avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... perimat recursul.irevocabil.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

perimat recursul.irevocabil.

rog ca cineva cu experienta sa -mi lamureasca urmatoarele intrebari:
-perimarea recursului atrage dupa sine ca sentinta instantei de fond devine definitiva si irevocabila?
-in cazul ca mi s-a anuntat pe loc ca solutie "perimarea recursului",dupa cat timp pot sa cer legalizarea deciziei instantei de fond ca irevocabila?
-cererea de legalizare a sentintei civila a instantei de fond o adresez judecatoriei sau tribunalului unde s-a judecat recursul?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:00, 24 Aprilie 2011
Stingere a unui process civil care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an, in materie comerciala, timp de 6 luni. Perimarea implica prezumtia de renuntare tacita a partii la judecata si constituie, totodata, o sanctiune a pasivitatii ei. De aceea, perimarea nu opereaza daca actul de procedura trebuia indeplinit din oficiu, precum si cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns la instanta competenta ori nu s-a putut fixa termen de judecata. Perimarea corespunde intereselor partilor si ale administrarii justitiei, evitand mentinerea pe timp indelungat a unor situatii neclare si aglomerarea inutila a instantelor. Perimarea se refera la orice cerere de chemare in judecata sau de exercitare a unei cai de atac: recurs,contestatie etc, si opereaza de drept, la implinirea termenului legal, impotriva oricaror persoane fizice, inclusive a celor lipsite de capacitate, precum si a oricaror persoane juridice. Termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza; se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura in scopul judecarii si se suspenda pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor imprejurari mai presus de vointa sa, pe timpul suspendarii judecatii la cererea partilor si, in conditiile legii, pe timpul suspendarii de drept a judecatii. Perimarea este indivizibila, in sensul ca cererea de perimare sau actul intrerupator de perimare facut de unul din reclamanti sau parati foloseste si celorlalti. Perimarea se constata din oficiu sau la cerere, printr-o hotarare supusa recursului, termenul curgand de la pronuntare, daca perimarea este invocata pe cale de exceptie, hotararea poate fi atacata o data cu fondul. Perimarea stinge procesul, ramanand fara effect actele procesuale facute in acea instanta; ea nu stinge dreptulk la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris. Daca se face o noua cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate. In cazul perimarii instantei de recurs, nu se poate face un nou recurs, hotararea atacata devenind astfel definitive si executorie.

Da, cererea o adresezi la instanta unde a ramas o sentinta definitiva si irevocabila.
1. Sentinta de fond devine definitiva si irevocabila urmare a constatarii recursului ca perimat.
2. Legalizarea sentintei de fond o puteti face dupa ce dosarul se trimite de la instanta de recurs la cea de fond.
3 Cererea de legalizare o depuneti la instanta de fond, respectiv Judecatorie.
Va multumesc doamna avocat.Cu stima.
cererea de legalizare o faceti la instanta de fond. insa de ce s-a constat perimarea? a fost suspendata cauza si a ramas in nelucrare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimarea intr-un proces civil geta24 geta24 Daca intr-un proces civil(contestatie la executare privind drepturi banesti) se suspenda recursul conform art.242 c.proc.civ.,dupa cat timp se perima ... (vezi toată discuția)
Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)