avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate Szabo_Henrietta

Activitate Szabo_Henrietta

Vă mulțumesc pentru răspunsurile acordate. Întrebarea concretă ar fi, cum am putea obține indemnizația cu o valoare mai mare. Dacă am putea plăti cumva retroactiv acele „luni lipsă” ca să iasă 12 luni active.
Concediu creștere copil:

Situația de față: Mama însărcinată cu al doilea copil, aflându-se în a opta săptămână de sarcină. Nu a fost angajată niciodată în românia, dar s-a întors în țară când l-a născut pe primul copil și a beneficiat de ajutor pentru creșterea copilului (minimul ce se poate primi de la primărie/stat). Acum dorește să fie angajată ca să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, dar nu o să iasă nicicum cele 12 luni active, până la naștere. Întrebarea este dacă se poate plăti contribuțiile dupa salariu retroactiv, pentru minim 6-7 luni, ca să iasă cele 12 luni „active”, astfel să beneficieze de indemnizația care reprezintă 85% din salariul cu care a fost angajată.
Bună ziua!
În cazul în care la o firmă de construcții s-a negociat și s-a înregistrat în anul 2023 un Contract Colectiv de Muncă, și pe parcursul anului 2024 s-a schimbat și administratorul, și angajații care erau înscriși ca reprezentanți au plecat de la firmă, acel CCM mai este valabil?
În momentul de față numărul angajaților a ajuns la 11, astfel suntem nevoiți să demarăm procedura negocierii, conform legii, însă m-am izbit de acest fapt că firma deja are un astfel de CCM înregistrat și valabil până în anul 2025, însă dorim să rescriem cumva tot conținutul contractului pentru că modelul vechi este greșit (ceea ce s-a înregistrat în anul 2023 de către echipa veche deloc competentă, nu se referă la o firmă care activează în domeniul contrucțiilor, sectorul privat, și cu toate acestea a fost acceptat și înregistrat GREȘIT de către ITM). Trebuie să cerem anularea acelui CCM și să demarăm procedura pentru negocierea unui nou CCM?
Mulțumesc anticipat!