avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... repunere pe rol a unei cauze suspendate
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

repunere pe rol a unei cauze suspendate

daca s-a suspendat cauza pe 242/2 cpc, pot face cerere de repunere pe rol???
si ce motive as putea invoca??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 19 Iulie 2009
ela.g a scris:

daca s-a suspendat cauza pe 242/2 cpc, pot face cerere de repunere pe rol???
si ce motive as putea invoca??


Potrivit art.245 C.proc.civ., judecare reîncepe prin cerere de redeschidere făcută de una din părţi, in situatia in care ea a fost suspendata din cauza lipsei partilor. În situaţia de faţă urmează ca în acelaşi dosar să faceţi o cerere de repunere a cauzei pe rol în termen de un an de la suspendarea cauzei, iar judecata se reia din stadiul în care a rămas înainte de suspendare. Cererea de repunere pe rol se timbrează cu jumătate din taxa de timbru plătită iniţial.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult de raspuns ! Si pe mine ma interesa subiectul.
sa inteleg ca daca judecata se suspenda astazi, eu pot redeschide cauza maine si judecata se reia poimaine? asta ca sa inteleg, adica nu dupa 1 an am dreptul sa redeschid nu?
Ei, nu chiar poimaine (se fixeaza un termen de cca o luna) dar cam asta e ideea.
In nici un caz peste un an. O cererere care a ramas in nelucrare din vina partii (care putea sa faca cerere de repunere pe rol) mai mult de un an in materie civila se perima (sau mai pe intelesul dvs., ca efect al perimarii, se considera ca acea cerere/dosar nu a existat niciodata).
Daca un reclamant a facut toate eforturile, intr-o luna, si nu a primit la timp toate documentele necesare altor demersuri pentru ca institutia care trebuia sa isi faca treaba a tras de timp, e vina reclamantului ? Nu. Poate suspenda judecatorul actiunea pe baza art 155 cpc (1)? asa cum i-a pus in vedere de la celalalt termen? Tine de fiecare judecator in parte suspendarea sau e impotriva cutumei? In ce conditii practice se cere suspendarea?la art. 242 cand amandoua partile o cer, deci nu cazul; sau cand partile nu se prezinta, nu e cazul. E cazul unui parat decedat anterior care nu se poate prezenta, lipsa capacitate de folosinta. Si atunci, ce fel de execeptie poate invoca judecatorul ca sa suspende.

Nu doresc o suspendare, dar ma paste.



de ex. informatia despre un parat decedat anterior deschiderii actiunii caruia i se cauta mostenitorii

Alte discuții în legătură

Suspendarea judecarii cauzei tenis2 tenis2 Daca partile nu s-au prezentat si judecarea cauzei a fost suspendata .,ce se intampla in continuare?La cat timp ,instanta declara procesul ... (vezi toată discuția)
Articol 242 c. pr. civilã VMBalan VMBalan Cum poate fi deblocat un proces care a fost suspendat în baza art. 242 c. procedură civilă? Una din părți, reclamantul, nu s-a putut prezenta din ... (vezi toată discuția)
Motivare lipsa parti bissy_ralu bissy_ralu Buna ziua, va rog să ma ajutati să motivez o cerere de redeschidere a unei cauze suspendate pe motivul 242 pct.2 CPC, datorita lipsei partilor..E vorba ... (vezi toată discuția)