avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Perimare, urmari
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Perimare, urmari

in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul?

Daca de la data perimarii actiunii timpde 6 luni nu se aplica sanctiunea principala si cea complementara nu se prescrie contraventia?

Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:53, 15 Mai 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stingere a unui proces civil care a rămas în nelucrare, din vina părții, timp de un an, în materie comercială, timp de 6 luni.
Perimarea implică prezumția de renunțare tacită a părții la judecată și constituie, totodată, o sancțiune a pasivității ei.
Daceea, perimarea nu operează dacă actul de procedură trebuia îndeplinit din oficiu, precum și cât timp, fără vina părții, cererea n-a ajuns la instanța competentă ori nu s-a putut fixa termen de judecată.
Perimarea corespunde intereselor părților și ale administrării justiției, evitând menținerea pe timp îndelungat a unor situații neclare și aglomerarea inutilă a instanțelor.
Perimarea se referă la orice cerere de chemare în judecată sau de exercitare a unei căi de atac: recurs, contestație, etc. și operează de drept, la împlinirea termenului legal, împotriva oricăror persoane fizice, inclusiv a celor lipsite de capacitate, precum și a oricăror persoane juridice.
Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură făcut în cauză; se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură în scopul judecării și se suspendă pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din cauza unor împrejurări mai presus de voința sa, pe timpul suspendării judecății la cererea parților și în condițiile legii, pe timpul suspendării de drept a judecății.
Perimarea este indivizibilă, în sensul că cererea de perimare sau actul întrerupător de perimare făcut de unul din reclamanți sau pârâți folosește si celorlalți.
Perimarea se constată din oficiu sau la cerere, printr-o hotărâre supusă recursului, termenul curgând de la pronunțare, dacă perimarea este invocată pe cale de excepție, hotărârea poate fi atacată o data cu fondul.
Perimarea stinge procesul, rămânând fără efect actele procesuale făcute în acea instanță; ea nu stinge dreptul la acțiune, care poate fi exercitat cât timp nu este prescris.
Dacă se face o nouă cerere de chemare în judecată, se pot folosi dovezile administrate în cursul judecării cererii perimate.
În cazul perimării instanței de recurs, nu se poate face un nou recurs, hotărârea atacată devenind astfel definitivă și executorie.
daca a intervenit perimarea unui dosar din 2008 in oct 2010,se mai poate repune pe rol?
A fost suspendat din mai 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimat forumist,

Dacă a intervenit perimarea într-un dosar, acesta nu se mai poate repune, în nici un caz, pe rol.

Perimarea este o consecință a suspendării; dacă un dosar suspendat se poate repune, atunci când acesta este perimat, în mod practic, acesta este scos din circuitul procesual.

Singura posibilă utilizare a dosarului este situația în care se deschide un nou litigiu și puteți folosi dovezile administrate. Evident, este necesar a fi urmărită și o eventuală prescriere a dreptului material la acțiune.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimarea intr-un proces civil geta24 geta24 Daca intr-un proces civil(contestatie la executare privind drepturi banesti) se suspenda recursul conform art.242 c.proc.civ.,dupa cat timp se perima ... (vezi toată discuția)
Perimat recursul.irevocabil. sejc sejc rog ca cineva cu experienta sa -mi lamureasca urmatoarele intrebari: -perimarea recursului atrage dupa sine ca sentinta instantei de fond devine definitiva si ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)