avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate ender1986

Activitate ender1986

Multumesc mult pentru raspuns.
Multumesc mult!
Multumesc pentru raspuns.

Deci mai inti autentific la Miniisterul Global Affairs, si dupa care le supralegalizez la Consulatul Romaniei din Canada.

Stiti cumva daca traducerea in romana trebuie facuta inainte de a trimite la consulat pentru supralegalizare, sau pot sa traduc actele supralegalizate cind ajung in romania?
Buna ziua

Eu stau in Canada din anii 90, si nu am fost niciodata in evidentza fiscala, in Romania, chiar daca sint cetatean roman.

Doresc sa ma repatriez in Romania in acest an, si o sa trebuiasca da depun la organul fiscal din Romania (ANAF) unele document justificative, pe care le-am obtinut de la autoritatile candeze.

As dori sa stiu daca aceste documente trebuie supralegalizate in Canada, sau este deajuns sa le traduc in Romania, fara a trece prin procedura de superlegalizare in Canada.

Putin mai jos citez paragraful corespunzator din ghidul ANAFului la care ma refer, si care nu stiu cum sa il interpretez.


Conform Ghidului ANAF "Ghid_rezidenta_2023.pdf (anaf.ro)"

"5.2. Limba oficială
Limba oficială în administrația fiscală este limba română. Dacă la organul fiscal se depun documente justificative, certificate sau alte înscrisuri într-o limbă străină, organul fiscal solicită ca acestea să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați de Ministerul Justiției, în condițiile legii."


Multumesc anticipat pentru raspuns.
Pai nu, eu nu o sa am pensie din Romania.

Singura sursa de venit in Romania o sa fie pensia din Canada.

Pe mine nu ma preocupa ce se intimp[e cu asigurarea CASS dupa ce intru in evidentza fiscala.

Dupa 6 luni de stat in Romania, o sa fiu luat in evidentza fiscala in Romania. In acel moment, pensia mea din Canada o sa devina venit impozabil in Romania, si o platesc taxe in Romania. Ca sa fiu specific, o sa se aplice conventia de evitare a dublei impozitari dintre Canada si Romania, si stiu exact cita taxa de impozit o sa platesc in Romania.

Ce vreau sa stiu este cum sa ma descurc din punctul de vedere al asigurarii la sanatate in primele 6 luni de stat in Romania, cind nu o am venit impozabil in Romania, (pentru ca nu sint inca rezident fiscal roman.) Adica. as vrea sa stiu cum ma asigur la CASS din prima zii de cind sosec in Romania.

Speram ca cinvea o sa vina cu sugestii de tipul la ce gisheu sa ma duc, cu cine sa vorbesc, cum pun problema cu functionarii.. si asa mai departe.

Adica nu cred ca sint singurul roman care se repatriaza in Romania, si vrea sa se asigure la CASS, in timp trebuie sa asteapte 6 luni ca sa fie luat in evidentza fiscala...


Buna Ziua

Da, aveti dreptate e cam complicat...

In momentul cind o sa fiu luat in evidentza fiscala in Romania, (adica dupa 6 luni de la sosirea in Romania),) o sa platec taxe in contextul tratatului de dubla impozitare dintre Canada si Romania.. Am o pensie ceva sub 4000 de lei, deci NU SINT OBLIGAT SA PLATESC CASS. (Sint doar obligat sa platesc diferenta de impozit dintre impozitul datorat in Roimania si cel care l-am platit in Canada.)

Eu totusi, (in momentul in care capat resedintza fiscala) o sa platesc voluntar la CASS 10% din pensia din Canada ca sa ma asigur la sanatate.

Problema este ce fac din momentul in care ajung in Romania pina cind sint luat in evidentza fiscala, adica 6 luni de zile.

GIndirea mea era asa:
1) orice cetatean roman cu domiciliul in Romania (nu vorbesc fiscal, vorbesc de carte de identitate) are dreptul la asigurare medicala
2) in primele 6 luni in Romania nu am dreptul sa fiu in evidentza fiscala, deci nu pot sa platesc nici macar impozitul pe ventiurile din strainatate., sa nu vorbim de 10% la suta CASS

Deci, pentru primele 6 luni de stat in Romania, exista, logic vorbind, doar 2 optiuni:

1) Platesc CASS 10 la suta din venitul minim pe economie,, si daca, later on, ANAFul decide ca trebuia sa platesc 10% din pensia din Canada, atunci o sa platesc diferentza dintre cit ar fi trbuit sa platesc (10% din venitul Canadian) si cit am patit ( 10% din venitul minim pe Romania)

2) platesc direct de la incept 10% din pensia din Canada, chiar daca nu sint inca luat in evidentza fiscala

Adica: oricum am dreptul la asigurare pentru ca am carte de identitate de acuma 2 ani, si am domiciliul in Romania. Singura intrbare este daca platesc 10% din venitul din Canada,sau 10% din venitul minim pe econmie din Romania.

Diferentza dintre pensia mea (sub 4000 pe luna) si venitul minum pe economie este de 1000 de lei probabil. Deci, in ce mai rau caz o sa datorez ANAFULUI 10% din 1000 lei pe luna,, pentru primele 6 luni de stat in Romania, (pina sint luat in evidentza fiscala)

Cam asta e gindirea mea, dar sper ca cineva sa confirme... sau sa imi arate pasii mai bine
Buna ziua

In primul rind scuzati pentru limbajul butucanos.

Eu stau in Canada din anii 90, si nu am fost niciodata in evidentza fiscala, in Romania, chiar daca sint cetatean roman.

In 2021 am vizitat Romania si mi-am facut carte de identitate. Speram sa pot sa ma reintorc definitiv in Romania in 2021 dar nu am reusit sa ma reintorc, nici in 2021 nici in 2022.

Anul acesta o sa emigrez in Romania, (sint suta la suta sigur. ca o sa se intimple).

Dupa cum am inteles, dupa ce ajung in Romania, trebuie sa astept 182 de zile, dupa care pot sa aplic sa fiu luat in evidenta fiscala.

Intrebarea me este: cum fac eu sa ma asigur la CASS imediat dupa ce am sosit in Romania?

Dupa cum inteleg eu, cit timp eu nu sint luat in evidentza fiscala,,atunci veniturile pe care le am din strainatate sint neimpozabile,,deci, pe aceast perioada de asteptare, pot sa platest 10% din salariul minim pe economie, pe numarul de luni pina la mai 2024.

Multumes pt raspunsuri.