avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Avansarea in treapta de salarizare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Avansarea in treapta de salarizare

M-am angajat in noiembrie 2004 pe un post de consilier debutant. In noiembrie 2005 am devenit consilier asistent, in treapta 3 de salarizare. In anul urmator am ramas insarcinata si incepand cu 25 octombrie 2006 (cand am nascut) mi s-a suspendat contractul de munca pentru concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Asadar am avut doar 11 luni lucrate. In 25 oct 2008 mi-am reluat activitatea. Oare am vreo sansa sa beneficiez de avansarea in treapta de salarizare 2? Sau daca mai fac un copil ies la pensie asistent treapata 3? Scuzati gluma...am facut haz de necaz, avand in vedere salariile si asa mici in contextul actual.....:(
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
bilabong, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai70 , utilizator 11:33, 27 Iulie 2009
Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Avansarea in treapta de salarizare, in cazul functionarilor publici, se face in functie de rezultatele evaluarilor performantelor profesionale anuale. Exista doua tipuri de avansare: cea obisnuita (se face o data la 2 ani, prin dispozitia/ordinul conducatorului institutiei, la propunerea sefului de departament, prin transformarea postului) si cea rapida (pentru rezultate deosebite si cursuri absolvite in cursul anului respectiv; examenul se organizeaza la ANFP). perioada cat ati stat in concediu se ia in calcul doar ca vechime in munca, nu si la evaluarea performantelor profesionale.
Pe de o parte, pentru anul 2008 nu vi se poate face evaluarea performantelor profesionale; ati fost, oricum, cea mai buna mamica, lucru infinit mai important decat functia publica.:)

Pe de alta parte, art. 67 din Legea 188/1999, actualizata la 05.01.2009, prevede ca:
"Avansarea in trepte de salarizare se face in conditiile legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici."
Legea privind sistemul unitar de salarizare nu exista!
Imi permit sa fac o observatie referitoare la avansarea in trepte de salarizare. Intr-adevar, legea privind sistemul unic de salarizare nu exista inca, insa OG nr.6/2007 prevede la art.1 ca "Prezenta ordonanta reglementeaza drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare...". In ceea ce priveste avansarea in trepte de salarizare, art.33 din OG 6/2007, actualizata, ca "ART. 33
(1) Avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se face prin transformarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile de avansare, dupa aprobarea bugetului, la propunerea sefului compartimentului in care lucreaza functionarul public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
(2) La avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se tine seama de performantele profesionale, concretizate prin rezultatele obtinute in activitatea profesionala, notate cel putin cu calificativul "bun" in anul precedent. Vechimea minima necesara pentru avansarea in treapta de salarizare imediat superioara este de 2 ani.
(3) In mod exceptional, vechimea minima prevazuta la alin. (2) poate fi redusa la un an de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice."
Ridic si eu 2 probleme.
1. Ce se intampla dupa ce trec cei 2 ani in treapta respectiva si sunt indeplinite conditiile. Conducatorul unitatii este obligat sa te avanseze in treapta? Sau ramane la latitudinea lui daca respectiva institutie are sau nu bani?
2. Se poate face promovarea dintr-un grad profesional (de ex principal) treapta III intr-un grad profesional superior (de ex superior) treapta III, sarind astfel mai multe trepte?

Alte discuții în legătură

Acordarea treptelor la functionarii publici culie marcela culie marcela in 2010 se mai poate obtine o treapta de salarizare cu CALIFICATIVUL EXCEPTIONAL? (vezi toată discuția)
Avansarea profesionala ema2222 ema2222 Sunt angajata pe o functie pe perioada nedeterminata la o institutie de stat ce apartine de consiliul judetean . Am fost avansata in grad profesional in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea treptei de salarizare rstogan78 rstogan78 - lucrez intr-o directie publica subordonata consiliului local, doresc sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a accede intr-o treapta superioara de ... (vezi toată discuția)