avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate ttcostin

Activitate ttcostin

Orice sugestie e bine venita, multumesc.
Buna ziua,

Lucrez de aproape 3 ani la un angajator, care nu s-a ingrijit sa creeze fisa postului, pentru postul unde muncesc la timp.

Mai acum vreo 7 luni insa a avut o tentativa de a o crea, trimitandu-mi pe email un document word nesemnat de niciun reprezentant al angajatorului (nu era mentuionat nici macar numarul contractului individual de munca a carui anexa este ) pe care inapoi i l-am dat ca pdf cu semnatura mea. (da stiu ca am procedat gresit, si trebuia sa fie semnatura managerului intai pe document :( Dar nici nu a existat vreun act aditional la contractul individual de munca pentru aceasta, cum cere legea) In urma trimiterii eu n-am primit nicio copie semnata si de manager sau de oricare alt reprezentant, nici atunci, si nici acum 3 luni cand am cerut iar o copie a fisei postului. Probabil managerul stia de ce ezita, intrucat proiectul s-a terminat si acum pune presiune insistent pe mine sa plec in alta parte in companie, desi nu am gasit alte posturi asemnatoare specializarii mele.
Acum proiectul s-a incheiat si urmeaza sa fiu ori redistribuit pe undeva ori dat afara.

Am cerut a nu stiu cata oara fisa postului si am primit totusi cea de anul trecut, dar pe care managerul a semnat-o electronic cu o solutie online de semnat documente.
Desi data cand am primit eu acea versiune a fost candva prin noiembrie 2022, si data de pe document tot de atunci, am primit zilele trecute dupa atatea luni de cand am cerut-o, varianta semnata si de manager cu data din noiembrie 2022 pe document langa semantura mea, insa semnatura lui se vede ca a fost aplicata pe document abia in iunie 2023. Nu e scris text, dar fiind document electronic, se vede pe semnatura aplicata de platforma de semnare (docusign) data cand a fost aplicata semnatura managerului, iunie 2023, adica 7 luni mai tarziu. E legal acest lucru? Platforma de semnat documente online a modificat documentul si se vede ca ultima modificare si data de aplicare a semnaturii managerului este iunie 2023, desi pe document este data din noiembrie 2022, atunci cand n-am primit niciun exemplar. (Prin mai 2023, am cerut iar fisa postului la HR si mi s-a zis ca NU EXISTA, si ca se afla in lucru la manager. Acest lucru nu ar trebui sa invalideze versiunea semnata doar de mine in noiembrie 2022? ) Este asa ceva fals in acte sau nu pot face nimic? , din moment ce am semnat un act acum vreo 7 luni dar n-am primit copia mea inapoi desi am solicitat-o, pana acum cateva zile cand s-au dat peste cap sa o finalizeze cu semnatura pusa electronic din iunie 2023, dar pe document ramanand scris noiembrie 2022. Se poate vedea cu orice pdf viewer detaliile documentului pdf, platforma online a pus lock si date pe proprietatile documentului. Iar pe hartie nu a existat niciodata acest document. Numai in varianta electronica. Daca l-ar scoate la imprimanta ar fi cu data de anul trecut, desi a fost semnat de angajator abia acum cateva zile.

Am vreo cale de atac impotriva angajatorului care s-a bagat la astfel de procedee josnice, ca sa foloseasca o semnatura de pe un document in alb de acum 7-8 luni de zile si sa semneze simplu deasupra lui pastrand data din noiembrie 2022, desi analiza electronica a documentului arata ca acesta a fost semnat acum cateva zile in iunie 2023 de catre manager?

In momentul de fata astept sa fiu dat afara si atat reprezentantii HR cat si managerii din echipa in care am lucrat imi zic sa-mi caut cat mai de urgenta in alta parte. Acestia nu mi-au pus la dispozitie niciun post similar, iar eu am aplicat intern la 3 alte posturi si la toate 3 am fost respins. Nu m-am bucurat de nicio prioritate, am sustinut interviu exact ca orice individ venit din extern. In momentul de fata ma confrunt cu o presiune in crestere si nu stiu ce sa fac, intrucat managerii si HR vor sa ma duc pe absolut orice alta pozitie doar sa scape de mine, netinand deloc cont de specializarea si dorintele mele, pe motiv ca sunt 50 de pozitii libere disponibile... Sunt, dar niciuna nu este in specificul muncii pe care am avut-o pana acum, iar unde am gasit totusi similitudini si am aplicat (cele 3) am fost respins. Pare-se compania vrea sa distribuie pe joburile proaste pe care nu resuseste sa le ocupe nicicum.


Am vreo optiune de a folosi cele de mai sus in avantajul meu, sau nu am alta solutie decat sa astept sa fiu concediat / sau sa accept orice alt job mai prost si care nu se potriveste cu pregatirea mea?

Ma poate ajuta cineva cu niste sugestii va rog frumos? Multumesc mult.
Multumesc.

Foarte clar raspunsul pentru intrebarea #1.

