ender1986 a scris:
GIndirea mea era asa:
1) orice cetatean roman cu domiciliul in Romania (nu vorbesc fiscal, vorbesc de carte de identitate) are dreptul la asigurare medicala
2) in primele 6 luni in Romania nu am dreptul sa fiu in evidentza fiscala, deci nu pot sa platesc nici macar impozitul pe ventiurile din strainatate., sa nu vorbim de 10% la suta CASS
1) Da intradevar am citit eu gresit, daca va mutati domiciliul aici, este posibil sa fiti considerat rezident fiscal automat. Insa eu m-am gandit la obligatiile pe care le puteti avea in strainatate, plus cum considera Romania veniturile pe care le puteti avea din Canada reciproc. De aia se complica.
Oricum oricine are garantat acces la UPU gratuit indiferent de cine e, dar acoperirea totala se face dupa declaratia unica.
2) Daca aveti pensie din Romania de la Statul Roman sunteti deja asigurat automat daca va mutati domiciliul aici, nu mai trebuie sa depuneti nimic la ANAF (daca nu aveti si alte venituri desigur). Trimiteti cerere la CNASS sa vi se confirme, ca am mai patit eu odata ca am depus declaratia unica si din greseala nu am fost asigurat 1 luna ca s-a facut o greseala la CNASS, trebuie va interesati, sa nu patiti ca eu ca medicul de familie a trebuit sa ma instiinteze ca nu imi poate da medicament compensat... eh