Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de servicii.
Se suspenda actiunea din vina reclamantului in baza art 155/1 cpc dupa mai multe termene acordate de instanta reclmantului pentru a-si preciza cererea.reclamantul nu cere decat acordare alt termen(conf incheierilor de sedinta)
Ulterior reclamantul afla pe diferite cai(nu de la notariat ) de unul din mostenitori si cere repunere pe rol in baza art 245 alin 2 cpc
Art. 245
Judecata reîncepe:
1.prin cererea de redeschidere făcută de una din părţi, când ea s-a suspendat prin învoirea părţilor sau prin lipsa lor;
2.prin cererea de redeschidere, făcută cu arătarea moştenitorilor, tutorelui sau curatorului, a celui reprezentat de mandatarul defunct, a noului mandatar sau, după caz, a părţii interesate, a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, în cazurile prevăzute de art. 243.
Art. 243
(1)Judecata, pricinilor se suspendă de drept:
1.prin moartea uneia din părţi, afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a moştenitorilor;............................
:.Insa din consultarea dosarului nu reiese ca reclamantul a indeplinit prevederile art 243 pct 1,la care face trimitere art 245 alin 2. Acesta a cerut doua termene pentru a-si preciza cererea, nepomenind nici o clipa de introducerea in cauza a mostenitorilor .Instanta la ultimul termen a dispus suspendarea in baza art 155/1.
Intrebarea mea este:daca procesul a fost intentat impotriva unei persoane decedate de peste 1 an, ,nefiind decedata introducerea actiunii,practic fara capacitate procesuala ,cum poate chema un mostenitor in cauza cand parata era decedata la data introducerii actiunii?
Poate invoca in intimpinare pe cale de exceptie faptul ca mostenitorul nu are calitate procesuala intrucat actiunea a fost pornita impotriva mamei decedate, si nu decedata ulterior introducerii actiunii?
Da, se poate invoca prin intampinare lipsa capacitatii procesuale de folosinta, deoarece la data introducerii actiunii, paratul era decedat.
Dar, aici intervine si practica instantei respective; exista posibilitatea ca instanta sa admita cererea de repunere pe rol, daca reclamantul arata in cererea precizatoare arata care sunt paratii .
Va recomand sa va angajati un avocat, deoarece este un domeniu extrem de delicat acesta... e ca mersul pe sarma ... daca nu sti cum sa calci, ai cazut... existand posibilitatea sa nu cazi daca sti pe unde sa o iei
O persoana decedata nu poate fi parte in proces deoarece nu avea capacitate de exercitiu a drepturilor la data inregistrarii cererii de chemare in judecata.
Solutia in proces este previzibila, in sensul ca se va dispune respingerea cererii de chemare in judecata.
Dupa solutionarea acestui proces reclamantul va promova o noua cerere de chemare in judecata impotriva mostenitorilor(daca ar fi fost abil ar fi facut-o de indata ce a aflat ca parata era decedata la data introducerii cererii).
Singura dvs. preocupare trebuie sa vizeze continuarea acestui proces pana la implinirea termenului de prescriptie(3 ani de la data nasterii dreptului la actiune,).
In concluzie, trebuie sa depuneti copia certificatului de deces si sa solicitati respingerea cererii ca fiind promovata impotriva unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu daca s-a implinit termenul de prescriptie sau sa trageti de timp daca nu.
Eu sunt de părerea d-nei @Car3men, pe care îmi permit să o nuanțez.
Nu este vorba că nu puteți invoca această excepție, ci despre utilitatea invocării.
Reclamantul își poate preciza cu succes cererea, în sensul chemării în judecată a moștenitorilor, în acest stadiu procesual. Chiar dacă se admite excepția privitoare la defunct, rămân moștenitorii. Practic nu câștigați nimic, în acest caz.
Este, deci, necesar să urmați sfatul d-nei @Car3men și să vă angajați un avocat, cauza nefiind chiar simplă.
Chiar daca a fost suspendata in baza art 155/1 ?
A cerut 2 termene pentru a preciza sa-si cererea si nu a facut-o, a cerut dupa 6 luni repunerea pe rol si introducerea in cauza a mostenitorilor,dar numai a unuia dintre ei desi sunt mai multi.
Acestia au calitatea procesuala daca el nu a cerut atunci prin cerere precizatoare in baza art 245 al920 ii poate chema?
Invocare exceptii
leusan
1)-cand se invoca exceptii intr-o cauza este obligatoriu si motivarea lor in fat instantei sau numai pe baza probelor administrate sa se ceara respingerea ... (vezi toată discuția)