avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Suspendare - perimare - repunere pe rol?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Suspendare - perimare - repunere pe rol?

Exista un recurs formulat de noi la un proces de pretentii ce s-a aflat in suspendare conf. 155 ind. 1 (neplata tx timbru pt. suma contestata). Dupa cele 6 luni am primit citatie pt. incidenta perimarii. Cum putem sa evitam perimarea si sa-l repunem pe rol in vederea judecarii recursului?
Care sunt derogarile de la prevederile perimarii in comercial (6 luni) care ne-ar permite acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:57, 14 Iulie 2008
Stingere a unui process civil care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an, in materie comerciala, timp de 6 luni.
Perimarea implica prezumtia de renuntare tacita a partii la judecata si constituie, totodata, o sanctiune a pasivitatii ei. De aceea, perimarea nu opereaza daca actul de procedura trebuia indeplinit din oficiu, precum si cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns la instanta competenta ori nu s-a putut fixa termen de judecata. Perimarea corespunde intereselor partilor si ale administrarii justitiei, evitand mentinerea pe timp indelungat a unor situatii neclare si aglomerarea inutila a instantelor. Perimarea se refera la orice cerere de chemare in judecata sau de exercitare a unei cai de atac: recurs,contestatie etc, si opereaza de drept, la implinirea termenului legal, impotriva oricaror persoane fizice, inclusive a celor lipsite de capacitate, precum si a oricaror persoane juridice. Termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza; se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura in scopul judecarii si se suspenda pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor imprejurari mai presus de vointa sa, pe timpul suspendarii judecatii la cererea partilor si, in conditiile legii, pe timpul suspendarii de drept a judecatii. Perimarea este indivizibila, in sensul ca cererea de perimare sau actul intrerupator de perimare facut de unul din reclamanti sau parati foloseste si celorlalti. Perimarea se constata din oficiu sau la cerere, printr-o hotarare supusa recursului, termenul curgand de la pronuntare, daca perimarea este invocata pe cale de exceptie, hotararea poate fi atacata o data cu fondul. Perimarea stinge procesul, ramanand fara effect actele procesuale facute in acea instanta; ea nu stinge dreptulk la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris. Daca se face o noua cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate. In cazul perimarii instantei de recurs, nu se poate face un nou recurs, hotararea atacata devenind astfel definitive si executorie.

incercati o repunere pe rol:
2008
CERERE DE REPUNERE PE ROL A CAUZEI SUSPENDATE
DOMNULE PRESEDINTE,


Subsemnatul(a) .............., domiciliat(a) in ................ Reclamant(a) sau parat(a) in dosarul nr. ......... al acestei instante, suspendat la data de ........... in baza art. ........

Va rog sa dispuneti REPUNEREA, PE ROL A CAUZEI (pentru ca a disparut cauza care a condus la suspendarea judecatii sale), fixand termenul de judecata si sa dispuneti citarea partilor.

In drept imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 245, C. proc. civ.

Depun chitanta de plata a 50% din taxa timbru achitata pentru actiunea initiala.

Data depunerii
................
Semnatura,
..........

DOMNULUI PRESEDINTE AL ..........................


av. vasilescu
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Neplata taxa timbru... nu prea vad sanse de repunere pe rol...
Doar daca ati platit acea taxa de timbru si ea, din eroarea lor, nu a ajuns la dosar...
Daca nu, ganditi-va ca trebuie sa platiti acum 150% din acea taxa cu riscul de ... a se pronunta perimarea... Nu mai sunteti in termen pentru o actiune noua?
Ce recurs, daca nu s-a judecat nici fondul sau faza procesuala pentru care nu ati platit taxa de timbru?
Taxa de timbru s-a platit ulterior. Faza procesuala este recurs. Fondul a fost pierdut datorita necitarii !!! Am depus cerere de repunere pe rol (dupa termen) insotita de actele medicale ale administratorului din care rezulta incapacitatea de exercitiu. Culmea este ca pierdem un proces in conditiile in care "creditorul" ne-a eliberat o hartie ca nu avem nici o datorie si nici nu am avut si ca a fost o eroare contabila. Dar fondul fiind pierdut, daca recursul se perima atunci mai mult ca sigur vom fi buni de plata #-o
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU inteleg... Adica erati in recurs, nu l-ati timbrat motiv pentru care s-a suspendat... ati platit taxa de timbru ulterior fara sa afceti cerere de repunere pe rol? Ati facut cerere de repunere pe rol cu alte acte la baza... care cum s-a soldat, ce s-a intamplat cu ea, de ce n-a vazut instanta atunci ca era deja platita taxa?

Imi pare rau, dar nu inteleg deloc ordinea lucrurilor... daca puteti urma un fir epic in ordinea intamplarilor, sa-mi fac si eu o idee... ca pot incerca sa ghicesc, dar pot ghici prost si nu va ajuta.

Scuze pt. neintelegere.
La fond am pierdut pt. ca nu am fost citati. Am aflat intamplator si norocul nostru a fost ca postasul a trecut pe comunicarea fondului "desinatar mutat" (ceea ce e o bazaconie intrucat nu ne-am mutat). Am solicitat grefierului sa se comunice din nou pt ca sa avem posibilitate de recurs. S-a comunicat la usa instantei si am facut recurs. Citatia la primul termen de recurs din nou nu a sosit (fapt pt care nu am stiut de taxa de timbru). La primul termen s-a suspendat si dupa cateva luni a sosit in sfarsit o citatie privind un termen pt. incidentul perimarii.
In tot acest timp administratorul societatii a fost internat si oricum nu avea capacitate de exercitiu.
Se poate pune cumva pe rol ?

Alte discuții în legătură

Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)
Perimat ContSters236934 ContSters236934 Sunt parat intr-un proces de partaj de prin 2010, reclamanta este plecata din tara. Istoric: 07/05/2010 Amânat Solutie: pentru comunicarea ... (vezi toată discuția)