avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cass pentru cei care se reintorc in tara si nu au ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cass pentru cei care se reintorc in tara si nu au resedinta fiscala

Buna ziua

In primul rind scuzati pentru limbajul butucanos.

Eu stau in Canada din anii 90, si nu am fost niciodata in evidentza fiscala, in Romania, chiar daca sint cetatean roman.

In 2021 am vizitat Romania si mi-am facut carte de identitate. Speram sa pot sa ma reintorc definitiv in Romania in 2021 dar nu am reusit sa ma reintorc, nici in 2021 nici in 2022.

Anul acesta o sa emigrez in Romania, (sint suta la suta sigur. ca o sa se intimple).

Dupa cum am inteles, dupa ce ajung in Romania, trebuie sa astept 182 de zile, dupa care pot sa aplic sa fiu luat in evidenta fiscala.

Intrebarea me este: cum fac eu sa ma asigur la CASS imediat dupa ce am sosit in Romania?

Dupa cum inteleg eu, cit timp eu nu sint luat in evidentza fiscala,,atunci veniturile pe care le am din strainatate sint neimpozabile,,deci, pe aceast perioada de asteptare, pot sa platest 10% din salariul minim pe economie, pe numarul de luni pina la mai 2024.

Multumes pt raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2023
ender1986, utilizator
Cel mai recent răspuns: ender1986 , utilizator 17:56, 5 Aprilie 2023
Totul depinde de tipul de venit, tratate contra dubla impunere si alte aspecte (CF art 7 punct 28). Este complicat sa fiti dublu cetatean pentru ca chiar si daca un venit dintrun stat intra ca si venit local poate fi impozat de cealalta tara ca si venit din strainatate si vice versa. Pentru astfel de cazuri exista firme de consultanta care se ocupa cu taxare internationala pentru ca este un subiect complicat. In unele cazuri nici nu exista legi pentru asa ceva si depinde total de negocieri internationale intre cele doua fiscuri cine va ia banii pana la urma.

Dar va intreb eu, solutia cea mai practica: de ce nu optati la o asigurare internationala, sau una privata din Romania, pana cand se clarifica situatia? Daca momentan nu aveti obligatii fiscale in Romania si tot doriti sa fiti acoperit pentru orice caz, se pot incheia asigurari private de sanatate pe acest an si posibil sa gasiti una care au cost asemanator cu cel de la stat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2023
unomstresat, utilizator
Buna Ziua

Da, aveti dreptate e cam complicat...

In momentul cind o sa fiu luat in evidentza fiscala in Romania, (adica dupa 6 luni de la sosirea in Romania),) o sa platec taxe in contextul tratatului de dubla impozitare dintre Canada si Romania.. Am o pensie ceva sub 4000 de lei, deci NU SINT OBLIGAT SA PLATESC CASS. (Sint doar obligat sa platesc diferenta de impozit dintre impozitul datorat in Roimania si cel care l-am platit in Canada.)

Eu totusi, (in momentul in care capat resedintza fiscala) o sa platesc voluntar la CASS 10% din pensia din Canada ca sa ma asigur la sanatate.

Problema este ce fac din momentul in care ajung in Romania pina cind sint luat in evidentza fiscala, adica 6 luni de zile.

GIndirea mea era asa:
1) orice cetatean roman cu domiciliul in Romania (nu vorbesc fiscal, vorbesc de carte de identitate) are dreptul la asigurare medicala
2) in primele 6 luni in Romania nu am dreptul sa fiu in evidentza fiscala, deci nu pot sa platesc nici macar impozitul pe ventiurile din strainatate., sa nu vorbim de 10% la suta CASS

Deci, pentru primele 6 luni de stat in Romania, exista, logic vorbind, doar 2 optiuni:

1) Platesc CASS 10 la suta din venitul minim pe economie,, si daca, later on, ANAFul decide ca trebuia sa platesc 10% din pensia din Canada, atunci o sa platesc diferentza dintre cit ar fi trbuit sa platesc (10% din venitul Canadian) si cit am patit ( 10% din venitul minim pe Romania)

2) platesc direct de la incept 10% din pensia din Canada, chiar daca nu sint inca luat in evidentza fiscala

Adica: oricum am dreptul la asigurare pentru ca am carte de identitate de acuma 2 ani, si am domiciliul in Romania. Singura intrbare este daca platesc 10% din venitul din Canada,sau 10% din venitul minim pe econmie din Romania.

Diferentza dintre pensia mea (sub 4000 pe luna) si venitul minum pe economie este de 1000 de lei probabil. Deci, in ce mai rau caz o sa datorez ANAFULUI 10% din 1000 lei pe luna,, pentru primele 6 luni de stat in Romania, (pina sint luat in evidentza fiscala)

Cam asta e gindirea mea, dar sper ca cineva sa confirme... sau sa imi arate pasii mai bine
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2023
ender1986, utilizator


ender1986 a scris:


GIndirea mea era asa:
1) orice cetatean roman cu domiciliul in Romania (nu vorbesc fiscal, vorbesc de carte de identitate) are dreptul la asigurare medicala
2) in primele 6 luni in Romania nu am dreptul sa fiu in evidentza fiscala, deci nu pot sa platesc nici macar impozitul pe ventiurile din strainatate., sa nu vorbim de 10% la suta CASS



1) Da intradevar am citit eu gresit, daca va mutati domiciliul aici, este posibil sa fiti considerat rezident fiscal automat. Insa eu m-am gandit la obligatiile pe care le puteti avea in strainatate, plus cum considera Romania veniturile pe care le puteti avea din Canada reciproc. De aia se complica.

