avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... A decedat apelantul intr-un proces civil, cum poate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

A decedat apelantul intr-un proces civil, cum poate continua mai departe familia?

A decedat apelantul intr-un proces civil, cum poate continua mai departe familia?
A decedat apelantul, sotia/vaduva poate continua mai departe în procesul civil de anulare a unei amenzi, dacă da, ce cerere ar trebui să facă către instantă?!
Există un model de cerere?
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2023
Nedelea Florin, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:08, 3 Decembrie 2023
Duc certificatul de deces și se încheie procesul.
Nu au interes sa continue procesul.
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Interesul perntru a continua procesul este al familiei, al soției... există un formular sau o cere tip pentru ”introducerea în cauză a moştenitorilor”, „partea interesată” şi „termen pentru introducerea în judecată”.
Am gasit ceva pe ghidul justitiabilului [ link extern ]

Art. 412 al. 1 pct. 1 N.C.P.C. obligă instanţa să constate suspendarea de drept a judecăţii în cazul decesului uneia dintre părţi în cursul judecăţii măsură care poate fi împiedicată prin arătarea de către partea interesată a moştenitorilor părţii decedate; această indicare se poate face fie prin dovedirea calităţii de moştenitor cu certificatul de moştenitor sau cel de calitate de moştenitor, fie – în mod excepţional – prin prezentarea certificatelor de stare civilă ale persoanelor astfel desemnate, dimpreună cu probarea actului celui care are vocaţie succesorală concretă de acceptare expresă sau tacită a moştenirii părţi decedate (iar o cerere de continuare de deschidere a judecăţii sau o declaraţie în faţa instanţei că înţelege să continue procesul valorează acceptarea tacită).

Cu toate acestea instanţa nu va putea trece la analiza îndeplinirii tuturor condiţiilor care să permită constatarea calităţi de moştenitor, dacă aceasta nu reiese din probatoriile administrate la termenul la care se cere continuarea/redeschiderea judecăţii.

Potrivit art. 412 alin. 1 pct. 1 N.C.P.C., judecarea cauzelor se suspendă de drept prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a acestora.

După cum s-a arătat în doctrina de drept procesual civil, suspendarea de drept a procesului intervine, în mod obligatoriu, în baza legii şi implică o oprire a cursului judecăţii ori de câte ori instanţa constată apariţia vreuneia dintre împrejurările prevăzute de art. 412 şi întrunirea condiţiilor impuse de ipotezele normative ale acestui text[1].

Scopul instituirii acestei reguli obligatorii este garantarea dreptului la apărare al părţilor şi asigurarea principiului contradictorialităţii[2], fiind singurul instrument prin care se furnizează celor interesaţi posibilitatea continuării judecăţii prin înlăturarea cauzei care impune instanţei întreruperea cursului judecăţii dar, totodată şi singurul mijloc prin care se asigură regularitatea desfăşurării judecăţii, pronunţarea unei hotărâri în contradictoriu cu o parte decedată reprezintă un caz de încălcare a legii[3] ce atrage nulitatea absolută nesocotit grav principiul contradictorialităţii şi al dreptului la apărare[4].

După cum rezultă din lectura art. 412 al. 1 pct. 1 N.C.P.C., legiuitorul a stipulat regula suspendării judecăţii în situaţia în care, după introducerea cererii de chemare în judecată[5], intervine decesul uneia dintre părţi, incidenţa acestei reguli irevocabile[6] putând fi evitată dacă partea interesată solicită termen pentru introducerea în cauză a moştenitorilor.

Explicitarea deplină a sensului acestei reguli presupune analiza înţelesului a trei noţiuni utilizate: „introducerea în cauză a moştenitorilor”, „partea interesată” şi „termen pentru introducerea în judecată”.
Apelul - Întreruperea termenului de apel -
Art. 469. -
(1) Termenul de apel se întrerupe prin moartea părţii care are interes să facă apel. În acest caz se face din nou o singură comunicare a hotărârii, la cel din urmă domiciliu al părţii, pe numele moştenirii, fără să se arate numele şi calitatea fiecărui moştenitor.
(2) Termenul de apel va începe să curgă din nou de la data comunicării prevăzute la alin. (1). Pentru moştenitorii incapabili, cei cu capacitate restrânsă sau dispăruţi ori în caz de moştenire vacantă, termenul va curge din ziua în care se va numi tutorele, curatorul sau administratorul provizoriu, după caz.
(3) Apelul nu constituie prin el însuşi un act de acceptare a moştenirii.
(4) Termenul de apel se întrerupe şi prin moartea mandatarului căruia i s-a făcut comunicarea. În acest caz se va face o nouă comunicare părţii, la domiciliul ei, iar termenul de apel va începe să curgă din nou de la această dată.

gi-jane2 a scris:

Duc certificatul de deces și se încheie procesul.
Nu au interes sa continue procesul.

Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2023
Nedelea Florin, utilizator
Dacă se obtine același rezultat, nu vad interesul.
Nici nu știu daca fiind vb de amenda, o data decedat, mai poate continua procesul cu mostenitorii. Fiind vb de amenda, ea e personala o data ce e decedat, mostenitorii nu pot fi obligați sa plateasca.
Deci odată anunțată instanta ca a decedat, procesul nu mai continua.
Dacă aveți bani de recuperat, poate reclamantul a cerut ceva special, aveti un model în link, verificați și art de lege scrise în el, sa fie de actualitate
[ link extern ] /

Soția sa ia certificat de calitate de mostenitor de la notar
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea în cauză a moștenitorilor mi ris mi ris Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre ... (vezi toată discuția)
Buna ziua daca in cursul unui proces de iesire din indiviziune, ... Manuela Dumitru Manuela Dumitru Buna ziua Daca in cursul unui proces de iesire din indiviziune, unul dintre parati a decedat, care este evolutia procesului ? Mentionez faptul ca decedatul ... (vezi toată discuția)
Decesul reclamantei gilmi gilmi In cazul decesului survenit al reclamantei, reprezentata prin fiul ei ,care in calitatea de mandatar al reclamantei, poate acesta din urma sa introduca in ... (vezi toată discuția)