avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Activitate Nedelea Florin

Activitate Nedelea Florin

Interesul perntru a continua procesul este al familiei, al soției... există un formular sau o cere tip pentru ”introducerea în cauză a moştenitorilor”, „partea interesată” şi „termen pentru introducerea în judecată”.
Am gasit ceva pe ghidul justitiabilului [ link extern ]

Art. 412 al. 1 pct. 1 N.C.P.C. obligă instanţa să constate suspendarea de drept a judecăţii în cazul decesului uneia dintre părţi în cursul judecăţii măsură care poate fi împiedicată prin arătarea de către partea interesată a moştenitorilor părţii decedate; această indicare se poate face fie prin dovedirea calităţii de moştenitor cu certificatul de moştenitor sau cel de calitate de moştenitor, fie – în mod excepţional – prin prezentarea certificatelor de stare civilă ale persoanelor astfel desemnate, dimpreună cu probarea actului celui care are vocaţie succesorală concretă de acceptare expresă sau tacită a moştenirii părţi decedate (iar o cerere de continuare de deschidere a judecăţii sau o declaraţie în faţa instanţei că înţelege să continue procesul valorează acceptarea tacită).

Cu toate acestea instanţa nu va putea trece la analiza îndeplinirii tuturor condiţiilor care să permită constatarea calităţi de moştenitor, dacă aceasta nu reiese din probatoriile administrate la termenul la care se cere continuarea/redeschiderea judecăţii.

Potrivit art. 412 alin. 1 pct. 1 N.C.P.C., judecarea cauzelor se suspendă de drept prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a acestora.

După cum s-a arătat în doctrina de drept procesual civil, suspendarea de drept a procesului intervine, în mod obligatoriu, în baza legii şi implică o oprire a cursului judecăţii ori de câte ori instanţa constată apariţia vreuneia dintre împrejurările prevăzute de art. 412 şi întrunirea condiţiilor impuse de ipotezele normative ale acestui text[1].

Scopul instituirii acestei reguli obligatorii este garantarea dreptului la apărare al părţilor şi asigurarea principiului contradictorialităţii[2], fiind singurul instrument prin care se furnizează celor interesaţi posibilitatea continuării judecăţii prin înlăturarea cauzei care impune instanţei întreruperea cursului judecăţii dar, totodată şi singurul mijloc prin care se asigură regularitatea desfăşurării judecăţii, pronunţarea unei hotărâri în contradictoriu cu o parte decedată reprezintă un caz de încălcare a legii[3] ce atrage nulitatea absolută nesocotit grav principiul contradictorialităţii şi al dreptului la apărare[4].

După cum rezultă din lectura art. 412 al. 1 pct. 1 N.C.P.C., legiuitorul a stipulat regula suspendării judecăţii în situaţia în care, după introducerea cererii de chemare în judecată[5], intervine decesul uneia dintre părţi, incidenţa acestei reguli irevocabile[6] putând fi evitată dacă partea interesată solicită termen pentru introducerea în cauză a moştenitorilor.

Explicitarea deplină a sensului acestei reguli presupune analiza înţelesului a trei noţiuni utilizate: „introducerea în cauză a moştenitorilor”, „partea interesată” şi „termen pentru introducerea în judecată”.
Apelul - Întreruperea termenului de apel -
Art. 469. -
(1) Termenul de apel se întrerupe prin moartea părţii care are interes să facă apel. În acest caz se face din nou o singură comunicare a hotărârii, la cel din urmă domiciliu al părţii, pe numele moştenirii, fără să se arate numele şi calitatea fiecărui moştenitor.
(2) Termenul de apel va începe să curgă din nou de la data comunicării prevăzute la alin. (1). Pentru moştenitorii incapabili, cei cu capacitate restrânsă sau dispăruţi ori în caz de moştenire vacantă, termenul va curge din ziua în care se va numi tutorele, curatorul sau administratorul provizoriu, după caz.
(3) Apelul nu constituie prin el însuşi un act de acceptare a moştenirii.
(4) Termenul de apel se întrerupe şi prin moartea mandatarului căruia i s-a făcut comunicarea. În acest caz se va face o nouă comunicare părţii, la domiciliul ei, iar termenul de apel va începe să curgă din nou de la această dată.

gi-jane2 a scris:

Duc certificatul de deces și se încheie procesul.
Nu au interes sa continue procesul.

Doar după ce agentul procedural sau postasul va căutat fizic la domiciliu sau prin telefon și nu va gasit, sau va gasit dar ați refuzat citația, Asfel acesta va completa un proces verbal în care va menționa că nu ați fost găsit sau că ați refuzat și citatia va fost pusă la cutia poștală personală, dar in nici-un caz nu are voie să o lase la cutia comună, la avizier, la vecini, sau la primul om care ii iese în cale
mabu a scris:

citatia poate fi lasata in cutia postala?

A decedat apelantul intr-un proces civil, cum poate continua mai departe familia?
A decedat apelantul, sotia/vaduva poate continua mai departe în procesul civil de anulare a unei amenzi, dacă da, ce cerere ar trebui să facă către instantă?!
Există un model de cerere?
Pot solicita ca, la audieri unde sunt chemat în calitate de persoană vătămată (într-o speță cu niște vecinii agresori), să asiste un membru de familie?
Dacă da, Către cine fac solicitarea, secția de poliție sau către procuror?
Doamnă romascanu, am fost foarte nemultumit, considerand că, citația s-a pierdut undeva pe drum și am pierdut din motiv de neprezentare, Vă mulțumesc pentru răspuns, sper să aveți dreptate, sincer mi-ați luat o piatră de pe inimă!
Cod Civil - Cod Penal - Cod Administrativ - Un avocat te poate reprezenta într-un doar/situație pentru toate cele trei ”coduri”?

Adică pot angaja un avocat care să mă reprezinte atât în procesul penal, civil cât și în cel administrativ?!

Salut mă confrunt cu o problemă, am nevoie de sprijinul dvs pentru a-mi spala imaginea, nu suport ideea că am fost amendat in mod abuziv, dacă aș fi fost vinovat nu m-ar fi deranjat S.O.S.!
1) înainte de toate menționez că, am primit o amendă abuziv,
2) am făcut o plângere contravențională,
3) apoi am fost avizat să plătesc taxa judiciară de timbru,
4) am plătit-o și am făcut o cerere de reexaminare timbru,
5) in data de 03.04.2023 a fost o ședință de care nu am avut habar, practic nu am fost înștiințat in nici un fel, nu am primit citație..absolut nimic, deci nu m-am prezentat, dar .. am obervat de pe net că..
6) sa dat decizia de mai jos...
7) Ce înseamnă, ce este de făcut?

Tip soluție: Încheiere - Abținere -
Soluția pe scurt: Admite declarația de abținere formulată de către domnul judecător Cucu Cristi Georgian. Dispune trimiterea cauzei la compartimentul registratură în vederea repartizării aleatorie. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția pârților prin mijlocirea grefei instanței, azi
Document: Încheiere – abținere