Oricum oricine are garantat acces la UPU gratuit indiferent de cine e, dar acoperirea totala se face dupa declaratia unica.

2) Daca aveti pensie din Romania de la Statul Roman sunteti deja asigurat automat daca va mutati domiciliul aici, nu mai trebuie sa depuneti nimic la ANAF (daca nu aveti si alte venituri desigur). Trimiteti cerere la CNASS sa vi se confirme, ca am mai patit eu odata ca am depus declaratia unica si din greseala nu am fost asigurat 1 luna ca s-a facut o greseala la CNASS, trebuie va interesati, sa nu patiti ca eu ca medicul de familie a trebuit sa ma instiinteze ca nu imi poate da medicament compensat... eh

Pai nu, eu nu o sa am pensie din Romania.

Singura sursa de venit in Romania o sa fie pensia din Canada.

Pe mine nu ma preocupa ce se intimp[e cu asigurarea CASS dupa ce intru in evidentza fiscala.

Dupa 6 luni de stat in Romania, o sa fiu luat in evidentza fiscala in Romania. In acel moment, pensia mea din Canada o sa devina venit impozabil in Romania, si o platesc taxe in Romania. Ca sa fiu specific, o sa se aplice conventia de evitare a dublei impozitari dintre Canada si Romania, si stiu exact cita taxa de impozit o sa platesc in Romania.

Ce vreau sa stiu este cum sa ma descurc din punctul de vedere al asigurarii la sanatate in primele 6 luni de stat in Romania, cind nu o am venit impozabil in Romania, (pentru ca nu sint inca rezident fiscal roman.) Adica. as vrea sa stiu cum ma asigur la CASS din prima zii de cind sosec in Romania.

Speram ca cinvea o sa vina cu sugestii de tipul la ce gisheu sa ma duc, cu cine sa vorbesc, cum pun problema cu functionarii.. si asa mai departe.

Adica nu cred ca sint singurul roman care se repatriaza in Romania, si vrea sa se asigure la CASS, in timp trebuie sa asteapte 6 luni ca sa fie luat in evidentza fiscala...


Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2023
ender1986, utilizator
Scuze pentru raspuns intarziat.

Am inteles eu gresit ce ati vrut sa ziceti, ma gandeam ca daca ati plecat acu cativa ani totusi ati muncit ceva in Romania astfel ati avea ceva pensie oricat de minima.

Referitor la domiciliu, daca va mutati domiciliul aici, pe care oricum in 15 zile trebuie sa il declarati (OUG 97/2005), o sa fiti luat in evidenta fiscala automat. Nu trebuie sa asteptati 180 de zile, sunteti dupaia automat considerat rezident fiscal, si probabil o sa trebuiasca sa depuneti declaratia unica in 30 de zile dupa ce va faceti buletin. Daca nu v-ati actualizat datele de pana acum, probabil o sa fiti sanctionat, dar nu mult e 40 RON.

Venitul acela posibil sa fie considerat venit din strainatate, daca nu exista ceva tratate intre cele doua tari care v-ar scuti, de care nu sunt sigur, ca totusi nu este din UE. Nu stiu cum va taxeaza fiscul din Canada, si daca s-ar aplica evitarea a dublei impuneri (s-au cum v-ar considera Canada sa nu aiba ei vreo lege care ar zice ca v-ar taxa dupa interesele economice, daca le aveti acolo chiar si dupa renuntarea domiciliului). Oricum atasat la declaratia unica trebuie sa atasati documentatia venitului, tradus legalizat documentatia din Canada, si o sa decida ei cat aveti de platit.

Dupa ce primiti decizia de impunere (~60 de zile) si o achitati sunteti considerat asigurat automat, dar ei zic ca tot sa va duceti la CNASS dupaia si sa le intrebati daca figurati in sistem, ca eu am mai patit asa. Depinde ce organizatie interna au ei, ca in trecut au solicitat documentatiile de la ANAF inainte sa va ia in registru, probabil s-a modernizat de atunci, dar se schimba in fiecare an.

Daca aveti intrebari, puteti contacta serviciul de relatii cu publicul al ANAF si CNASS , oficiul teritorial de unde veti apartine, au ei numar de telefon pe siteul lor, si probabil puteti vorbi cu ei si in engleza daca ar fi mai greu cu limba romana dupa atatia ani.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2023
unomstresat, utilizator

Alte discuții în legătură

Cim suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass voluntar trandafir2 trandafir2 Buna ziua, In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass prin ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru nerezidenti care obtin venituri din chirii. ContSters320921 ContSters320921 Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, ... (vezi toată discuția)
Buna sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate, am si pasaport ... gabrici gabrici Buna Sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate, am si pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate si mi s-a luat buletinul. La momentul la care am ... (vezi toată discuția)