Pentru #2 v-am zis, conform COR si eu si colegul avem acealsi cod si functie. Totusi el a fost scutit de impozit si eu nu. Pot face ceva in privinta asta sau pur si simplu trebuie sa accept ca asa vrea angajatorul ? :( Imi scapa orice logica cum pentru doua pozitii identice (atat ca cod cat si denumire mot-a-mot) , regulile de impozitare sunt diferite, atat timp cat ambii angajati indeplinesc conditiile legale.
Inchidere post. Am dreptul (conform CCM) la salarii compensatorii, daca refuz alta oferta de post la angajator?

Buna ziua,

Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati si pe mine in legatura cu doua intrebari. Am cautat prin codul muncii si legi insa nu mi-e prea clar.




1. Am dreptul la salariile compensatorii din CCM in caz in care postul din departamentul meu urmeaza sa fie inchis, si refuz un alt post in companie?

Lucrez in IT/telecom la o companie cu ~2000 angajati pe piata locala. Proiectul pe care lucram era destul de specific si nu se mai gaseste in cadrul companiei, cel putin nu in Romania. Proiectul a fost inchis si angajatorul ne indeamna (suntem 2 oameni) sa aplicam si sa ne gasim alte roluri in companie.

Problema e ca angajatorul foloseste impropriu codurile CAEN, astfel incat inginer de sistem in informatica la acest angajator e doar de fatada, in interior fiind zeci/sute de posturi cu obiect diferit mascate sub aceasta denumire. Au tangenta cu ITul, dar sa zicem unul este system admin iar altul lucreaza pe virtualizare in cloud. Sunt chestii diferite, dar tin tot de IT. Fiind un angaajtor destul de mare, are o divesitate de posturi, dar toate "mascate"sub cateva CORuri gen analist programator, inginer de sitem in informatica, etc. (sunt cateva nu multe).

Managerul direct sub care sunt acum nici macar nu este din Romania, insa insista sa gasesc alta echipa, chiar daca nu se potriveste cu specificul muncii mele.
Muncesc de aproape 3 ani aici si nici nu am fisa postului. Da, ciudat dar adevarat, cand am semnat contractul la fisa postului era ca se afla la un link , ori acolo nu e nimic, eu mi-am vazut de treaba ca salariul a venit ok. Daca refuz sa aplic sau sa accept schimbarea postului/semnarea unei fise a postului pentru alt departament/alt post banuiesc ca angajatorul va incepe normal procedura de concediere.

Intrebarea mea este, in cazul in care refuz acel post oferit de angajator ca alternativa la postul care urmeaza sa dispara [ POSIBIL si ala sa fie clasificat ca inginer de sistem in informatica, dar cu totul altceva in realitate; v-am explicat ce faceam eu si colegul nu mai exista in Ro, la companie] , mai am dreptul sa primesc salariile compensatorii prevazute in CCM, pentru situatia de concediere cand nu e din vina angajatului? ( se poate imputa ca am vreo vina ca nu accept alt post? )

( sincer sa fiu prefer sa iau compensatoriile si sa imi caut de munca in alta parte, decat sa ma puna angajatorul in vreo echipa care nu lucreaza pe domeniul meu de pana acum. Gen e ca la ingineri, nu e prea ok sa pui un inginer petrolist sa lucreze la inginerie aero-spatiala. Desi ambii sunt ingineri. La fel si cu ITistii, sunt chestii destul de diferite, desi aria e tot IT )



2. Dupa cum am zis lucrez de aproape 3 ani , angajatorul avand CAEN: 6201 - Activități de realizare a software-ului la comandă. In echipa din Romania din care fac parte doar eu si inca o persoana suntem. Amandoi suntem pe CORul comun de inginer de sistem in informatica.

Colegul meu are scutire de impozit ( pentru cei ce muncesc in IT ), si eu nu. La angajare si mie HRul mi-a cerut diplomele si cele necesare pentru dosar de scutire impozit dar pe urma s-a razgandit si au zis ca jobul meu nu are prevazuta aceasta scutire.
DAR, atat eu cat si colegul meu avem COR comun, inginer de sistem in informatica. Acelasi numar. Doar ca intern el e whatever engineer si eu sunt nushce specialist, astea fiind doar denumiri interne pentru posturi incat managerul le poate schimba si a si facut-o de cateva ori, fara sa intrebe pe nimeni. Conform legislatiei din RO as zice ca suntem identici, avem acelasi COR, acelasi departament, acelasi manager, suntem parte din aceeasi echipa, lucram pe acelasi lucru, in ture din acealsi program comun.

Am intrebat la HR de ce colegul ia scutire de impozit si eu nu si nu au stiut ce sa-mi raspunda altceva decat ca jobul meu nu are prevazut acea scutire. Este legal asa ceva avand in vedere ca la fel ca si el indeplinesc toate conditiile de studii (diplome,etc) si suntem parte din aceeasi echipa, pe acelasi COR unul sa aiba scutire de impozit si celalalt nu?

Am vreo sansa sa primesc si eu reducerea de impozit? Pot face o reclamatie la inspectoratul teritorial de munca pentru asa ceva sau ... ? Daca totusi se constata ca aveam dreptul si eu la scutire, pot cere angajatorului sa-mi restituie diferenta de bani pierduta de la angajare si pana in prezent?



Multumesc frumos