lipsa cartii de identitate la volan?