avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendarea judecarii cauzei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendarea judecarii cauzei

Daca partile nu s-au prezentat si judecarea cauzei a fost suspendata .,ce se intampla in continuare?La cat timp ,instanta declara procesul incheiat(daca niciuna din parti nu face recurs)
Cel mai recent răspuns: tenis2 , utilizator 16:42, 13 August 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform art. 242 Cod procedura civila judecata se suspenda daca nici una din parti nu se infatiseaza la strigarea pricini.
Conform art. 248 Cod procedura civila orice cerere de chemare in judecata se perima daca a ramas in nelucrare din vina unei parti timp de un an, iar conform art. 245 Cod procedura civila judecata poate reincepe daca una dintre parti formuleaza cerere de redeschidere.

Interventie moderator

Am rugamintea sa continuati discutiile deschise folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). Discutiile pe aceeasi tema se poarta in acelasi topic (pct. 3.3 din regulament).

tenis2 a scris:
In cazul redeschiderii procesului( in urma suspendarii judecarii cauzei ) ,de la ce data se pune in aplicare hotararea?(de la data initiala a inaintarii dosarului sau de la data depunerii cererii de redeschidere a procesului?).Multumesc

Presupun ca va referiti la hotararea ce va fi pronuntata in urma solutionarii litigiului. Data punerii acesteia in aplicare nu poate avea, de principiu, nicio legatura cu data depunerii cererii de redeschidere a judecatii.
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu trebuie declarat recurs deoarece nu v-ar ajuta deloc.

Trebuie repusa cauza pe rol.
Depuneti o cerere in acest sens la registratura instantei.
Trebuie!?

Cred ca ar trebui sa-l intrebam pe om daca-i trebuie repunerea pe rol. (daca are interes in continuarea judecatii).
Din putinele cuvinte legate in intrebarea ce ne-a fost adresata ("la cat timp instanta declara procesul incheiat") , ghicesc mai degraba un interes in lasarea procesului in suspendare pentru a interveni perimarea. Sau poate ma insel. (pentru ca nu am de unde sa stiu de care parte a baricadei se afla utilizatorul).

Si apoi, DACA ar exista motive de recurs impotriva incheierii de suspendare (repet, DACA) si as avea de ales intre recurs (4 lei taxa de timbru) si repunere pe rol (50% din taxa judiciara de timbru pentru cerere a carei judecare a fost suspendata) n-as sta prea mult pe ganduri.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
romascanu, moderator
De acord cu dvs. dna Romascanu, in legatura cu timbrajul. Numai ca e musai sa si ai motive de recurs. Intr-o astfel de speta este destul de greu sa probezi ca de fapt ai vrut sa vii la proces, dar nu ai putut si ca nu e vina ta ca nu te-ai prezentat la termenul pentru care ai fost citat.

Din modul in care a fost pusa intrebarea, la fel ca si dna Romascanu, eu inteleg ca se doreste a se sti in cat timp intervine perimarea, nicidecum nu se iteste de undeva intentia de a recura/repune pe rol dosarul respectiv.

Alte discuții în legătură

Articol 242 c. pr. civilã VMBalan VMBalan Cum poate fi deblocat un proces care a fost suspendat în baza art. 242 c. procedură civilă? Una din părți, reclamantul, nu s-a putut prezenta din ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol a unei cauze suspendate OANA GORAN OANA GORAN daca s-a suspendat cauza pe 242/2 cpc, pot face cerere de repunere pe rol??? si ce motive as putea invoca?? (vezi toată discuția)
Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii mmmmela mmmmela buna ziua, daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 ... (vezi toată discuția)