avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune suspendata in baza art 155/1
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune suspendata in baza art 155/1

1) Se introduce o actiune pentru somatie de plata in 2011.Citatia se intoarce cu ,,debitor decedat"(din 2010).Juristul institutiei creditoare ,cere termen pentru a-si putea preciza cererea.

La dosar nu exista nici o cerere de precizare ,instanta dispune suspendarea cauzei in virtutea art 155/1.

Ulterior institutia prin juristul sau (far a face demersurile legale cerute de lege [entru a afla mostenitorii) in baza unei cerei adresate de unul din succesori, cere repunerea pe rol in baza art 245 al(2) cod.pr civ. Insa acel art face trimitere la art 243, care spune ca ,,Suspendarea judecăţii
Art. 243

(1)Judecata, pricinilor se suspendă de drept:

1.prin moartea uneia din părţi, afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a moştenitorilor;.......................................(restul nu fac obiectul )

dar juristul nu a cerut termen pentru asa ceva ci ultima piesa din dosar ,este acea incheiere prin care se acorda termen creditoarei pentru a-si putea preciza cererea.

In aceasta situatie se invoca corect art 245 al(2) in cererea de repunere pe rol?
de catre institutia creditoare? ,,Art. 245

Judecata reîncepe:

1.prin cererea de redeschidere făcută de una din părţi, când ea s-a suspendat prin învoirea părţilor sau prin lipsa lor;

2.prin cererea de redeschidere, făcută cu arătarea moştenitorilor, tutorelui sau curatorului, a celui reprezentat de mandatarul defunct, a noului mandatar sau, după caz, a părţii interesate, a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, în cazurile prevăzute de art. 243.

si art 155/1

ecţiunea I
Înfăţişări şi dezbateri
Art. 155

(1)Amânarea judecăţii în temeiul învoielii părţilor nu se poate încuviinţa decât o singură dată în cursul instanţei.

(2)După o asemenea amânare, judecata, dacă părţile nu stăruiesc, va fi suspendată şi nu va fi redeschisă decât după plata sumelor prevăzute de legea timbrului pentru redeschiderea pricinilor.

(3)Instanţa este obligată să cerceteze dacă amânarea cerută de amândouă părţile pentru un motiv anumit nu tinde la o amânare prin învoiala părţilor; este socotită ca atare cererea de amânare la care cealaltă parte s-ar putea împotrivi.


ce poate cere succesorul care a fost introdus in cauza in aceasta situatie?

de asemenea contractul nu este insusit de debitoarare ,semnatura fiind a fiicei sale.
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 17:58, 30 Decembrie 2011
vedeti cererea formulata de susceptibil si dupa aceea actionati in consecinta
Cererea initiala este pornita impotriva persoanei decedate, debitoarea(obligarea la plata sumei...) .
La termen fixat se intoarce citatia cu mentiunea,,debitor decedat" iar juristul creditoarei cere un alt termen pentru a-si putea preciza cererea .
Insa nu vine cu nici o ceree precizatoare,adica el nu inainteaza instantei, nimic ,nici o cerere ulterior infatisarii , prin care sa-si motiveze aceasta solicitare ,respectiv ca doreste introducerea in cauza a mostenitorilor.

Si astfel instanta la termenul urmator suspenda judecata in baza art 155/1. Cu termen de recurs in 10 zile

El ulterior adica dupa 6 luni vine cu o cerere de repunere pe rol,,in care cere introducerea in cauza a mostenitorului X in calitate de debitor ,ca mostenitor al defunctei Y.in baza art 245 al(2) cpc.


Este corect eu asta intreb,in calitate de succesor,daca juristul nu a solicitat la termen ca doreste suspendarea in baza art 243 al(1) pct 1,
El a cerut termen numai pentru a-si preciza cererea. in luna mai ,lucru care nu l-a facut.,iar la termenul din iunie cere acelasi lucru, termen pentru a-si preciza cererea dar ce anume sa precizeze nu specifica(adica nu a cerut amanrea in vederea introducerii in cauza a mostenitorilor) si instanta suspenda judecata .
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
leusan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea procesuala, va rog un sfat leusan leusan Este corecta urmatoarea situatie?: Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate suspenda un proces civil? Costica33 Costica33 Am intentat un proces si am interes sa-l suspend. Va rog sa-mi spuneti cum se poate suspenda un proces pe o perioada mai mare sau egala cu un an. Multumesc. (vezi toată discuția)
Repunere pe rol a unei cauze suspendate OANA GORAN OANA GORAN daca s-a suspendat cauza pe 242/2 cpc, pot face cerere de repunere pe rol??? si ce motive as putea invoca?? (vezi toată discuția)