avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate alinamg

Activitate alinamg

Conditiile privind promovarea in functia publica, reglementate de Legea 188/1999, au fost modificate de Legea 284/2010 (art.40 pct 3)
Răspuns la discuția inchirierea unui apartament
va multumesc
Va supun atentiei urmatoarea problema: o cunostinta a inchiriat anul trecut un apartament unor persoane, insa fara sa existe un contract de inchiriere intre proprietar si chiriasi. In prezent, chiriasii nu si-au achitat chiria pentru mai multe luni si au acumulat datorii la intretinere.
Singurul document al celor doua parti este o hartie cuprinzand datele din Cartea de identitate ale chiriasilor, semnata de acestia, insa fara a fi legalizata sau certificata[. MAi mult, actualii chiriasi detin si cheile de la apartament, insa nu mai pot fi contactati telefonic (proprietarul fiind in strainatate, in prezent).,
Intrebarile pe care vi le adresez se refera la:
- posibilitatea legala de a actiona in judecata chiriasii, pe baza "documentului" mai sus mentionat;
- solutia juridica in acest caz, pentru recuperarea datoriilor;
- posibilitatea sesizarii politiei, avand in vedere ca persoanele in cauza se sustrag platii datoriilor, ocupand abuziv locuinta.
Va multumesc
Imi permit sa fac o observatie referitoare la avansarea in trepte de salarizare. Intr-adevar, legea privind sistemul unic de salarizare nu exista inca, insa OG nr.6/2007 prevede la art.1 ca "Prezenta ordonanta reglementeaza drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare...". In ceea ce priveste avansarea in trepte de salarizare, art.33 din OG 6/2007, actualizata, ca "ART. 33
(1) Avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se face prin transformarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile de avansare, dupa aprobarea bugetului, la propunerea sefului compartimentului in care lucreaza functionarul public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
(2) La avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se tine seama de performantele profesionale, concretizate prin rezultatele obtinute in activitatea profesionala, notate cel putin cu calificativul "bun" in anul precedent. Vechimea minima necesara pentru avansarea in treapta de salarizare imediat superioara este de 2 ani.
(3) In mod exceptional, vechimea minima prevazuta la alin. (2) poate fi redusa la un an de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice."
Răspuns la discuția promovare functionari publici
Tanjiani, nu este vorba de o confuzie; eu m-am referit strict la conditia efectuarii unui curs de perfectionare in cazul avansarii in treapta de salarizare superioara in cazuri exceptionalesi nu la situatia promovarii rapide (caz in care exista prevedere legala, in sensul ca pentru aceasta, efectuarea unui curs de perfectionare in anul precedent este obligatorie)...
va multumesc si va urez mult succes in activitatea dvs!
va multumesc foarte mult pentru promptitudinea cu care ati raspuns intrebarilor mele. Prin urmare, inteleg ca efectuarea unui curs de perfectionare nu este o conditie legala pentru avansarea in cazuri exceptionale. Sau institutia in cauza poate institui anumite reguli pentru aceste cazuri exceptionale ? Insa care ar fi baza legala, intrucat din ceea ce am citit, actualele prevederi nu clarifica acest lucru? Sau legea este permisiva si lasa la latitudinea sefului compartimentului sa hotarasca cine se incadreaza la "cazuri" exceptionale? multumiri
Buna ziua,
Legat de acest subiect, insa cu referire la avasarea in treapta imediat superioara a functionarilor public, in conditiile art.33 alin.(3) din OG nr.6/2007- adica vechimea minima de 1 an in treapta si cu acordul conducerii institutiei - va rog sa-mi spuneti daca una dintre conditiile legale pentru aceasta avansare este si aceea a efectuarii in anul precedent a unui curs de perfectionare. Va adresez aceasta intrebare intrucat departamentul de resurse umane din cadrul institutiei in care lucrez mi-a comunicat ca efectuarea unui curs de perfectionare (de regula la INA) este o conditie pentru avansarea in treapta de salarizare. Intrucat, din motive independente de vointa mea, anul acesta nu am urmat o astfel de forma de perfectionare, iar institutia la care lucrez nu mai are prevazuta organizarea unor astfel de cursuri pana la sfarsitul anului, va rog sa-mi precizati daca lipsa efectuarii acestuia ma va afecta in momentul in care as putea solicita avansarea in treapta de salarizare 1, la data implinirii unui an in treapta 2 (momentan sunt expert principal treapta 2).

Mentionez ca in Statutul functionarilor publici, personal, n-am vazut nicio astfel de conditie. Este legal ca o institutie publica sa instituie astfel de reguli, sa le spun "interne", fara ca legea sa le prevada sau sa reglementeze cel putin posibilitatea acesteia de a-si stabili propriile reguli de avansare in treapta a angajatilor? In cazul in care considerati ca aceste "reguli" sunt abuzive, care considerati ca sunt masurile legale pe care le-as putea intreprinde?
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.