avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Daca in cursul unui proces de iesire din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Daca in cursul unui proces de iesire din indiviziune, ...

Buna ziua
Daca in cursul unui proces de iesire din indiviziune, unul dintre parati a decedat, care este evolutia procesului ? Mentionez faptul ca decedatul are mostenitori. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Manuela Dumitru , utilizator 06:57, 22 Martie 2023
Daca sunteti mostenitorul partii decedate, aveti dreptul ca continuati procesul cu privire la drepturile şi obligaţiile respective in locul defunctului, dobandind calitatea procesuala pe care a avut-o antecesorul dvs.

In situatia in care sunteti parte in proces, potrivit art. 412 alin. 1 pct. 1 Cod de procedura civila, judecarea cauzelor se
suspendă de drept prin decesul uneia dintre parti, pana la introducerea in cauza a mostenitorilor, in afara de cazul cand partea interesata cere termen pentru introducerea in judecata a acestora.

Codul de procedura civila prevede ca, mostenitorii preiau pozitia procesuala a autorului lor numai daca decesul a intervenit pe parcursul judecatii.
Daca paratul erau decedat la momentul investirii instantei, acesta nu avea capacitate de folosinta si nu putea fi parte in proces.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
Va multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana citata a decedat avocos avocos Buna ziua, Dca o persoana citata in instanta a decedat inainte de prima infatisare ce se poate intampla cu acel proces? multumesc (vezi toată discuția)
Introducerea în cauză a moștenitorilor mi ris mi ris Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre ... (vezi toată discuția)
Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj ... bodisin bodisin Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj =care este momentul pana la care se face modificarea cererii de chemare in judecata si ... (vezi toată discuția)