avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru8801

Activitate Alexandru8801

Cristinel Coman a scris:

Buna ziua, am primit si eu citatie pt anii 2019-2023, pana la urma cat este impozitul 10% din incasari ?


Nu e nicio citatie, e doar o informare prin care ti se aduce la cunostinta ca daca faci activitate comerciala trebuie sa declari acele sume si sa stabilesti singur baza impozabila prin decalratia unica. In principiu, scazi cat ai cheltuit din cat ai incasat si diferenta se taxeaza cu 10%. ANAF-ul nu stie cine face activitate comerciala si cine vinde lucruri de prin casa. Esti doar un CNP intr-un tabel si in dreptul tau apar niste sume incasate. Aceste instiintari au fost generate din software si trimise la gramada.

Pina una alta, Romania e la nivelul anilor '90 cu privire la impozitarea tranzactiilor dintre persoane fizice. Poti sa ai un hobby care genereaza diverse tranzactii - dar nu poti sa platesti impozit decat in situatia te-ai autorizat ca PFA, II sau SRL. Cine s-ar gandit ca daca vrea sa-si vanda intr-un an toate sculele de pescuit ca sa-si cumpere altele - ar trebui sa sa-fi faca un PFA sau SRL ca sa inregistreze aceste tranzactii? In alte tari mai civilizate poti sa declari ca ai facut profit pe persoana fizica si daca nu ai acte doveditoare pt stabilirea bazei impozabile se folosesc anumite cote forfetare de cheltuieli. De asemenea, exista plafoane pina la care nu esti obligat sa declari nimic.
Poti sa declari la ANAF venituri din comert daca nu functionezi ca PFA, II sau SRL?

Din analiza mea pe textul de lege nu se intrevede asemenea posibilitate. Daca ai facut o tranzactie comerciala esti obligat sa te "autorizezi" in 30 de zile.

Aceasta solutie ceea mi se pare ridicol de nepractica in conditiile in care nu doresti sa devii comerciant "cu acte in regula" pentru niste sume mici pentru care nu se justifica sa-ti faci un PFA de exemplu.

In tarile civilizate, exista praguri de venit pina la care nu se plateste niciun impozit, de exemplu până 9980 Euro in Germania.
Răspuns la discuția CONTESTARE TESTAMENT AUTENTIC
Banuiesc ca sunteti la curent ca prin lege aveti dreptul la o parte din avere, indiferent daca defuncta a intentionat "sa lase totul" unui alt nepot. Totul in speta de fata e 50% pt nepot si cate 25% pentru cei doi fii.
Puteti incerca sa faceti o procura la consulat ca sa va reprezinte unul din coproprietari si s-ar putea sa fie de ajuns pasaportul. Daca veniti in Romania nu o discute notarul cu dvs fara buletin valabil. Partea buna e ca puteti solicita eliberarea unui buletin in regim de urgenta si il aveti in 2-3 zile. Mie mi s-a eliberat in 3 zile si nici n-a fost la urgenta.
Răspuns la discuția Inchidere PFA - Locatie
Poti sa transmiti documentele electronic - dar iti trebuie semnatura electronica pentru asta.

La transmiterea prin mijloace electronice, documentele necesare înregistrării se depun, potrivit legii, în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, sau, după caz, în copie certificată de parte prin semnătură electronică calificată. (art. 84 din Legea nr. 265/2022).