avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj ...

Intrebare va rog un raspuns adecvat referitor si la speta iccj =care este momentul pana la care se face modificarea cererii de chemare in judecata si introducerea mostenitorilor persoanei decedate ,parate ,anterior procesului . Cu referire la ==== Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că formularea unei cereri de chemare în judecată a unei persoane predecedate la data sesizării instanței impune soluția admiterii excepției lipsei capacității de folosință a părții pentru neîndeplinirea unei condiții de promovare a acțiunii civile, în acestă situație nefiind incidentă instituția introducerii în cauză a moștenitorilor, reglementată de art. 243 C. proc. civ. (art. 412 NCPC), întrucât acesta pleacă de la premisa că cerința capacității civile a părții a fost îndeplinită la data sesizării, dar partea a decedat pe parcursul soluționării litigiului. Înalta Curte a precizat că remediul unei acțiuni promovate împotriva pârâtului predecedat la data introducerii cererii de chemare în judecată constă în formularea de către reclamant a unei cereri modificatoare a cadrului procesual prin chemarea în judecată a moștenitorului, în limitele temporale permise de legea de procedură. (Decizia nr. 606 din 24 februarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare teren
Cel mai recent răspuns: bodisin , utilizator 06:24, 1 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg intrebarea dvs.
Mi se pare foarte clar, logic si juridic, (și chiar moral!) este clar ca nu poti chema in judecată o persoana decedata!
Nu te poti judeca cu un mort.
Iar daca acesta are mostenitori, îi chemi de la inceput pe acestia. Nu poti introduce in cauza mostenitorii, decat daca paratul decedeaza in timpul procesului. Dar, atat timp cat la momentul introducerii actiunii, demararii procesului, persoana respectiva era deja decedata, solutia este de respingere a actiunii,
Multumesc ,precizez ca 3 parati sunt in viata si 2 decedati anterior procesului.Inlta Curte zice ca se poate face introducerea mostenitorilor ,cu modificarea actiunii pana la momentul din procedura .Nu stiu care este acel moment.Remediul unei acțiuni promovate împotriva pârâtului predecedat la data introducerii cererii de chemare în judecată constă în formularea de către reclamant a unei cereri modificatoare a cadrului procesual prin chemarea în judecată a moștenitorului, dar numai în condițiile procedurii reglementate de dispozițiile art. 132 ale Codului procedură civilă de la 1865. Prin urmare, reclamantul poate formula această cerere numai până la prima zi de înfățișare, așa cum este aceasta definită în art. 134 C. proc. civ., nefiind incidente dispozițiile art. 243 C. proc. civ. Dar dupa Noul cod cum mai este ,tot pana la prima zi de in fatisare ,:;Țsau ca .. În conformitate cu prevederile art. 204 din noul Cod de procedură civilă, reclamantul poate să-şi modifice cererea, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut anterior poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
bodisin, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Văd că ați găsit singur răspunsul: art 204 ncpc.
Nu trebuie confundată modificarea de acțiune cu introducerea în cauză a moștenitorilor, chiar dacă, în anumite condiții (prevăzute de art. 204) modificarea de acțiune funcționează și ca remediu pentru situația în care, din eroare, din neștiință etc. a fost chemat în judecată o persoană decedată.

Dacă o parte a decedat pe parcursul procesului, atunci sunt aplicabile dispozițiile referitoare la introducerea în cauză a moștenitorilor.

Dacă o persoană era DEJA decedată la data chemării ei în judecată, soluția este aceea a respingerii acțiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de capacitate de folosința (adică moartă).

Cu toate acestea, mai există o șansă (un remediu). Reclamantul să realizeze că pârâtul chemat de el în judecată era deja ... îngropat/decedat. Și să-și modifice acțiunea până la primul termen de judecată la care a fost legal citat (în condițiile art. 204 ncpc).
Până la acest moment, orice reclamant poate/are dreptul să-și modifice acțiunea arătând, de exemplu (și în "traducere" liberă) că nu mai vrea să se judece cu Ionel, ci cu Vasilică și Georgel (aceștia doi fiind, întâmplător, moștenitorii lui Ionel, îngropatul). Modificarea de acțiune poate să vizeze părțile (ca în exemplul de mai sus) dar poate să vizeze și obiectul sau cauza acțiunii.

În practică, lucrurile depind și de poziția adversarului. Că de aș fi eu, există două variante: poate am chef (a se citi interes pentru clientul meu) să-l las pe reclamant să-și modifice acțiunea și după primul termen (și atunci va putea) sau nu am acest interes și atunci... pleacă acasă să învețe să scrie acțiuni. (pe banii lui: căci taxa de timbru a risipit-o, mai plătește și cheltuieli de judecată etc.) Depinde.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
romascanu, moderator
Multumesc ,insa cum se intampla daca sunt 2 parati in viata si 2 parati erau morti a data declansarii actiunii ...,Va putea instanta sa citeze mostenitorii si apoi functie de pozitia noastra sa respinga actiunea reclamantului .Ne judecam de 6 ani si abia acum au gasit mostenitorii.instanta deja i-a citat desi ne-am opus .la unul nu gaseste domiciliul ,intra in baza de date ..
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
bodisin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu 2 parati care sunt in viata si 2 decedati anterior ... bodisin bodisin Proces cu 2 parati care sunt in viata si 2 decedati anterior procesului.Inlta Curte zice ca se poate face introducerea mostenitorilor ,cu modificarea actiunii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . Înalta curte a precizat că remediul unei acțiuni ... bodisin bodisin Buna ziua . Înalta Curte a precizat că remediul unei acțiuni promovate împotriva pârâtului predecedat la data introducerii cererii de chemare în ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesuala, va rog un sfat leusan leusan Este corecta urmatoarea situatie?: Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de ... (vezi toată discuția)