avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Activitate valaodin

Activitate valaodin


Mulțumesc mult pentru lămuriri! Îmi sunt de mare ajutor



gi-jane2 a scris:

1.Trebuie neapărat pusa ipoteca.
2. Se poate pune ulterior ipoteca de rang 2, dar nu o sa il ajute pe celalalt creditor decât dacă creste mult valoarea casei și va îndestulati dvs cu mai putin.
3. Va recuperati banii prin vânzarea imobilelor.
4 toate cheltuielile de executare cad în sarcina debitorului.
5 cred ca statul are întâietate daca e vb de frauda.
6, orice persoana vătămată de executare poate contesta. Nu exista motiv însă dacă aveți ipoteca.
7 nu înțelegeți bine, executarea poate continua dacă aveți pe ce pana la recuperarea datoriei.
8 da, se cheamă dare în plata.
9 nu
10 mergeti la un avocat pt o consultanta
11. Intrebati notarul. Sunt 2 ipoteci sau 3, deci cred ca veti plati.


Răspunsurile pe forum nu reprezinta consultație juridica, la atata bănet, merita și sa dati banii pe consultanta și eventual sa va asiste, sa citească contractele de ipotecă.
Poate vine și cu alte idei

Imobilele nu sunt ipotecate. Am scos extras CF online.
Nu vreau sa pierd niciun ban. Am incercat sa ma gândesc la toate scenariile negative, sa știu care sunt riscurile principale si daca sa fac pasul asta sau nu.
Stiu că acest forum este pentru astfel de discuții. Ca orice om, m-am gândit ca poate aflu aici răspunsuri măcar la o parte din întrebările care mă macină, fara sa trebuiască sa dau cateva sute de lei.
Mulțumesc pentru răbdare si înțelegere.

Buna ziua
Urmează sa împrumut un prieten cu o suma de bani. Vom face contract de împrumut la notar. Împrumutul va fi garantat cu ipotecă de rang I pe doua imobile: casă+curte si un teren extravilan.
Asa avea mai multe întrebări:
1. Trebuie făcut contract separat de ipotecă? Sau e suficient ca se va menționa contractul de împrumut faptul ca imprumutul este garantat cu ipotecă imobiliară?
2. Daca in contractul de împrumut se va menționa ca împrumutatul se angajează sa nu înstrăineze si sa nu ipotecheze ulterior imobilele, e posibil totuși ca alti creditori sa puna ipotecă de rang II asupra lor?
3. Ce se întâmplă in caz de deces al împrumutatului? Eu, ca si împrumutător, pot sa solicit direct executarea silită sau trebuie să aștept finalizarea succesiunii?
4. In caz de neplata, daca se trece la executare silită, am inteles ca pot sa solicit adjudecarea imobilului in contul creantei. In cazul acesta, care este durata întregului proces, aproximativ? Si ce trebuie sa mai plătesc, in afară de comisionul executorului.
5. Daca împrumutatul are datorii si la alți creditori, este posibil ca alt creditor (ANAF, banci etc.) sa aibă întâietate față de ipoteca de rang I inscrisa in favoarea mea?
6. Se poate opune/poate contesta alt creditor solicitarea mea de adjudecare in contul creantei, in caz de executare silita?
7. Înțeleg ca daca am ipotecă imobiliară si prin executare/adjudecare in contul creantei valoarea imobilului nu acoperă împrumutul pe care i l-am acordat, nu mai pot sa cer executarea in continuare a împrumutatului, pana îmi recuperez toți banii. E corect?
8. Daca la maturitatea contractului de împrumut, împrumutătorul nu va putea sa imi ramburseze împrumutul, poate sa imi transfere imobilul in schimbul datoriei, daca dorește acest lucru si eu sunt de acord? Daca da, ce fel de contract se face in acest caz?
9. Pentru mine, ca si imprumutator, exista vreun risc in acest scenariu, in care împrumutatul imi va ceda imobilul si eu renunț la suma de bani pe care i-am împrumutat-o? Poate sa se răzgândească ulterior si sa ceară anularea tranzacției din orice motiv? Poate sa conteste altcineva, o terta persoană/ruda etc, acest transfer?
10. Exista alte riscuri/puncte pe care nu le-am menționat si de care sr trebui să știu, in cazul in care voi fi de acord sa ii dau acest împrumut?
11. Sunt 2 CF-uri. Taxele notariale de ipotecă se plătesc de două ori, pt fiecare CF? Prietenul meu insista sa garanteze doar cu un imobil, pe motiv de costuri. Eu nu ma simt confortabil doar cu unul.

Daca ajută informația, doresc sa menționez ca, in principiu, împrumutul e mai mare valoare imobilelor similare vândute pana acum in zona respectivă. Dar nu atat de mult încât sa nu fie ok pentru mine sa rămân măcar cu cele două imobile in caz de neplata, ținând cont ca valorile in zonă sunt in creștere.

Mulțumesc
Buna ziua,
Tatal meu are 76 de ani si are probleme cu alcoolul. As vrea sa ma asigur ca nu va vinde casa in care locuieste, proprietate personala. A mai vândut în trecut niste terenuri, iar banii i-a stricat in scurt timp. Si de multe ori a zis ca vrea sa isi vândă si casa, singura pe care o are, ceea ce il va lasa pe drumuri.
Ce as putea sa fac sa il împiedic sa vanda? M-am gândit la varianta de a înscrie drept de uzufruct viajer in numele meu, desi nu știu daca va fi de acord cu acest demers. Menționez ca sunt singurul lui moștenitor.
Am două întrebări:
- cat costa înscrierea dreptului viajer, pentru o casa la tara, cu o valoare de aproximativ 10.000-15.000 eur?
- există alte modalități legale prin care il pot împiedica sa isi vândă locuința.
Mulțumesc