Bună ziua,
Dacă, pe lângă veniturile din drepturi de autor, persoana realizează și venituri din salarii și asimilate salariilor, NU datorează contribuția de asigurări sociale [Cod fiscal art. 150 (2)] și nici contribuția de asigurări sociale de sănătate [Cod Fiscal art. 154 (1) h^1].
Bună ziua,
Conform Hotărârii 237 dd 8 februarie 2001 (*republicată*) și normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice, operatorii economici care deţin sau administrează structuri de primire turistice au obligația de a asigura înscrierea tuturor turiştilor în evidenţele operative, la sosirea acestora, şi completarea formularului "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării". Informațiile astfel colectate trebuie gestionate în mod responsabil, cu respectarea regulilor de prelucrare a datelor personale, și nu vor fi comunicate decât autorităților, la solicitarea reprezentanților Ministerului de Interne.
Cf. Normelor metodologice dd 10 iunie 2013 privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice, persoanele fizice care desfășoară activități de cazare în structuri de primire turistice ca proprietari și/sau administratori intră în categoria operatorilor economici, iar apartamentele și camerele de închiriat în locuințe familiale sunt structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare. Așadar proprietarul Airbnb, în calitate de operator economic care deține o structură de primire turistică, are obligația de a colecta datele turiștilor (conform legii, completarea fişelor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate).
Dacă patrimoniul inițial constă numai într-o sumă de bani, nu e obligatoriu să depuneți la judecătorie dovada constituirii acestui patrimoniu. Doar în cazul aportului în natură constând în bunuri imobile se depune dovada patrimoniului. Patrimoniul inițial trebuie însă prevăzut, obligatoriu, în statut, cf. art. 6 din ORDONANȚA 26 /2000 cu privire la asociații și fundații.
Compartimentul Relații cu Asociațiile de Proprietari din cadrul primăriei de care aparțineți
Art. 70 din Codul fiscal definește veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obținute în urma cesionării drepturilor de autor și conexe către un cesionar care, în calitate de plătitor de venit, are obligația calculării, reținerii și achitării la bugetul de stat, în numele dv., a impozitului pe venit. În cazul descris de dv., nu se face o cesiune a drepturilor de autor, vă ocupați de vânzare. Prin urmare, veți obține venituri din comerț, o activitate independentă cf. art. 67 din Codul fiscal, realizată în mod individual, după ce veți obține autorizarea ca PFA.
Dacă nu sunteți salariată și doriți să beneficiați de asigurare de sănătate pentru anul în curs, trebuie să completați Capitolul II din Declarația unică 212, bifând litera corespunzătoare situației în care vă regăsiți. Astfel vă angajați să achitați contribuția de sănătate cel puțin la nivelul plafonului minim (6 salarii minime brute pe țară). Opțiunea pentru plata CASS pentru anul 2025 se transmite de ANAF către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea dobândirii calității de asigurat. Teoretic, chiar din ziua următoare depunerii declarației unice sunteți asigurată în sistemul public de sănătate pentru anul 2025. Termenul de plată al CASS datorate pentru anul în curs este până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care v-ați exercitat opțiunea, deci 25 mai 2026, același până la care trebuie să completați în Declarația unică veniturile efectiv realizate în 2025. Dacă veniturile obținute în anul curent nu vor depăși plafonul minim, veți achita CASS la nivelul plafonului minim; dacă veți obține venituri mai mari, veți achita CASS în funcție de plafoanele în vigoare.
Bună ziua,
Conform legii 196/2018, art. 46 (6), nu au dreptul de a fi alese sau numite în funcții de conducere, administrare sau control din cadrul asociațiilor de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă aceste funcții.
Dacă ONG-ul nu are angajați, nu plătiți salarii, deci nu datorați taxe pe salarii. Luați legătura cu un contabil autorizat care va ști ce documente trebuie să întocmească periodic pt ONG-ul dv. și să le depună la fisc, conform legii.
Bună ziua,
Interesați-vă la primăria de care aparține spațiul public unde doriți să amplasați barul mobil. Veți avea nevoie de autorizație de funcționare, pe care o puteți obține de la primărie sau poliția locală în baza mai multor documente pe care va trebui să le prezentați, referitoare la spațiu, firma dv., pregătirea personalului, amenajări, precum și o serie de autorizații prealabile de la DSV – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSP – Direcția de Sănătate Publică (conformarea cu normele de igienă), ISU – autorizație pentru securitate la incendiu (sau negație, dacă nu e cazul), APM – autorizația de mediu etc. Lista exactă a documentelor diferă de la o localitate la alta (și de la un sector la altul, în București), așa că solicitați toate detaliile la primărie.
Bună ziua,
Conform legii asociațiilor de proprietari, persoanele alese sau numite în funcții de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari trebuie să dovedească faptul că nu au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară. Acest lucru se poate face prin prezentarea unui certificat de cazier judiciar. Având în vedere că acest document este valabil 6 luni de la data eliberării, cazierul judiciar pe care l-ați prezentat în 2019 nu mai este valabil, deci președintele Asociației vă solicită să aduceți unul nou în baza prevederilor legii 196 / 2018, art. 46 (7) – (9).