avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii

buna ziua,
daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 instanta a decis suspendarea cauzei invocand art. 155 ind.1 in mod normal suspendarea ar trebui sa fie pt. o durata de 6 luni fiind in materie comerciala, intrebarea mea este urmatoarea: asta inseamna ca intervenind legea noua si practic procesul este in curs,perimarea cand intervine sau mai bine zis cand trebuia sa intervina dupa 6 luni sau dupa un an de zile?,deoarece am vazut pe ecris ca a fost schimbat din comercial in litigii cu profesinisti si instanta a dat un termen pentru 23.05.2012.Si daca se poate sa-mi spuna cineva daca in cazul in care reclamantul ar fi facut recurs trebuia sa apara pe ecris acest lucru?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mmmmela , utilizator 11:32, 11 Aprilie 2012
nu, perimarea aplicabila este cea de la data la care a intervenit suspendarea procesului. daca s-a depus o cerere de repunere pe rol inlauntrul termenului de 6 luni, nu conteaza cind s-a dat termen de judecata deoarce perimarea este intrerupta.
va multumesc mult de raspus,
inseamna ca daca suspendarea este de 6 luni fiind pe comercial si a inceput pe data de 01.06.2011 atunci perimarea a intervenit la data de 01.11.2011 si presupun ca termenul care a fost dat pt.data de 23.05.2012 este dat de instanta din oficiu pt. a se constata perimarea deoarece eu nu am cerut perimarea si daca era sa se fi facut recurs de catre reclamant aparea pe ecris la cai de atac.

sper ca am inteles bine,vroiam sa va intreb, in cazul in care se face cerere de repunere pe rol de catre reclamant in acest caz,paratul este instiintat despre cererea de repunere pe rol.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
mmmmela a scris:
(...) si presupun ca termenul care a fost dat pt.data de 23.05.2012 este dat de instanta din oficiu pt. a se constata perimarea deoarece eu nu am cerut perimarea si daca era sa se fi facut recurs de catre reclamant aparea pe ecris la cai de atac.

Nu puteti presupune nimic. Pana nu primiti citatia nu aveti cum sa stiti despre ce este vorba. Mai exista si optiunea sa va duceti pana in arhiva instantei si sa cereti dosarul. Este posibil ca termenul sa se fi dat in vederea discutarii perimarii, insa este la fel de posibil ca reclamantul sa fi facut cerere de repunere pe rol a cauzei.

:) Dvs. nu puteti "cere perimarea" si nimeni nu poate cere asta. Perimarea intervine de drept si este o sanctiune procedurala ce consta in stingerea procesului in faza in care se gaseste (judecata in fond, apel sau recurs, ori executarea silita).


mmmmela a scris:
vroiam sa va intreb, in cazul in care se face cerere de repunere pe rol de catre reclamant in acest caz,paratul este instiintat despre cererea de repunere pe rol.

Da, daca se solicita repunerea pe rol a cauzei partile vor fi citate. Este una din situatiile de exceptie prevazute la art. 153, alin. (2) Cod procedura civila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc mult de raspuns,,am primit citatia si este pentru discutarea perimarii,mai se poate invoca ceva de catre reclamant la acest termen?
Daca dosarul a ramas in nelucrare din culpa reclamantului, acesta nu mai are ce sa invoce. Perimarea opereaza de drept, prin simpla implinire a termenului prevazut la art. 248 Cod procedura civila. Instanta, prin hotararea judecatoreasca pe care o va pronunta, va constata ca a intervenit perimarea.

Alte discuții în legătură

Suspendare-perimare proces comercial Clara8 Clara8 Buna ziua, este vorba despre a actiune aflata pe rol la Tribunalul Bucuresti. Am facut o cerere bazata pe imbogatirea fara just temei. Cererea a fost respinsa ... (vezi toată discuția)
Suspendare - perimare - repunere pe rol? PPPP PPPP Exista un recurs formulat de noi la un proces de pretentii ce s-a aflat in suspendare conf. 155 ind. 1 (neplata tx timbru pt. suma contestata). Dupa cele 6 ... (vezi toată discuția)
Perimare plangere contraventionala sykos sykos as dori sa stiu ce inseamna perimarea plangerii contraventionale ce obligatii legale am (vezi toată discuția)